De er beleiret av Assad-milits og sulter ihjel dag for dag. Nå blir de latterliggjort av despotens tilhengere

Sammenlignes med Gollum og supermodeller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forholdene i den syriske byen Madaya har rystet verden.

Byen er beleiret av styrker fra den libanesiske Hizbollah-militsen. Hizbollah er en av flere militsgrupper som støtter diktatoren Bashar Assad i Syria. Helt bevisst har Hizbollah-soldatene nektet befolkningen adgang til mat og medisiner. Det har de siste dagene lekket ut en rekke videoer og bilder som dokumenterer den grufulle situasjonen for byens innbyggere.

Men det hindrer ikke at Assad- og Hizbollah-støttespillere godter seg på de utsultede innbyggernes bekostning.

KOSER SEG: En av Assad-tilhengerne la ut dette bildet av at han griller kjøtt for å spotte Madaya-ofrene.
KOSER SEG: En av Assad-tilhengerne la ut dette bildet av at han griller kjøtt for å spotte Madaya-ofrene. Vis mer

På Twitter og Facebook har en rekke tilhengere av den syriske despoten publisert bilder som gjør narr av Madayas innbyggere.

Kebab og Gollum En profilert syrisk aktivist, som tvitrer under kallenavnet The 47th, har samlet en rekke av meldingene. Assad-tilhengerne benytter et emneord på arabisk som på norsk betyr omtrent «i solidaritet med beleiringen av Madaya».

Der deler de bilder av at de selv gasser seg med enorme kebabmåltider, at de handler i matbutikken, at de griller store porsjoner kjøtt - og bilder av supermodeller og den radmagre og storøyde Gollum-figuren fra Ringenes herre.

Flere av tilhengerne av Assad og Hizbollah bruker teksten «Madayas innbyggere bare...» - og legger ut bilder av radmagre supermodeller eller nevnte Ringenes Herre-figur.

Både Assad-motstandere og andre har reagert på den smakløse hoveringen over mennesker i ekstrem nød. Dagbladet har forsøkt å nå noen av propagandistene - uten at noen dem har svart.

Utsulting Assads regjering ga torsdag FN tillatelse til å levere humanitær hjelp til tre beleirede byer - blant dem Madaya. Altfor seint, vil mange mene: allerede har en rekke sivile omkommet av sult i byen. Nødhjelpen vil imidlertid ikke komme før på mandag.

De er beleiret av Assad-milits og sulter ihjel dag for dag. Nå blir de latterliggjort av despotens tilhengere

- Både dato og tid er satt. Hjelp vil bli sendt til tre byer mandag morgen. Alt skjer samtidig, sier en kilde som er kjent med forhandlingene til Reuters i dag.

Ifølge menneskerettighetsgruppa Syrian observatory for human rights (SOHR) bor det 40 000 mennesker i den beleirede byen.

Dødstallene varierer fra kilde til kilde - ifølge Leger uten grenser har 23 av deres pasienter omkommet av sult i Madaya siden 1. desember, blant dem seks babyer. SOHR har dokumentert 17 dødsfall hos sivile, som følge av mangel på mat og medisiner, eller ved at de er blitt drept av landminer og snikskyttere. Overfor CNN hevder opprørssoldater at så mange som 41 personer er døde av sult i byen.

Utsulting Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, karakteriserte torsdag situasjonen slik:

De er beleiret av Assad-milits og sulter ihjel dag for dag. Nå blir de latterliggjort av despotens tilhengere

- Dette er en utsulting av hundretusener av sivile, slik man gjorde det i den svarteste middelalderen. Og det er faktisk slik at de fleste sider i denne skitne krigen; IS-terroristene, regjeringssiden og en rekke andre opposisjonsgrupper gir blaffen i om sivile sulter, blør og dør, så lenge de kan klare å få has på noen av de bevæpnede mennene på den andre siden, sier Egeland.  

Leger uten grenser advarer mot at situasjonen er kritisk for så mange som 20 000 av byens innbyggere. Organisasjonen  har kommet med følgende oversikt over de døde de er kjent med:

Drømmer om brødskive Seks av dem var under ett år gamle. Fem av dem var over 60 år gamle. Tolv var i alderen fem til 60 år. Av de døde var 18 personer menn og fem kvinner.

Forrige gang Madaya mottok humanitær hjelp var i oktober i fjor, ifølge det franske nyhetsbyrået AFP.

De er beleiret av Assad-milits og sulter ihjel dag for dag. Nå blir de latterliggjort av despotens tilhengere

- Min eneste drøm nå er en skive brød, sier en 52 år gammel kvinne, bosatt i byen. 

- Vi lever på blader fra trærne, og planter, men sliter nå som det er snø og verken planter eller blader er tilgjengelige, sier en annen innbygger, Majed Ali (28) på telefon til Reuters.

Tusenvis av Twitter-kontoer Propagandaspredningen til Assad-støttespillerne viser igjen hvilken rolle sosiale medier har i Syria-konflikten.

Spesielt IS har markert seg på sosiale medier, men også tilhengere av Assad og andre opprørsgrupper er svært aktive i sosiale medier.

Noe av omfanget av IS' propagandamaskineri kom fram i fjor. Da var omfanget av IS' bruk av sosiale medier, spesielt Twitter, tema for en forskningsrapport fra anerkjente Brookings institute. I rapporten går det fram at minst 45 000 Twitter-kontoer har bånd til eller styres av IS.

Mange av kontoene publiserer flere titalls meldinger hver eneste dag, både spekulative nyheter og propaganda - og meldingene retvitres hyppig fra konto til konto. Twitter har suspendert minst 18 000 IS-kontoer - men det har ikke hindret terrorgruppa fra å ha Twitter som en svært viktig informasjonskanal: Både IS og AQAP, al-Qaida på den arabiske halvøy, bruker såkalte «bots» - Twitter-roboter som automatisk spyr ut innhold. Det finnes tusenvis av slike kontoer - og når noen blir blokkert, dukker atter nye opp.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer