- De eldre får rett og slett ikke det de har krav på

Mange eldre på norske sykehjem får ikke forsvarlig hjelp og pleie, avslører ny rapport. - Vi er glemt, sier Bjørg (83).

FØLER SEG UTRYGG: —Jeg føler meg utrygg når det er så få sykepleiere på jobb, sier Bjørg Hidle (83), som er bor på Stabekk bo- og behandlingssenter. Her sammen med sykepleier Birgit Kaasa. 
Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
FØLER SEG UTRYGG: —Jeg føler meg utrygg når det er så få sykepleiere på jobb, sier Bjørg Hidle (83), som er bor på Stabekk bo- og behandlingssenter. Her sammen med sykepleier Birgit Kaasa. Foto: ØISTEIN NORUM MONSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STABEKK(Dagbladet.no): - Politikerne har sviktet de eldre. De burde alle fått et opphold på sykehjem, slik at de forsto hvordan det er, sier Bjørg Hidle (83).

- De som trenger det mest får minst hjelp, sier leder for Norsk Sykepleierforbund (NSF), Lisbeth Normann til Dagbladet. Stikkprøver, utført av analysebyrået Econ på oppdrag av NSF, viser at bemanningen er dramatisk lavere enn planlagt ved flere norske sykehjem:

LES RAPPORTEN HER!

• Sykepleiere utgjør bare 24 prosent av den totale bemanningen på hverdager, og bare 15 prosent i helga.

• På hverdagene er det 23 prosent færre sykepleiere og hjelpepleiere på jobb enn sykehjemmene selv har vurdert som behovet.

• I helga utgjør andelen ufaglærte hele 48 prosent av den totale bemanningen.

- Må lide unødvendig
Dette får store konsekvenser for de eldre, ifølge Normann.

- De eldre får rett og slett ikke den hjelpen de har krav på. Dermed opplever flere eldre å måtte lide unødvendig og i verste fall får man ikke oppdaget eller fulgt opp alvorlige sykdommer før det er for seint, sier Normann.

Dette er første gang en slik undersøkelse har blitt gjort. Stikkprøvene ble utført i Bergen, Stavanger, Trondheim og Bærum ved til sammen 12 sykehjem og 14 soner i hjemmesykepleien.

KRITISERER: - De som trenger det mest får minst hjelp, sier leder for Norsk Sykepleierforbund (NSF), Lisbeth Normann til Dagbladet. Foto: SCANPIX
KRITISERER: - De som trenger det mest får minst hjelp, sier leder for Norsk Sykepleierforbund (NSF), Lisbeth Normann til Dagbladet. Foto: SCANPIX Vis mer

- Bryter loven
- I dag får ikke de eldre det samme helsetilbudet som andre i samfunnet, sier Normann.

NSF-lederen sier dette ofte slår dramatisk ut, blant annet med at det finnes flere sykehjem som ikke har sykepleiere på vakt, for eksempel på kveld og natt.

- Vi vet fra tidligere at flere av brukerne er personer som tidligere lå på sykehus, og som er helt avhengig av oppfølging, sier Normann.

Hun peker på at helsevesenet bryter flere forskrifter og lover på grunn av den lave bemanningen.

- Pasientrettighetsloven, lov om kommunehelsetjenester, legemiddelforskriften og helsepersonloven blir alle brutt på grunn av for lav bemanning, sier forbundslederen.

- Jens er for vag
Mandag la Jens Stoltenberg fram en ny «eldreplan». Der lovte regjeringen blant annet 12000 nye årsverk innen 2015.

LOVER: Mandag la Jens Stoltenberg fram en ny «eldreplan». Der lovte regjeringen blant annet 12000 nye årsverk innen 2015. Foto: NINA HANSEN
LOVER: Mandag la Jens Stoltenberg fram en ny «eldreplan». Der lovte regjeringen blant annet 12000 nye årsverk innen 2015. Foto: NINA HANSEN Vis mer

- Dette er alt for vagt. 12000 hva? Er det 12000 ufaglærte eller 12000 sykepleiere? Det som er viktig er at de har den kompetansen de sykeste gamle trenger, sier Normann, som etterlyser en bemanningsstandard.

- Slik kan vi lovfeste en forsvarlig faglig bemanning, sier NSF-lederen. I tillegg mener hun regjeringen må øremerke midler til eldreomsorgen.

- Bunnskrapt
- Markedet for sykepleiere er bunnskrapt her i byen siden vi har en stor konkurrent i St. Olavs Hospital. Ved sykefravær har vi praktisk talt ingen sykepleiere å sette inn. Da vurderer våre fagfolk helt korrekt at det er bedre å sette inn ufaglærte enn å la det stå tomt, sier leder av helse- og velferdsutvalget i Trondheim kommune, John Stene (Ap), til Dagbladet.

- De som har dagjobb å tilby framfor turnus, vinner kampen. Vi merker at stadig flere sykepleiere vil leve normale familieliv, sier Stene.

Per A. Thorbjørnsen (V) er politisk ansvarlig for sykehjemmene i Stavanger som leder for kommunalt utvalg for levekår. Og han er ikke i tvil om at kvalifikasjonene til personalet er den store forskjellen.

- Jeg har vært i kontakt med nesten alle de ansvarlige for sykehjemmene og hjemmesykepleien i Stavanger. To reaksjoner går igjen alle steder: for få kvalifiserte ansatte i særdeleshet og for få ansatte generelt. Folk føler at de løper seg halvt i hjel på jobb.

- GJØR INGETING: - De snakker og snakker, men de gjør ingenting, sier Bjørg Hidle (83). Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
- GJØR INGETING: - De snakker og snakker, men de gjør ingenting, sier Bjørg Hidle (83). Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

- Snakker og snakker
- I dag tok det lang tid før jeg fikk hjelp til å gå på WC. Jeg ringte og ringte, men ingen hadde tid til å hjelpe meg, sier Bjørg Hidle (83). Hun er beboer på Stabekk bo- og behandlingssenter. Hidle er opprørt over hvordan politikerne behandler de eldre i Norge.

- De snakker og snakker, men de gjør ingenting, sier Hidle.

Pensjonisten skulle ønske det var flere på jobb, slik at de hadde mer tid.

- Det blir mindre turer og mindre tid til å snakke. Jeg føler meg også mer utrygg, når det er så få sykepleiere på jobb, sier Hidle.

Leder for Stabekk bo- og behandlingssenter, Miriam Henningsen Midha, sier hun er kjent med problemet når det gjelder for lav andel av fagpersonell, men mener de lykkes i å gi en forsvarlig eldreomsorg.

—Dette er et nasjonalt problem, og vi jobber aktivt med å få rekruttert flere sykepleiere. Bærum kommune har en egen rekrutteringsgruppe som jobber med dette, sier Midha.

SVIKTER ELDRE: - I dag får ikke de eldre det samme helsetilbudet som andre i samfunnet, sier Lisbeth Normann. Foto: NORSK SYKEPLEIERFORBUND
SVIKTER ELDRE: - I dag får ikke de eldre det samme helsetilbudet som andre i samfunnet, sier Lisbeth Normann. Foto: NORSK SYKEPLEIERFORBUND Vis mer