Presidentdebatt i USA

De er blitt kalt tidenes styggeste debatter. Her er kvinnen som styrer alt

I natt møtes Donald Trump og Hillary Clinton til valgkampens siste debatt.

SJEF: Janet Brown har ledet kommisjonen for presidentdebattene siden den uavhengige organisasjonen med støtte fra begge partiene ble opprettet i 1987. Årets debatter er blitt heftig diskutert i amerikansk presse. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
SJEF: Janet Brown har ledet kommisjonen for presidentdebattene siden den uavhengige organisasjonen med støtte fra begge partiene ble opprettet i 1987. Årets debatter er blitt heftig diskutert i amerikansk presse. Foto: Trym Mogen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAS VEGAS (Dagbladet): De to første presidentdebattene ble til dels overskygget av gjentatte fornærmelser mellom Donald Trump og Hillary Clinton.

Det populære humorprogrammet Saturday Night Live kalte den andre debatten for tidenes verste da de skulle parodiere den.

Følg den siste presidentdebatten direkte på Dagbladet.no fra kl. 03.00 torsdag!

For Janet Brown er det imidlertid blodig alvor. Har du sett noen av de to foregående debattene, er sjansen relativt stor for at du har sett henne. Brown er nemlig kvinnen som får gå ut på scenen før kandidatene. Det er hun som forteller publikum at de ikke får klappe og hva som skal skje den neste halvannen time.

Den oppgaven har hun også i morgen, og Dagbladet møter sjefen for kommisjonen for presidentdebattene, organisasjonen som arrangerer debattene, mens den siste finpussen blir gjort på debattarenaen ved Universitetet i Las Vegas.

- Seriøs og livlig

- Vi forventer mye oppmerksomhet fra hele verden og gode diskusjoner mellom kandidatene. Moderatoren har signalisert at han vil innom flere saker som ikke har vært tatt opp i de to første debattene. Jeg tror det vil bli en seriøs og livlig debatt, sier Brown til Dagbladet.

Det er Fox News-anker Chris Wallace som er moderator for den siste og avgjørende presidentdebatten. I amerikanske medier har mange stilt seg spørsmål ved moderatorens rolle: Skal han ta kandidatene på faktafeil? Skal han la dem avbryte hverandre og spore helt av fra temaet?

PÅ BESØK: Nevada-guvernør Brian Sandroval fikk mandag en omvisning på Universitetet i Nevada i Las Vegas før den siste presidentdebatten. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
PÅ BESØK: Nevada-guvernør Brian Sandroval fikk mandag en omvisning på Universitetet i Nevada i Las Vegas før den siste presidentdebatten. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Under den første debatten snakket de to kandidatene stadig i munnen på hverandre, og de fleste opptellinger viste at Trump avbrøt Clinton over 30 ganger. Debatten som begynner klokka 03.00 natt til torsdag norsk tid har samme format som den første debatten, med spørsmål fra moderatoren, der kandidatene får lang tid til å legge fram sine resonnementer og svare på motstanderen.

- Er disse avbrytelsene en problemstilling dere har tatt opp?

- Kandidatene er veldig engasjert i det de mener. Det er et stort ansvar for moderatoren å påse at de to ikke skal forstyrre hverandre. Først og fremst fordi det er vanskelig for folk å få med seg hva kandidatene sier når de snakker over hverandre. Jeg vet at Chris Wallace er opptatt av dette, sier Brown.

KONA TIL TRUMP: I et intervju med CNNs Anderson Cooper forklarer Melania Trump at hun ble overrasket sin manns språkbruk i videoen som nylig ble lekket. Videre sier hun at TV-verten som holdt Trump med selskap oppmuntret ham til å si skitne og dumme ting. Video:CNN Vis mer

- Aldri sett noe som dette

- Jeg har sett, dekket, skrevet om og studert presidentdebatter veldig lenge, men jeg har aldri sett noe som dette. Den var billigere, mer personlig og styggere enn noe politisk arrangement jeg noen gang har sett, skrev tidligere CNN-anker Frank Sesno etter den andre debatten.

Han har mange meningsfeller når han mener at de to debattene så langt har vært i overkant brutale og personfokuserte.

- Den styggeste debatten i historien? spurte avisa USA Today.

- 99 prosent stygg, én prosent ålreit, konkluderte sjefredaktør i LA Times, Davan Maharaj

DETTE AVGJØR VALGET: Innbyggerne i bare tre stater kan alene bestemme utfallet av presidentvalgkampen. Video: Guro Lindahl Flåten og Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

De er imidlertid ingen som vil bli overrasket om den siste debatten også blir en stygg affære. Trump har brukt store deler av de siste dagene på å angripe Clinton ustoppelig. Hun har dempet valgkampaktiviteten kraftig, og har ifølge rapportene brukt tida til å forberede seg. Samtidig har i alt ni kvinner kommet med anklager om at Donald Trump har befølt, antastet eller kommet med upassende seksuelle bemerkninger i etterkant av det lekkede klippet der han skryter av at han kan gjøre hva han vil med kvinner.

- En unik mulighet

For Brown, som tilhører den nøytrale og partiuavhengige debattkommisjonen, er det ikke nødvendigvis noe mål å kontrollere kandidatene. Deres mandat er å skape et format som på best mulig måte kan opplyse velgerne før selve presidentvalget.

Slik kan du følge valgthrilleren på dagbladet.no Vis mer

- Debatten oppfyller fortsatt én viktig rolle: Det er en unik mulighet i en lang valgkamp med mange reklamer, taler, møter, velgerarrangementer, primærvalg og nominasjonsmøter. Dette er det eneste 90 minuttene hvor de ikke blir avbrutt av reklame og hvor kandidatene svarer på spørsmål de ikke kjenner. De er uten rådgivere, uten hjelpemidler og uten forhåndsproduserte svar. Det er helt annerledes fra alt annet, sier hun.

For Las Vegas betyr også debatten mye. Debatten har vært planlagt i ett år, og seertallet kan nå over 120 millioner inkludert streaming.

- Etter å ha vært i konferanse-bransjen i 43 år, er det å gå ned på gulvet her nå det største jeg har vært med på. Verden vil se hva vi har å by på og hvordan vi håndterer denne debatten, sier turistsjef i Las Vegas, Rossi Ralenkotter til Dagbladet.

ALT KLART: Thomas & Mack Center er åsted for den tredje og siste presidentdebatten natt til torsdag. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
ALT KLART: Thomas & Mack Center er åsted for den tredje og siste presidentdebatten natt til torsdag. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer