- De er de skjulte ofrene for Irak-krigen

740 000 enker i Irak. En av to kvinner utsettes for vold.

TØFFE FORHOLD: En av to kvinner i Irak utsettes for vold, og mange har ikke råd til å la barna gå på skole, ifølge ny rapport. ILLUSTRASJONSFOTO: Morteza Nikoubazl/REUTERS/Scanpix
TØFFE FORHOLD: En av to kvinner i Irak utsettes for vold, og mange har ikke råd til å la barna gå på skole, ifølge ny rapport. ILLUSTRASJONSFOTO: Morteza Nikoubazl/REUTERS/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Ifølge menneskerettighets- organisasjonen Oxfam er det nå anslagsvis 740 000 enker i Irak.

Organisasjonens leder Jeremy Hobbs betegner i en rapport som blir offentliggjort i forbindelse med kvinnedagen 8. mars, enkene som de glemte ofrene i den amerikanskledede okkupasjonen av landet.

Mangler vann

CNN har fått tilgang på rapporten, som har innhentet informasjon fra Bagdad, Basra, Tameem, Najaf og Nineveh for å gi et bilde av kvinners situasjon i Irak.

En av fire kvinner i kildematerialet har ikke daglig tilgang på vann, en av tre har ingen skole å sende sine barn til, og hver andre har vært utsatt for vold siden krigsutbruddet i 2003.

Dagbladet.no har også skrevet om kvinners forhold i Afghanistan.

Sviktes av staten

Totalt har Oxfam og samarbeidspartneren Al-Amal Association intervjuet 1700 kvinner.

Tre av fire enker får ikke den økonomiske støtten de har rett på fra staten, heter det i rapporten, som sterkt oppfordrer regjeringen til å bygge opp et sterkere trygdesystem.

Dystre spådommer

- En hel generasjon irakere er i fare, uttaler Oxfam-leder Hobbs ifølge CNN. Han fortviler over det økonomiske systemet kvinnene må forholde seg til.

- Mødre må velge mellom å sende barna på skole og motta medisinsk støtte, eller å betale private for å få tilgang på vann og strøm. Slike valg skal ingen mødre måtte få ta. De truer ikke bare hver enkelt familie, men en hel generasjon irakere.

Feil utvikling


Nesten hver annen kvinne i undersøkelsen opplyste at de tjente dårligere i 2008 enn de to foregående år. Også når det gjelder tilgang på strøm og medisinsk hjelp går utviklingen feil vei, ifølge de intervjuede kvinnene.


Åtte av ti hadde dårligere tilgang på strøm i 2008 enn året før, mens omlag halvparten av kvinnene slet mer med å få medisinsk hjelp sist år enn i 2007.INVASJON: US Marines i Ar Ramadi. Kvinner lider under invasjonen, ifølge en ny rapport. Foto: Maurizio Gambarini/EPA/Scanpix
INVASJON: US Marines i Ar Ramadi. Kvinner lider under invasjonen, ifølge en ny rapport. Foto: Maurizio Gambarini/EPA/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer