Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De dysser ned en nasjonal krise

SV krever at Erna Solberg umiddelbart orienterer Stortinget om krisa i nord. Men statsministeren peker på Bent Høie.

KRISE NUMMER TO: Først kom NAV-skandalen på Erna Solbergs bord. Nå krever SV at statsministeren også involverer seg i Babcock-saken i Nord-Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRISE NUMMER TO: Først kom NAV-skandalen på Erna Solbergs bord. Nå krever SV at statsministeren også involverer seg i Babcock-saken i Nord-Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I en rapport fra Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) er det registrert åtte uønskede hendelser det siste døgnet, som følge av mangel på ambulansefly i Nord-Norge.

- Krisa er akutt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

«Krisa» bunner i at fire av flyene til den ferske operatøren Babcock står på bakken. Helseminister Bent Høie (H) insisterer likevel at det er hundre prosent beredskap i nord, noe som provoserer opposisjonen på Stortinget.

Helseministeren bekreftet også overfor Stortinget i dag at han har vært kjent med tekniske utfordringer ved Babcock-flyene siden august.

- Dysser ned en krise

Bent Høie vil bare gi Stortinget en egen redegjørelse ved «et egnet tidspunkt». Dermed trekkes Erna Solberg inn i saken.

- Høie avviser en redegjørelse i Stortinget før jul. Og han forsøker å dysse ned en nasjonal krise. Når Høie ikke tar saken på alvor, så er vi nødt til å be sjefen hans komme til Stortinget, sier Torgeir Fylkesnes (SV) til Dagbladet.

På toppen av NAV-skandalen, får Erna Solberg nå altså en ny krise på bordet.

- Statsministeren må komme til Stortinget og svare på vegne av regjeringen, fortsetter Fylkesnes.

Erna peker på Bent

På spørsmål fra Dagbladet om Erna Solberg akter å møte i Stortinget for å orientere om saken, peker Solberg på Bent Høie.

- Helse- og omsorgsminister Bent Høie vil være tilgjengelig i Stortinget i hele dag og vil besvare de spørsmål Stortinget har knyttet til den krevende situasjonen med ambulanseflyene i nord.

Statsministeren refser samtidig Babcock for deres håndtering.

- Heller ikke jeg er fornøyd med situasjonen som den er i dag, og forventer at operatøren leverer i henhold til kontrakten.

Helseminister Høie møter i Stortinget i dag, men har avvist å holde en egen redegjørelse som flyambulansen med det første.

Også Arbeiderpartiet krever nå at Solberg involverer seg i saken.

- Vi vil ha svar på en rekke spørsmål fra både Bent Høie og Erna Solberg, sier Ingvild Kjerkol (Ap) til Dagbladet.

Vil at staten skal overta

Arbeiderpartiet forteller Dagbladet at saken medfører et kontraktsbrudd fra Babcock sin side. De vil at staten skal overta den omdiskuterte kontrakten for drift av luftambulansen i nord.

- Vi mener Babcock har brutt sin avtale med staten så grundig at ingenting kan stanse staten i å overta driften, sier Ingvild Kjerkol (Ap) til Dagbladet.

Det ble rabalder i Nord-Norge da svenske Babcock vant kontrakten framfor Lufttransport, som hadde drevet tjenesten i årevis.

Da operatøransvaret for luftambulansene i nord ble flyttet fra Lufttransport til Babcock, advarte mange mot at slike episoder ville forekomme. Det ble hevdet at det bare var et spørsmål om tid før pasientene ble skadelidende.

Bråk fra begynnelsen

I juni 2017 ble det klart at selskapet Babcock Scandinavian Airambulance vant anbudskonkurransen om luftambulansetjenesten med fly i Norge. Samtidig vant Norsk Luftambulanse (NLA) anbudskonkurransen om ambulansehelikopterene.

I ettertid har piloter i Lufttransport, som tapte anbudskonkurransen, sagt opp fordi Babcock og NLA tilbyr dem lavere lønn for å «bli værende» i egen jobb.

Det er også kommet anklager om uheldige dobbeltroller i helsevesenet i forbindelse med anbudet på ambulanseflyene.

Som Dagbladet skrev tidligere i år, frykter Lufttransport AS at så mange som 43 av selskapets 100 piloter ville si opp.

Både helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og Øyvind Juell, leder for Luftambulansetjenesten, har vært avvisende at prosessen kunne vært håndtert særlig annerledes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media