- De er forlovet, ikke gift

Faren til 17-åring nekter for at datteren er gift. Han er tiltalt for å ha truet datteren til å gifte seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet.no): En stol i sal 4 i Drammen tingrett sto tom i dag. En 17 år gammel jente som anklager sin far (44) og sin stebror (20) for å tvunget henne til å gifte seg med en mann hun ikke dele livet med, turde ikke snakke i retten. Hun bor på et hemmelig sted fordi hun frykter hevn fra sin familie og andre i det kurdiske miljøet.

Faren og sønnen stiller seg totalt uforstående til den alvorlige tiltalen mot dem om tvangsekteeskap. De nekter for å ha truet med å drepe datteren på 17 om hun ikke giftet seg med en navngitt mann som bor i Irak. Faren nekter også for å ha truet med å drepe datteren om hun skilte seg fra mannen sin.

- Min datter har ikke giftet seg. Hun har forlovet seg i Irak, forklarte faren i retten i dag.

Likevel forklarte han seg hele tiden som om datteren skulle være gift.

Politiet vil i retten legge frem videoopptak som angivelig viser bryllupsfesten i Irak. Faren var selv ikke til stede, men det var hans sønn på 21 år som også er tiltalt i saken.

Spørsmål om ære

Selv om faren nekter for å ha truet med å drepe datteren sin om hun ikke giftet seg eller skilte seg, så erkjente han i retten at han måtte drepe henne fordi hun hadde ødelagt familiens ære.

Dette sa han foran fem-seks personer, blant annet tre polititjenestemenn, da de kom hjem til tiltalte for å forkynne et omplasseringsvedtak sammen med  barnevernet.

- Har du tvangsgiftet din datter, spurte aktor Olav A. Ramel Haaland i retten

- Nei, svarte familiefaren.

- Hvorfor har din datter da flyttet til hemmelig adresse og brutt båndene til familien om så ikke er tilfelle?

- Min datter er umoden og ganske useriøs fordi hun ombestemmer seg hele tiden. Hun tar ikke ting på alvor og kan ikke holde fast på en beslutning og angrer.

Som eksempel viste han til at datteren ofte nektet å spise den maten moren laget, fordi hun fikk lyst på noe annet å spise.

Ektemann ikke avhørt

Forsvarerne til faren og sønnen, Nadia Hall og Jan Glent, ba retten om å utsette behandlingen av tiltalepunktet om tvangsgifting, ettersom ektemannen til 17-åringen ikke er avhørt.

Politiet sier de ikke har klart å avhøre ham, fordi han oppholder seg i Irak, men forsvarerne hevder dette ikke er noe problem.

I avhør han nemlig 17-åringen oppgitt et telefonnummer til sin ektemann, og dette nummeret ringte forsvarerne og fikk tak i mannen.

Dommeren i Drammen tingrett vurderer nå om et vitneavhør over telefon skal gjennomføres.

I Irak må man gjennom to prosesser for at et ekteskap skal være gyldig. Først vies paret av en imam, deretter må det registreres hos myndighetene. Ekteskapet til paret er ikke registrert hos irakiske myndigheter.

- For å få godkjent et ekteskap juridisk i Irak må begge være 18 år. Det er ikke tilfelle, og vi mener derfor at det ikke foreligger et ekteskap i juridisk forstand. Det er relevant for saken og min klient, sier Hall som representerer familiefaren.

Liten rettspraksis

Sommeren 2003 ble det forbudt ved lov å tvinge noen til å inngå ekteskap. Foreløpig er ingen dømt for en slik handling, selv om myndighetene er klar over at tvangekteskap skjer i innvandrermiljøer i Norge.

Det finnes en rettsavgjørelse på området fra i fjor vår. Da sto en far og en sønn fra Irak tiltalt i Gulating lagmannsrett i Bergen. I den saken manglet det bevis, ord sto mot ord og vitneopplysningene var usikre. Det endte med frifinnelse.

Strafferammen for tvangekteskap er inntil seks års fengsel.

AKTOR: Olav A. Ramel Haaland.