GISSELAKSJON: I byen In Amenas i Algerie, på grensa til Libya, har islamister tatt gisler på et gassanlegg som blant annet drives av Statoil. Et av gislene klarte å få snakket med en fransk TV-kanal. Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpix
GISSELAKSJON: I byen In Amenas i Algerie, på grensa til Libya, har islamister tatt gisler på et gassanlegg som blant annet drives av Statoil. Et av gislene klarte å få snakket med en fransk TV-kanal. Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpixVis mer

- De er bundet og blir filmet

Fransk TV-kanal har snakket med et av gislene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et av gislene har snakket med den franske kanalen France 24 på telefon. Han forteller at flere gisler er blitt tvunget til å ta på seg bombebelter for å hindre at sikkerhetsstyrker skal storme anlegget. Mannen skal sitte sammen med gisler fra England, Japan, Malaysia og Filippinene, skriver NTB.

De islamistiske gisseltakerne, skal også ha lagt ut sprengstoff rundt bygningene hvor gislene holdes fanget.

Franske myndigheter har foreløpig ikke bekreftet at franskmenn er blant gislene.

- 20 gisseltakere Ifølge Algeries innenriksminister, Daho Ould Kablia, er det rundt 20 gisseltakere, og ifølge det mauritanske nyhetsbyrået ANI slo  de islamistiske gisseltakerne  tilbake et angrep fra sikkerhetsstyrkene. Ifølge ANI har gisseltakerne både bombekastere og luftvernraketter med seg, melder NTB.

Lederen for cateringselskapet CIS Catering, Regis Arnoux, som har 150 lokalt ansatte på gassanlegget, sier at de utenlandske gislene blir holdt fanget i en separat bygning.

- De er bundet og blir filmet. Strømmen er kuttet, og mobiltelefonene er tomme for batteri, sier Arnoux til den franske TV-kanalen BFM, ifølge Reuters.

Han forteller at algeriske tjenestemenn har fortalt franske myndigheter og BP at de har kontroll over situasjonen, og at de ikke trenger assistanse.

- Direkte inngripen ser ut til å være veldig vanskelig, sier Arnoux.

Fire av de 13 norske Statoil-ansatte som befant seg inne på anlegget da angrepet startet, var i natt i sikkerhet i en militærcamp, mens situasjonen fortsatt er uavklart for de ni andre. Overfor ANI hevder gisseltakerne at de har gisler fra Irland, USA, Storbritannia, Japan og Norge. De skal ha sluppet fri de algeriske statsborgerne som befant seg på anlegget da de gikk til angrep onsdag morgen lokal tid.

Forsvarer Mali-operasjon Nøyaktig hvilke krav gisseltakerne har, er foreløpig uklart, men ifølge ANI kommer aksjonen som en hevn etter Frankrikes militæroperasjoner mot islamistiske opprørere i Mali. Ifølge AFP krever gisseltakerne også at et hundretall islamister, som sitter fengslet i Algerie, skal løslates. - Det er ved å være urokkelige og gripe inn som vi gjør i Mali, at vi tvinger kidnappere og gisseltakere til å gi seg, svarte Frankrikes president, Francois Hollande, skriver NTB.