De er begge døtre i en skitten valgkamp. Nå åpner Clintons datter for å sette seg ned med vennen Ivanka

Clinton- og Trump-familien har gått fra gamle venner til bitre rivaler. 

INRTODUSERER MAMMA: Tidligere førstedatter Chelsea Clinton (36). Foto: NTB scanpix
INRTODUSERER MAMMA: Tidligere førstedatter Chelsea Clinton (36). Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PHILADELPHIA (Dagbladet): 8. november står det endelige slaget mellom Republikanernes presidentkandidat Donald Trump og Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton.

Mye skal skje før det, og natt til fredag skal blant annet Hillary Clinton holde talen der hun aksepterer nominasjonen som partiets presidentkandidat. Det er dattera Chelsea Clinton (36) som har fått det ærefulle oppdraget med å introdusere den første kvinnelige presidentkandidaten for et av de store partiene.

Akkurat det oppdraget fikk også Ivanka Trump (34) for sin far under Republikanernes landsmøte i Cleveland forrige uke.

De to jevnaldrende døtrene til presidentkandidatene spås å spille en viktig rolle også i valgkampen framover, og Chelsea Clinton snakket om vennskapet deres i et intervju med NBC, vist på TV torsdag.

Forsoningsmøte

Det var programleder Matt Lauer som foreslo et slags møte mellom presidentkandidatens barn, og fikk Clinton til å tenne på ideen.

- Du og Ivanka kan sette dere ned med en kopp kaffe og diskutere tonen i denne valgkampen og hvordan det er å høre det som kommer ut av munnen på den andre kandidaten om den personen dere elsker.

DATTER OG FAR: Forrige uke var det Ivanka Trump som introduserte far Donalds tale til Republikanernes landsmøte. Foto: NTB scanpix
DATTER OG FAR: Forrige uke var det Ivanka Trump som introduserte far Donalds tale til Republikanernes landsmøte. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det er er ikke noe jeg har tenkt på, men det er noe jeg vil vurdere. Det var tydelig da Ivanka introduserte faren sin forrige uke at hun er stolt av ham, sier Clinton.

Chelsea Clinton og Ivanka Trump har lenge omtalt hverandre som venner. De to jevnaldrende kjendisdøtrene ble kjent gjennom foreldrene sine. Bill og Hillary Clinton var blant annet til stede da Donald Trump giftet seg med sin nåværende kone Melania.

Chelsea Clinton sa i september, en stund før noen trodde Donald Trump ville bli en seriøs utfodrer til Det hvite hus, følgende:

Se talen som hylles: - Han har ikke peiling på hva som gjør USA storartet. Han har ikke peiling i det hele tatt

- Ivanka og jeg snakker om alt. Sikkert sånn som du gjør med dine venner, sa hun ifølge CBS.

Det spørs om de to småbarnsmødrene snakker om alt i disse dager.

Familiens mørkeste stunder

På spørsmål om hvordvidt hun ville spørre Trump om de kunne holde noe av førstefamiliens mørkeste stunder unna valgkampen, svarte Clinton følgende:

- Jeg forventer ikke at hun alltid skal forsvare faren sin. Det er tydelig at Trump driver sin kampanje og sier de tingene han mener er viktig dette valget. Jeg mener det vi ser her i Philadelphia står i sterk kontrast til det.

- Min mor driver ikke splittende og hatefull retorikk.

Stygg valgkamp

Det er ingen tvil om at de to kandidatdøtrene vil ha litt å snakke om dersom de møtes.

Gir Hillary skylda for IS, flyktningkrisa og taleplagiat

Valgkampen mellom Trump og Clinton har allerede vært stygg og preget av fornærmelser. Donald Trump (70) har blant annet kalt Hillary Clinton (69) en løgner i verdensklasse, mens Demokratenes kandidat har omtalt den tidligere realitystjerna og eiendomsmogulen som en bølle.

Også tonen på de to partienes landsmøte har vitnet om det som er planlagte og brutale angrep. Under Republikanernes landsmøte i Cleveland, var kampsangen blant tilhørerne «bur henne inne» om Hillary. Også flere talere brukte sin tilmålte tid på å angripe Clinton.

Fornøyd Bill Clinton etter tale - Michael Bloomberg gikk til frontalangrep på Trump

Demokratenes landsmøte har ikke vært noe bedre. Der brukes pausene fra scenen til å spille propagandavideoer for å sverte Trump, og noen av talene har vært brutale angrep mot Trump - selv den fra president Barack Obama.

Varm tale

Men Ivanka Trumps tale ble av analytikere sett på som et varmt og kjærlig vitnemål om faren, og hun var langt mildere og lettere enn de fleste andre som inntok scenen i Cleveland.

Også Chelsea Clinton tar sikte på å gi USA et bilde av en lidenskapelig og dyktig mor hun er stolt av når hun i natt går på scenen i Cleveland.

Begge to vil trolig ha en rolle som noe avvæpnende og forsonende figurer på landsmøtet. Det vil neppe komme noe angrep mot Donald Trump fra Chelsea Clinton, slik det heller ikke gjorde fra Ivanka mot Hillary.

P.S. Det er ventet at Hillary Clinton vil gå på scenen rundt klokka 04.00 norsk tid i natt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer