- De er forferdelig lei seg

Ullevål sykehus beklager ambulansepersonellets oppførsel. Direktøren kalt inn på teppet i departementet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det blir nå full oppvask ved Ullevål universitetssykehus etter at voldsofferet Ali Haji Mohamed Farah (37) ble etterlatt i Sofienbergparken med det som viste seg å være en alvorlig hodeskade.

I tillegg til at Helsetilsynet skal granske saken, har sykehuset nå blitt presset til å starte en egen gjennomgang av rutinene, utført av en ekstern aktør.

- Skulle absolutt ikke skje

Sykehusdirektør Tove Strand har avbrutt ferien sin for å ta seg av den betente saken, og ble i dag kalt inn på teppet i Helse- og omsorgsdepartementet sammen med administrerende direktør Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst. Helseminister Sylvia Brustad har bedt om å få alle fakta på bordet, og i et to timer langt møte måtte sykehussjefene gi en redegjørelse til statssekretær Arvid Libak.

- Jeg forstår at folk reagerer på denne hendelsen, det har skjedd ting her som absolutt ikke skulle skje. De som var i ambulansen er forferdelig lei seg i dag, både for adferd og språk under dette oppdraget. De har det vondt, sier sykehusdirektør Tove Strand.

Hun går langt i å bekrefte deler av hendelsesforløpet som er beskrevet i Dagbladet.

Vitner har blant annet fortalt at ambulansepersonellet skal ha kalt det blødende voldsofferet for «svin» og «din tulling» før de av en ennå ukjent årsak forlot ham med ordene «toget har gått for deg».


Strand vil fremdeles ikke gå inn på hvorfor ambulansefolkene valgte å kjøre fra stedet uten pasienten. Det medisinske personellet har fortalt sine sjefer at de oppfattet at en politipatrulje skulle kjøre Ali Haji Mohamed Farah på legevakta - en oppgave øyenvitner i stedet måtte ta seg av på egen hånd
.

FULL OPPVASK: Sykehusdirektør Tove Strand (t.v.) og adm.dir. Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst måtte i dag redegjøre for ambulanseskandalen overfor statssekretær Arvid Libak. Foto: SCANPIX / LISE ÅSERUD
FULL OPPVASK: Sykehusdirektør Tove Strand (t.v.) og adm.dir. Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst måtte i dag redegjøre for ambulanseskandalen overfor statssekretær Arvid Libak. Foto: SCANPIX / LISE ÅSERUD Vis mer

- Det har åpenbart vært en alvorlig kommunikasjonssvikt her, sier Strand.

Vil ikke være bastant

Det er ennå uklart om teamet som rykket ut rent medisinsk fulgte prosedyrene de er pålagt ved ankomst til en person med hodeskade. Fylkeslegen skal nå gjennomgå alt som ble sagt av de to ambulansefolkene på sambandet, og vil finkjemme rapportene de har avlagt i etterkant.

Strand ville i dag ikke gå god for ambulanseteamets framstilling av hendelsen. De er foreløpig omplassert og har ikke oppgaver som involverer pasientkontakt.

- Det er ikke grunnlag for å være bastant på noe som helst ennå. Jeg håper og tror det var slik de har sagt, sier sykehusdirektøren.

Da saken i dag ble hevet opp på departementsnivå måtte helselederne vedgå at folks tillit til ambulansetjenesten og Ullevål sykehus står på spill.

- Dette kan være skadelig for omdømmet til helsevesenet. Dette må vi få rettet opp i, sier statssekretær Libak.

Han vil ikke uttale seg om detaljene i saken før Helsetilsynets rapport ligger på bordet.

- De er forferdelig lei seg

Spekulasjonene om mulige rasistiske motiver for den spesielle oppførselen i Sofienbergparken har de siste dagene tiltatt i styrke, men ambulansefolkenes sjef mener det ikke var tilfelle at Mohamed Farahs hudfarge var en faktor.

- Å bli gjenstand for en slik mistenkeliggjøring er noe av det som er vondest for dem, sier Strand, som mener Ullevål sykehus har nulltoleranse for rasisme og et godt apparat for å unngå dette.