Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De er bedre forberedt nå

Tyfonen Parma kom til Manila i dag.

KOMMER SEG FRAM: Alle midler tas i bruk for å komme seg fram i Manila i dag. Foto: Camilla Garcia de Presno
KOMMER SEG FRAM: Alle midler tas i bruk for å komme seg fram i Manila i dag. Foto: Camilla Garcia de Presno Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Det regner i Manila og vinden er sterk i nord, men denne tyfonen er ikke like alvorlig som den forrige, forteller Camilla Garcia de Presno til Dagbladet.

To tyfoner
Hun og familien er bosatt i Manila, og jobber som fadderansvarlig for Misjonsalliansen.

Minst to personer ble drept da tyfonen Parma traff Filippinene, melder AP.
Tyfonen rev av hustak og det ble oversvømmelser. Dette er den andre tyfonen i området på åtte dager.
26. september ble minst 288 personer drept da den første tyfonen rammet Filippinene.
Dødstallene stiger fortsatt.

Bedre forberedt
Den norske kvinnen forteller at tyfonen Parma er langt mindre sterk enn den forrige tyfonen, dessuten virker det som om folk er mer forberedt denne gangen.
Ifølge AP ble titusener av mennesker evakuert fredag.

- I går kveld evakuerte 100 mennesker til et av Misjonsalliansens sentre i Manila. Utenom dette har vi ikke fått inn noen meldinger om kriser i våre områder, sier hun.

- Men tyfonen kan bli sterkere iløpet av natten. En vet aldri helt hvor en tyfon vil gå. Denne tyfonen rammer. Men det virker som den rammer mye lenger nord enn antatt.

- Vi er fortsatt litt nervøse for våre prosjektområder, men det ser ut til å gå bra nå.

Vann til halsen

- Ved forrige tyfon kom det så mye nedbør som det ikke har kommet på 42 år, nå bare renger det.

Garcia de Presno forteller at hovedstaden var så godt som tørket opp før den nye tyfonen, mens i andre områder, særlig rundt den største innsjøen i landet, Laguna de Bay, når vannet folk opp til brystet.

- Alle i Manila er på en eller annet måte påvirket av tragedien. De fleste har opplevd oversvømmelse til knærne, men mer enn 500 000 har hatt vann opp til halsen eller andre etasje. De som er hardest rammet er de fattige.

RYDDER OPP: Et berg av søppel i Manila på Filippinene etter at tyfonen Parma rammet byen i dag. Foto: AFP PHOTO/JAY DIRECTO/SCANPIX
RYDDER OPP: Et berg av søppel i Manila på Filippinene etter at tyfonen Parma rammet byen i dag. Foto: AFP PHOTO/JAY DIRECTO/SCANPIX Vis mer

Mellom forrige tyfon og Parma begynte opprydningen i Manilas gater. Garcia de Presno forteller om folk som tørker møbler og gjenstander i gatene. Mange hus har store skader etter vannmassene som skyllet inn over byen.

- Evakuerer i nord
Parma har endre kurs og ser ut til å ha styrt unna Manila og regionene rundt byen, der mer enn tre millioner mennesker er rammet av storflom.

Det som kan være godt nytt for Manila, kan bli dramatisk lengre nord. Tyfonen ser nå ut til å også nå nabolandet Taiwan.

I Taiwan, har også innbyggere begynt å evakurere sine hjem, melder AP.

Det er sendt ut et stormvarsel og folk har begynt å flytte fra landsbyer i den sørlige delen av landet.
Parma hadde en  fart på 175 kilometer i timen da den traff kysten ved Filippinene.

- BEDRE FORBEREDT: Camilla Garcia de Presno mener innbyggerne er bedre forberedt denne gangen, slik som gutten på bildet. Foto: EPA/ROLEX DELA PENA/SCANPIX
- BEDRE FORBEREDT: Camilla Garcia de Presno mener innbyggerne er bedre forberedt denne gangen, slik som gutten på bildet. Foto: EPA/ROLEX DELA PENA/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling