Høyreekstrem gruppe hang opp plakater i Sarpsborg:

- De eier ikke skam

I kjølvannet av knivdrapet tirsdag kveld, har nynazistene i Nordfront hengt opp «White Lives Matter»-plakater i Sarpsborg.

PLAKATER: Plakater og klistremerker i A4-format, med påskriften «White Lives Matter» har dukket opp flere steder i Sarpsborg etter drapet tirsdag kveld. Foto: Privat
PLAKATER: Plakater og klistremerker i A4-format, med påskriften «White Lives Matter» har dukket opp flere steder i Sarpsborg etter drapet tirsdag kveld. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det at nynazister henger opp sitt ekstreme budskap og bruker denne tragedien på en slik måte, viser at de ikke eier skam. Det har kommet mange reaksjoner lokalt. Når en slik hendelse brukes til ekstrem agenda, så skaper det sterke reaksjoner.

Det sier SV-politiker Freddy Øvstegård til Dagbladet. Han er en av dem som har reagert kraftig på plakatene som dukket opp i Sarpsborg i etterkant av drapet og knivstikkingene denne uka, hvor en norsk statsborger av somalisk bakgrunn er siktet.

Ifølge Sarpsborg Arbeiderblad som først omtalte saken, ble plakatene hengt opp onsdag kveld - under 24 timer etter drapet. Den 31 år gamle mannen ble natt til onsdag pågrepet og siktet for drap og drapsforsøk etter å ha knivstukket tre kvinner på tre forskjellige steder i sentrum kvelden før.

PÅGRIPELSE: Her pågripes den antatte gjerningsmannen etter at tre kvinner ble knivstukket i Sarpsborg. Video: Privat / Nyhetstips. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

- Eier ikke skam

Mannen gikk først til angrep mot, Marianne Haugen (54), som ble knivstukket da hun satt i en bil og ventet på en slektning overfor busstasjonen. Hun ble erklært død kort tid senere.

De to andre kvinnene, som ble henholdsvis alvorlig og lettere skadd, ble knivstukket i sine egne hjem, i nærheten av der gjerningsmannen selv har adresse. Det er i dette området nynazistene onsdag hang opp plakatene, skriver SA.

- BARE TRIST: SV-politiker Freddy André Øvstegård bor i området der den 31 år gamle mannen gikk til angrep med kniv tirsdag kveld. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
- BARE TRIST: SV-politiker Freddy André Øvstegård bor i området der den 31 år gamle mannen gikk til angrep med kniv tirsdag kveld. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Politiet: - Alvorlig

Politiet bekrefter til Dagbladet at de er kjent med plakatene.

- Vi har fått noen meldinger på det, ja, sier politioverbetjent Roger Bøe i Sarpsborg-politiet.

Han understreker at saken de etterforsker ikke har noe med verken rase, ideologi eller kjønn å gjøre.

- Hva tenker du om dette blir hengt opp?

- Det er trist at det skjer. Vi er opptatt av at det ikke skal framkomme hatefulle ytringer, så det ser vi alvorlig på.

Ifølge lokalavisa har det også blitt framsatt både rasistiske og hatefulle ytringer mot gjerningsmannen og andre, i blant annet avisas kommentarfelt. Politioverbetjent Bøe ber publikum om å ta kontakt med politiet dersom de opplever hat eller rasisme.

Blir fjernet

Tommy Fredh i Sarpsborg kommunes tekniske avdeling forteller at det er funnet flere klistremerker i A4-format, med påskriften «White Lives Matter», rundt om byen de siste dagene.

- De er hengt opp litt forskjellige steder, og blir fjernet, sier han til Dagbladet.

SAPRSBORG: En mann er pågrepet etter at tre kvinner ble knivstukket i Sarpsborg sentrum. Et vitne forklarer hva hun hørte og så. Reporter / Video: Øystein Sæthre Vis mer

Ifølge Fredh er det imidlertid ikke første gang dette dukker opp i byens gater.

- Det skjer også uten at det har vært en hendelse, men nå kom det jo etter en litt spesiell sak.

Dagbladet har fredag forsøkt å få kontakt med Den nordiske motstandsbevegelsen, som skal stå bak opphengingen av plakatene. De har foreløpig ikke besvart henvendelsen.

Hevder han ble styrt

I avhør med politiet har den siktede mannen ikke vært stand til å ta stilling til skyldspørsmålet, fortalte advokatfullmektig Marius Otterstad, som bistår 31-åringen, til Dagbladet torsdag.

TRE ÅSTEDER: Politiet undersøkte onsdag en av boligene den 31 år gamle mannen gikk til angrep mot. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TRE ÅSTEDER: Politiet undersøkte onsdag en av boligene den 31 år gamle mannen gikk til angrep mot. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Han innrømmer de faktiske hendelsene, men vedkjenner seg ikke at det ble gjort med hensikt. Han mener han har blitt styrt uten at han har hatt kontroll, sier Otterstad, som også legger til at han har inntrykk av at klienten ikke husker alle detaljene fra hva som skjedde, og som mener klienten ikke er psykisk frisk.

Mannen er varetektsfengslet i fire uker.

KNIVSTIKKINGEN: Ordfører i Sarpsborg Sindre Martinsen-Evje (Ap) forteller at politiet varsla kommuneledelsen om knivstikkingene i natt. Reporter: Marthe S.Lien Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Preget lokalmiljø

Hanad Hassan Mohammed, talsperson for Den somaliske organisasjon i Sarpsborg, forteller at den siktede mannen var en del av miljøet, så mange visste hvem han var.

- Alle her er en del av miljøet, men jeg kjente ham ikke. Våre tanker går til den avdødes familie. Vi er veldig lei oss for det som har skjedd, forteller han til Dagbladet.

- TRIST: Ali Abdi (49) bor i området der to av knivangrepene fant sted sent tirsdag kveld, og kjenner to av kvinnene som ble skadd. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- TRIST: Ali Abdi (49) bor i området der to av knivangrepene fant sted sent tirsdag kveld, og kjenner to av kvinnene som ble skadd. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Også Ali Abdi (49), som bor rett i nærheten av to av åstedene og kjenner to av kvinnene som ble angrepet, er preget av det som har skjedd.

- Jeg kjenner familiene. Det er veldig trist. Alle i det somaliske miljøet er veldig, veldig triste, fortalte han til Dagbladet onsdag formiddag.

- Det er bra folk i Sarpsborg, og jeg liker Sarpsborg veldig godt. Dette har ikke skjedd før, og det er veldig alvorlig, la han til.

«White Lives Matter», som har blitt brukt av ytre-høyreaktivister, har dukket opp som et motsvar til «Black Lives Matter»-bevegelsens protester, som oppsto etter at afroamerikaneren George Floyd døde etter en brutal pågripelse av Minneapolis-politiet tidigere i år.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer