Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De er forferdet over erstatningskravet

Petter Tharaldsen og Bjørn Hoen dømt til fengsel i åtte og sju år - og til å betale 750 millioner kroner til Oslo kommune. Tre frikjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dommen i Munch-saken er akkurat avsagt i Oslo tingrett.

Tre av de tiltalte ble dømt til henholdsvis åtte, sju og fire års fengsel, mens tiltalte Stian Skjold ble frikjent, sammen med de to siste tiltalte.

Politiet mente at Skjold var én av to maskerte menn som utførte selve ranet, og aktor ville gi ham åtte års fengsel. Men tingretten mener hans deltagelse ikke er bevist - fordi den tiltalte mannen stammer:

- Stamming lett å kjenne igjen

«Det ligger etter rettens mening en betydelig risiko for gjenkjennelse ved å foreta ran av Munch-museet sammen med Skjold. Oppstår det en situasjon hvor han må snakke så vil han stamme», konstaterer dommen.

- Han er veldig lettet over at dommen er i tråd med hans forklaring, sier Skjolds forsvarer.

I tillegg til de tre lange fengselsstraffene fikk aktor medhold i erstatningskravet mot Bjørn Hoen og Petter Tharaldsen dømt til å betale ikke mindre enn 750 millioner kroner i erstatning for «Skrik» og «Madonna», som er den beregnede verdien av maleriene. Beløpet må ifølge dommen betales innen to uker.

- Tharaldsen og Hoen vil aldri ha mulighet til å betale erstatningsbeløpet, medgir dommer Lyng, som også uttaler at det er i skjerpende retning på fengselsstraffene at ransutbyttet er «ekstraordinært».

- STEMODERLIG BEHANDLET: Advokat John Arild Aasen, som er forsvarer for Petter Tharaldsen, mener det er feil at erstatningsspørsmålet avgjøres sammen med straffesaken. Foto: HARALD S. KLUNGVEIT
- STEMODERLIG BEHANDLET: Advokat John Arild Aasen, som er forsvarer for Petter Tharaldsen, mener det er feil at erstatningsspørsmålet avgjøres sammen med straffesaken. Foto: HARALD S. KLUNGVEIT Vis mer

- Dette er viktige nasjonale skatter, understreker han.

Men de tiltalte godtar ikke å ha tidenes rans-erstatningskrav hengende over hodet.

- De  reagerte med forferdelse. Erstatnings- spørsmålet burde vært avgjort som en egen sivil sak med Oslo kommune, sier advokat John Arild Aasen til Dagbladet.no.

Tharaldsen og Hoen anket på stedet. Det gjorrde også 39-åringen som fikk fire års fengsel, mens de tre resterende tiltalte, som ble frikjent for det mest sentrale tiltalepunktet, godtar dommen.

Tharaldsen mest involvert

Retten er overbevist om at Tharaldsen hentet ransbilen på dagen for Munch-ranet, og kjørte de to ukjente ranerne som var inne i bygget bort fra museet i flukten.

- Han er kun dømt for medvirkning. Generelt vet vi fortsatt veldig lite om hvem som faktisk sto bak og er involvert i hele denne saken, sier Aasen.

Samtidig sår dommen tvil om at det var Hoen som organiserte ranet, slik politiet har gått langt i å si. Blant annet tyder ingenting på at han har hatt mye penger mellom hendene i tida rett før eller etter ranet, mener retten.

- De er forferdet over erstatningskravet

Den siste av de dømte, Østfold-mannen som nå anker dommen på fire års fengsel, visste ifølge retten godt hvilket miljø han skaffet en bil til, og at det var malerier som var målet for det planlagte ranet.

Men han blir trodd på at han våknet opp til en heller dårlig søndag da han skjønte hvilke malerier det var snakk om.

- Jeg har fått medhold i skyldspørsmålet for tre sentrale tiltalte, og er fornøyd med den delen av dommen. Når det gjelder frikjennelsene skal jeg se nærmere på disse i forhold til om vi skal anke, men det ligger i sakens natur at jeg er uenig i rettens bevisvurdering på noen punkter, sier aktor Terje Nybøe til Dagbladet.no

- Ikke bevis for Toska-bestilling

Retten finner det ikke bevist at Munch-ranet ble iscenesatt av David Toska som avledningsmanøver for etterforskningen av Nokas-ranet, slik statsadvokaten har hevdet for lettere å kunne stemple ranet som organisert kriminalitet.

- Det er en del forbindelser til Nokas-ranet, men at Munch-ranet var ment å skulle forstyrre etterforskningen av ranet i Stavanger, er bare en godt begrunnet teori, mener retten.

Munch-bildene er fortsatt sporløst forsvunnet, etter å ha blitt mellomlagret på en gård i Kjeller etter ranet.

<B>INTERNASJONAL INTERESSE:</B> Et fulltallig norsk pressekorps, supplert av flere store, utenlandske medier og nyhetsbyråer fylte rettssalen i Oslo tinghus i ettermiddag.
RANSDAGEN: Utenfor Munch-museet 22. august 2004.
ÅTTE ÅRS FENGSEL: Petter Tharaldsen.
SJU ÅRS FENGSEL: Bjørn Hoen.
<B>- VELDIG FORNØYD:</B> Thomas Nataas visste at «Skrik» og «Madonna» ble oppbevart i en buss på gårdsplassen hans, men ble frikjent for heleritiltalen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media