Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De er cyberterrorister

Demonstrasjoner mot scientologene verden rundt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En gruppering som kaller seg «Anonymous» har erklært krig mot den kontroversielle Scientologikirken. Målet deres er «å knuse organisasjonen».

I går gjennomførte gruppa en rekke demonstrasjoner i byer over hele verden. Scientologenes lokaler i blant annet Norge, USA, Canada, Australia, Nederland og Storbritannia fikk demonstranter på besøk.

Demonstrasjonene var fredelige og menneskene var utkledd med masker.

I London samlet over 200 mennesker seg i en rolig demonstrasjon i Queen Victoria Street. Etter et par timer flyttet de seg til scientologenes rekrutteringssenter i Tottenham Court Road.

- Var selv med på demonstrasjonen i London, og det var flere enn 200 personer til å begynne med. Er temmelig sikker på at det var nærmere 500, skriver en av våre lesere i debatten nedenfor.

• Se video fra demonstrasjonen i London her.

• Flere bilder fra demonstrasjonene i LA her.

Mot korrupt lederskap

AMSTERDAM: Nederlendere i demonstrasjon mot Scientologene. Kirkens forsøk på sensur på internett har ført til en rekke aksjoner fra hackere over hele verden. Foto: Scanpix
AMSTERDAM: Nederlendere i demonstrasjon mot Scientologene. Kirkens forsøk på sensur på internett har ført til en rekke aksjoner fra hackere over hele verden. Foto: Scanpix Vis mer

Hackerne reagerer sterkt på scientologenes iver etter å stanse all kritikk av ideologien, også ved å sensurere internett.

«Idéen til Anonymous er å systematisk bryte ned Scientologikirken i sin nåværende form», skriver grupperingen i en pressemelding.

De understreker at kampanjen retter seg mot «de giftige idealene» og «det korrupte lederskapet» i kirken, ikke de enkelte medlemmene.

Janet Laveau, talsmann for scientologikirken, kaller demonstrantene «cyberterrorister».

- Handlingene til «Anonymous» vil ikke forstyrre kirkens vanlige aktiviteter som tjener menighetenes medlemmer og samfunnet. Kirken samarbeider med lokale myndigheter for å minimalisere skadene disse maskerte cyberterroristene prøver å påføre oss, sier Laveau til BBC.

Hackerne startet aksjoner

Krigen mellom hackere og scientologene ble vekket til live etter at en video av Tom Cruise lekket ut i januar. På opptaket forteller filmstjernen om sitt syn på Scientologien.

- Vi kan rehabilitere kriminelle, skape fred og føre kulturer sammen, sier Cruise i videoen.

image: - De er cyberterrorister

Sitater som «bare scientologer kan tilby virkelig hjelp ved trafikkulykker» og «vi er veien til lykke», skapte stor oppsikt.

Videoklippet ble lekket på en rekke nettsteder, blant andre You Tube. Men Scientologikirken svarte med å tvinge You Tube til å fjerne videoen, fordi de mener lekkasjene er brudd på opphavsretten.

Nettstedet gawker.com fjernet derimot ikke videoen.

Kirken har også tidligere vært i konflikt med nettsteder.

Anonymous sier at dette forsøket på å kneble nettet og kirkens hjernevasking av medlemmene, er grunnen til aksjonene. Gruppa har satt i gang en rekke aksjoner for å overbelaste scientologenes nettsteder, de oppfordrer til telefonterror, å bryte seg inn på kirkens nettver, legge ut dokumenter på nett og å organisere demonstrasjoner.

Scientologene forsvarer Cruise-videoen med å si at det er et utklipp av en tre timer lang film og at den ikke gir mening sett ute av sammenhengen. Hele videoen kan sees i kirken.

I Oslo var det ifølge Dagbladet.nos lesere mellom 40 og 50 mennesker som deltok i demonstrasjonen.

I OSLO: Noen titalls mennesker demonstrerte på Karl Johan på søndag.
MASKERTE: Demonstrantene fra gruppen «Anonymous» var kledd i masker.
LOS ANGELES: Amerikanske demonstranter marsjerte i rolig protest forbi Scientologikirkens lokaler i LA.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media