ALLIANSE: Michael Gove og Boris Johnson har stått side om side i Brexit-valgkampen i spørsmålet som splitter Storbritannia. Begge har vært nære venner og allierte med statsminister David Cameron, mannen de nå kjemper imot. Her opptrer de to på et velgermøte i London i går. Foto: Andrew Parsons / i-Images.
ALLIANSE: Michael Gove og Boris Johnson har stått side om side i Brexit-valgkampen i spørsmålet som splitter Storbritannia. Begge har vært nære venner og allierte med statsminister David Cameron, mannen de nå kjemper imot. Her opptrer de to på et velgermøte i London i går. Foto: Andrew Parsons / i-Images.Vis mer

De er blant statsministerens nærmeste. Nå kan Brexit-generalene felle ham

De to konservative stjernene Michael Gove og Boris Johnson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europa holder pusten før torsdagens folkeavstemning om EU i Storbritannia. Om britene skulle bestemme seg for å melde seg ut, advarer eksperter om nærmest globalt økonomisk og politisk kaos.

Opphetet valgkamp

Men to av Storbritannias mest profilerte politikere kan ha all grunn til å gni seg i hendene ved utmelding. Etter at de to har trosset statsminister David Cameron og splittet Det konservative partiet har ikke bare dette blitt et valg om videre EU-medlemskap, men også en statsministerduell.

Det tragiske drapet på Arbeiderparti-politikeren Jo Cox torsdag førte til et tre dagers opphold i en ellers opphetet valgkamp på begge sider.

Nå er den i full gang igjen, og i går sto den fargerike tidligere London-borgermesteren Boris Johnson (51) og justisminister Michael Gove (48) sammen på scenen under et velgermøte for Leave-kampanjen i London.

Trosset vennen og sjefen

Det var det ikke mange som hadde trodd før Gove i et 1500 ords brev i februar åpenlyst støttet Brexit, og dermed gikk mot egen regjerings- og partisjef. Dagen etter gjorde Johnson det samme.

- I det øyeblikk Gove meldte seg på Brexit-siden var det er hardt slag for Cameron. Det skal bli særdeles spennende å se hva som skjer, og om noen skal utfordre Cameron hvis de taper folkeavstemningen, tror de fleste det blir Johnson og Gove i tospann, sier professor i statsvitenskap og Storbritannia-ekspert Øyvind Bratberg ved UiO til Dagbladet.

De to er nå blitt viktigste ansiktene for britisk utmeldelse, en kampanje som virkelig har markert seg i Storbritannia og delt Det konservative partiet i fjor.

Og Johnson og Gove har mer til felles. De blir begge beskrevet som lynende intelligente, har utdannelse fra eliteuniversitetet Oxford og har begge bakgrunn som avisskribenter og redaktører. I tillegg har de to lange og nære forhold med statsminister og partileder David Cameron. I EU-valgkampen har begge to blitt sammenliknet med Donald Trump fra ulike hold.

KUNSTVERK: En pro EU-gruppe skapte dette kunstverket i Bristol etter at Donald Trump sa han støttet Brexit. Foto:  REUTERS/Peter Nicholls
KUNSTVERK: En pro EU-gruppe skapte dette kunstverket i Bristol etter at Donald Trump sa han støttet Brexit. Foto:  REUTERS/Peter Nicholls Vis mer

Hjernen bak Brexit

Politico kaller Gove for hjernen bak Brexit, og han ville aldri nådd den politiske stjernehimmelen uten David Cameron.

I årevis hadde Cameron forsøkt å rekruttere Gove til politikken, og det var under en lunsj med den nåværende statsministeren i 2005 han bestemte seg for å gi opp en svært suksessfull skribentkarriere i avisa The Times til fordel for politikken.

Og selv om Gove er fadder til en av Camerons sønner står de to nå i front på hver sin side av det som betegnes som en av Storbritannias viktigste politiske avgjørelser noensinne.

PRESSEKONFERANSE: Jo Cox, parlamentsmedlem for partiet Labour, døde etter å ha blitt skutt og knivstukket i Birstall vest i Yorkshire torsdag. Cox var en prominent EU-forkjemper og drapsmannen hadde nasjonalistiske sympatier. Drapet har preget valgkampen i Storbritannia. Video: Reuters Vis mer

I Storbritannia blir det ikke bare sett på som et EU-valg, men også en statsministerduell. David Cameron ble rasende da lysluggen Boris Johnson annonserte sin EU-motstand i februar.

De to gikk på samme universitet en gang i tida, men selv om de betegner hverandre som venner, spekulerer flere i at de har et anspent personlig forhold.

Stemmer britene for å gå ut av EU, tror mange det vil svi så mye for statsministeren at han må trekke seg.

I så fall de fleste enige om at den lysluggede tidligere London-borgermesteren Johnson står klar til å ta over - kanskje med Gove i en sentral rolle.

- Det er en rivalisering som ligger og lurer i bakgrunnen hele tida. EU-avstemningen er større enn et personvalg, men det blir fort en diskusjon om statsministerens troverdighet og tillit dersom de velger utmeldelse, sier Bratberg.