HOLDES FANGET:  Rundt 35 internasjonale journalister og en amerikansk kongressmann er sperret inne på hotell Rixos, midt i Tripoli sentrum. Profesjonelle Kadhafi-soldater holder dem under oppsyn, og følger alle bevegelser, ifølge BBCs korrespondent Matthew Price, som har vært på hotellet de siste fem dagene. Han forteller også at situasjonen inne på hotellet begynner å bli desperat. Foto: Dario Lopez-Mills/Ap/Scanpis
HOLDES FANGET: Rundt 35 internasjonale journalister og en amerikansk kongressmann er sperret inne på hotell Rixos, midt i Tripoli sentrum. Profesjonelle Kadhafi-soldater holder dem under oppsyn, og følger alle bevegelser, ifølge BBCs korrespondent Matthew Price, som har vært på hotellet de siste fem dagene. Han forteller også at situasjonen inne på hotellet begynner å bli desperat. Foto: Dario Lopez-Mills/Ap/ScanpisVis mer

«De er fanget av et døende regime som nekter å legge ned våpnene sine»

- Desperat situasjon inne i hotellet, forteller BBCs Matthew Price. Snikskyttere på taket og Kadhafi-lojale innendørs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Midt i det som en gang var et femstjernes hotell, hotel Rixos, er 35 internasjonale journalister  og noen utenlandske diplomater innesperret blant Kadhafi-folk. På femte dagen. Også i dag var det skyting utenfor hotellet. Og da en ITN-kameramann forsøkte å ta seg ut av hotellet, fikk han et våpen rettet mot seg.

«Kamper utenfor hotellet», skrev CNNs seniorkorrespondent Matthew Chance på sin twitterside i formiddag.

Nylig skrev han at to journalister forsøkte å komme seg inn på Rixos hotell, men at de ble kastet ut av Kadhafis folk. Så spør Chance:

«Alle lurer på hvorfor vi blir holdt på Rixos. Noen ideer?»
Gisler eller skjold Spekulasjonene på hvorfor journalistene holdes fanget, er mange, men sjansen for at de holdes for å være gisler eller levende skjold, er sterkt til stede.

«Hotellet er nå omringet av Kadhafi-lojale folk som forhindrer journalistene fra å forlate hotellet», skriver Reporters Without Borders og fortsetter:

«De holdes som gisler i hotellets første etasje, de er fanget av et døende regime som nekter å legge ned våpnene sine».

Organisasjonen ber nå alle parter om å sikre sikkerheten til journalistene, som både er libyske og utenlandske.

Snikskyttere på taket BBCs korrespondent Matthew Price er intervjuet per telefon i kanalen sin i dag:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er en desperat situasjon for 35 journalister og utenlandske borgere her: Briter, amerikanske... det er en amerikansk kongressmann her.. Situasjonen ble mye verre i løpet av natten, da det ble klart at vi ikke kunne forlate hotellet her hvis vi ønsket. Trenede, profesjonelle Kadhafi-soldater gikk rundt i gangene og det var snikskyttere på taket. Snikskytterne er der fremdeles, og de følger våre bevegelser, forteller BBCs korrespondent Matthew Price til stasjonens program News Today.

Siktet med våpen Price forteller også at ITNs kameramann fikk rettet et AK47-våpen mot seg av en vakt.

- Kameramannen fikk akkurat rettet en AK47 mot seg. En vakt kom mot ham og dyttet ham og siktet med våpenet mot ham. Han er ok, det endte greit, den hendelsen. Men det er ekstremt mye nervøsitet og frykt blant journalistene her, som er innesperret på femte dagen, og det er svært vanskelig å se hvordan vi skal komme ut herfra, sier Price i programmet.

BBC-reporteren lurer på om journalistene ikke forlater hotellet fordi det er farlig å gå utendørs - eller fordi vaktene i hotellet ikke lar dem få dra ut. Da svarer Price at "vaktene som gikk mot ITN-kameramannen og ropte og pekte mot ham med en AK47, gjorde det, fordi ITN-mannen ønsket å gå ut av hotellet".

Ifølge Price, er det en stor parkeringsplass utenfor hotellet, med bevæpnede vakter rundt.

- Det ble helt klart at vaktene ikke vil la ITN-kameramannen gå ut, så det er umulig for oss å komme oss ut, men også å vite helt hva som er utenfor hotellet, sier Price.

Advart om Rixos Journalistene har vann og mat for et par døgn. I enkelte deler av hotellet er det fremdeles elektrisitet, og det er ingen krise når det gjelder vann- og sanitærforhold.

- Men det begynner å bli ganske ille her, og du kan bare prøve å tenke deg til hvilken følelser som utlendingene og journalistene her nå føler, sier Price.

Dagbladet ble i går oppringt av en kilde som sa at sikkerhetssituasjonen rundt Rixos hotell i Tripoli ses på som svært dårlig, og at det nok var en dårlig idé å dra dit.

Fordums luksus I sine glansdager var Rixos-hotellet i Tripoli stedet som skulle få gjestene til å «føle seg priviligerte». Det sendte blomster og nedkjølte håndklær til rommene. Porscher og Jaguarer, til og med helikoptre, ble gjort tilgjengelige hvis det var ønsket, skriver CNNs Matthew Chance.

Men det var fram til for fem dager siden. Nå er det i stedet blitt et redselens hotell ingen av journalistene vil glemme. Ei heller den libyske kvinnen Eman al-Obeidy, som stormet gråtende inn på hotellet i mars måned mens journalistene hadde frokost. Der fortalte hun at hun var mishandlet og voldtatt av Kadhafis styrker.

HVITT FLAGG:  Journalistene har hengt opp et hvitt laken hvor de har skrevet TV på, i håp om at de ikke blir mål for Kadhafi-soldatene som befinner seg i hotellet. De fleste journalistene går rundt med verneutstyr, og oppholder seg i en korridor i øverste etasje. Også i dag er det kamper utenfor hotellet. Foto: Imad Lamloum/Afp/Scanpix
HVITT FLAGG: Journalistene har hengt opp et hvitt laken hvor de har skrevet TV på, i håp om at de ikke blir mål for Kadhafi-soldatene som befinner seg i hotellet. De fleste journalistene går rundt med verneutstyr, og oppholder seg i en korridor i øverste etasje. Også i dag er det kamper utenfor hotellet. Foto: Imad Lamloum/Afp/Scanpix Vis mer