- De er ettersøkte terrorister

Pakistan går inn i sjuende dag med beleiring av Den røde moske. Ringlederne er ettersøkte terrorister, hevder landets myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Pakistanske myndigheter og flere av landets religiøse ledere har i dag igangsatt forhandlinger i håp om å stanse kampene som har herjet i Islamabad den siste uken.

I det møtet begynte ble det meldt om nye skuddvekslinger ved Lal Masjid, Den røde moské, hvor militante islamister har forskanset seg i de siste sju dagene. Regjeringen sier rundt 60 militante og nærmere 500 studenter fortsatt holder stand mot flere tusen regjeringssoldater som har omringet moskéen og en tilhørende jenteskole.

President Pervez Musharraf har gitt de militante et ultimatum om «å overgi seg eller dø», og ifølge Reuters ga myndighetene i går kveld de militante en siste sjanse til å overgi seg. Det ble dermed ventet at en storming av området ville være nært forestående, men ifølge AP har president Musharraf ved dagens møte gitt de religiøse lederne en ny sjanse til å forhandle fram en fredelig løsning. 

- Terrorister
De militantes ringledere skal ifølge myndighetene være terrorister ettersøkt for angrep både innad i Pakistan og utenfor.

–  Jeg kan si at de har vært involvert i terrorisme i og utenfor Pakistan, og at enkelte er velkjente, sier religionsminister Ejaz ul-Haq ifølge AP.

En anonym militær kilde sier til AP at enkelte av de militante kan kobles til Harak jihad-e-islam. Medlemmer av Harak er mistenkt for drapet på Wall street journal-journalisten Daniel Pearl i 2002, og et bombeangrep i Karachi som tok livet av 11 franske ingeniører samme år.


- Skyter de som rømmer 
Ifølge myndighetene er minst 24 personer drept i kampene som begynte sist tirsdag. En talsmann for moskeen hevder flere hundre personer er drept, men dette er ikke bekreftet. I tillegg til de rundt 60 militante islamistene som leder beleiringen og de nærmere 500 tilhengerne skal også et ukjent antall kvinner og barn oppholde seg også inne i moskéen.

Regjeringsstyrkene har sprengt hull i muren rundt området, i håp om at de som blir holdt mot sin vilje skal komme seg ut. Det er ukjent om dette har gitt resultater, men det er meldt at de militante skyter de som forsøker å rømme.

BELEIRET: Kvinner ber for de som er inne i moskéen (t.h.). I midten er et flybilde som viser Den røde moské. Til venstre er regjeringssoldater utenfor moskéen. Foto: SCANPIX
BELEIRET: Kvinner ber for de som er inne i moskéen (t.h.). I midten er et flybilde som viser Den røde moské. Til venstre er regjeringssoldater utenfor moskéen. Foto: SCANPIX Vis mer


Revolusjon 
Den røde moskés ledelse har i den siste tiden trappet opp sin Talibanliknende kampanje for offentlig moral, og imam Maulana Abdul Aziz har erklært jihad mot myndighetene i Pakistan. Myndighetene har økt sin tilstedeværelse rundt moskeen, og etter måneder med gnisninger var det et angrep mot en av politiets kontrollposter som utløste den væpna konflikten tirsdag.

I en uttalelse til en pakistansk avis uttalte moskéens leder Abdul Rashid Ghazi i går at det ville utløse en pakistansk revolusjon han og hans tilhengere blir drept i kampene. «Vi har stor tiltro til Gud, til at blodet vårt vil føre til revolusjon, » skrev Ghazi ifølge britiske Independent.

Beleiringen av Den røde moské er siste symptom på et Pakistan i ubalanse. USA-støttede Musharraf kom til makten ved et militærkupp i 1999. Presidenten og generalen kjemper for å beholde legitimiteten i et stadig mer turbulent Pakistan, og er trengt inn i et hjørne, med press fra ekstremistiske islamister fra én side, og fra sekulære pro-demokratiske krefter fra den andre. 

Det spekuleres nå i hvor lenge Musharraf vil få beholde sitt presidentskap. Han har overlevd minst fire attentatforsøk i løpet av de siste åtte årene. 

Les også: - Vi ble holdt fanget i Den røde moské.

- De er ettersøkte terrorister
DREPT: Wall street journals journalist Daniel Pearl ble kidnappet og drepti 2002. Pakistanske myndigheter mener flere av de som har forskanset seg i Den røde moské tilhører gruppen som er mistenkt for drapet.