- De eldre får rett og slett ikke det de har krav på

Mange eldre på norske sykehjem får ikke forsvarlig hjelp og pleie, avslører ny rapport. - Vi er glemt, sier Bjørg (83).

FØLER SEG UTRYGG: —Jeg føler meg utrygg når det er så få sykepleiere på jobb, sier Bjørg Hidle (83), som er bor på Stabekk bo- og behandlingssenter. Her sammen med sykepleier Birgit Kaasa. 
Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
FØLER SEG UTRYGG: —Jeg føler meg utrygg når det er så få sykepleiere på jobb, sier Bjørg Hidle (83), som er bor på Stabekk bo- og behandlingssenter. Her sammen med sykepleier Birgit Kaasa. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STABEKK(Dagbladet.no): - Politikerne har sviktet de eldre. De burde alle fått et opphold på sykehjem, slik at de forsto hvordan det er, sier Bjørg Hidle (83).

- De som trenger det mest får minst hjelp, sier leder for Norsk Sykepleierforbund (NSF), Lisbeth Normann til Dagbladet. Stikkprøver, utført av analysebyrået Econ på oppdrag av NSF, viser at bemanningen er dramatisk lavere enn planlagt ved flere norske sykehjem:

LES RAPPORTEN HER! • Sykepleiere utgjør bare 24 prosent av den totale bemanningen på hverdager, og bare 15 prosent i helga.

• På hverdagene er det 23 prosent færre sykepleiere og hjelpepleiere på jobb enn sykehjemmene selv har vurdert som behovet.

• I helga utgjør andelen ufaglærte hele 48 prosent av den totale bemanningen.

- Må lide unødvendigDette får store konsekvenser for de eldre, ifølge Normann.

- De eldre får rett og slett ikke den hjelpen de har krav på. Dermed opplever flere eldre å måtte lide unødvendig og i verste fall får man ikke oppdaget eller fulgt opp alvorlige sykdommer før det er for seint, sier Normann.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer