Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

TERROR

De «ensomme ulvene» er ikke så ensomme likevel: Slik får de hemmelige terror-ordre fra IS i Syria

IS-mentorer instruerer via kryptert kommunikasjon.

FOR SENT: Spesialstyrker patruljerer på stranda i Sousse i Tunisia, 29. juni 2015. De klarte ikke å stoppe to IS-terrorister fra å drepe 40 mennesker - hovedsakelig turister. Foto: Reuters / NTB scanpix
FOR SENT: Spesialstyrker patruljerer på stranda i Sousse i Tunisia, 29. juni 2015. De klarte ikke å stoppe to IS-terrorister fra å drepe 40 mennesker - hovedsakelig turister. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Ensomme ulver».

Uttrykket har dukket opp i medieoppslag, politiutspill og forskeruttalelser etter en rekke av de grufulle terrorangrepene som har funnet sted de siste årene.

Men ulvene er ikke alltid så ensomme som det først framstår. IS-terroristene som slo til både i Paris, i Brussel, på stranda i Sousse i Tunisia og i Tunis ble dirigert av bakmenn i Syria eller Irak skriver New York Times i dag.

Dagbladet har også opplysninger om at Paris-terrorister kommuniserte med kontakter i Syria etter angrepet.

Mentorer

Ved å bruke sikre, krypterte meldingstjenester har bakmennene i Syria kunnet instruere terroristene i detalj mens de begikk sine grusomme handlinger.

TUNG JOBB: Franske krimteknikere har en tung jobb foran seg med å identifisere de omkomne etter terrorangrepet mot konsertarenaen Bataclan fredag kveld 13. november. Video: NTB Scanpix Vis mer

New York Times bruker som eksempel en sak der to indiske brødre ble radikalisert og instruert til å utføre terror i storbyen Hyderabad.

Brødrene ble pågrepet i fjor sommer, og politietterforskningen har avdekket nær kontakt med en mentor hos IS.

IS-mentoren instruerte de blivende terroristene fra steg til steg i terrorforberedelsene – fra den tidligste radikaliseringsprosessen og gjennom anskaffelser, guiding og veiledning i den videre prosessen.

Ordre fra Syria

Opplysningene i New York Times stemmer også med et modus Dagbladet skrev om i 2015 – at enkeltceller i Europa får ordre fra Syria om å begå terror.

- Jeg frykter at dette er IS’ framtid, sier terroranalytiker Bridget Moreng til New York Times.

Hennes kollega Nathaniel Barr sier det samme:

- IS-mentorene fungerer som internett-coacher som guider og oppmuntrer underveis, sier Barr til New York Times.

Dagbladet har flere ganger skrevet om hvordan terroristene bruker kryptert kommunikasjon for å snike seg under sikkerhetstjenestenes radar. Dette har også kommet fram i rettssaker mot norske IS-krigere – der både meldinger og våpenbilder har gått hyppig mellom Norge og Syria.

DRAMATISK: Privatlandskampen mellom Frankrike og Tyskland på Stade de France ble spilt mens et drama utspant seg rett utenfor stadionveggene. Frankrikes president François Hollande var tilstede på fotballkampen og ble fraktet i sikkerhet. Vis mer

Nye tjenester

Etter hvert som enkelte meldingstjenester – Facebook Messenger og Whatsapp, eksempelvis – er blitt «avleggs», har nye kommet til.

Nå bruker terroristene blant annet den krypterte meldingstjenesten Telegram - som også er en av IS’ aller viktigste propagandakanaler, chatteprogrammet Pidgin, e-posttjenesten Tutanota, og operativsystemet Tails. Sistnevnte kan medbringes på en minnepinne, og er også et yndet verktøy blant menneskerettighetsaktivister og IT-sikkerhetseksperter.

Men der mange journalister, aktivister og sikkerhetsfolk også trenger kryptering for å unngå snoking i materialet sitt – gjør også de samme tjenestene dem til nyttige verktøy for terrorister.

FULLT KAOS: To eksplosjoner rystet Brussel og flyplassen Zaventem i Belgia. Hele lufthavnen ble evakuert. Få timer senere ble det også rapportert om eksplosjoner i flere metrostasjoner. Video: Twitter Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling