Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De er fryktelig sleipe, de velger seg ut de aller svakeste

Grønland politisjef Kåre Stølen tror det er en grunn til at han aldri har blitt overfalt på gata.

ALDRI BLITT OVERFALT: Politisjefen i ett av områdene som har mye å gjøre om dagen, har selv aldri blitt ranet. Han mener tvyene plukker seg ut en viss type når de begår ran. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
ALDRI BLITT OVERFALT: Politisjefen i ett av områdene som har mye å gjøre om dagen, har selv aldri blitt ranet. Han mener tvyene plukker seg ut en viss type når de begår ran. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Enkelte gir seg ikke før de blir tatt. De går på de svakeste: unge folk, eldre og de som har mistet litt av vurderingsevnen, for eksempel etter at de har drukket alkohol, sier Kåre Stølen til Dagbladet.

Han er politistasjonssjef ved Grønland politistasjon. Der har de mye å gjøre om dagen. I oktober var det i gjennomsnitt fire ran om dagen, og siden da har ransbølgen fortstt.

- Feige folk - Ranerne går rundt, klinkende edru og stjeler fra de svakeste. Det er feige folk, sier Stølen.

Oslo-politiet innrømmer at de føler seg maktesløse når det kommer til ransbølgen i hovedstaden.

- Vi føler oss maktesløse. Det skal mye til før mange av de som står bak ranene faktisk kan straffes, fordi mange av dem er så unge, sier Kåre Stølen, stasjonssjef ved Grønland politistasjon.

- 1.96 høy Han har flere bekjente som har blitt ranet på åpen gate.

- En jeg kjenner ble ranet på en mørk plass, bakfra. Han ble slått og sparket.

- Har du selv opplevd noe lignende?

- Nei, jeg pleier ikke å være ute i helgene.

- Men ranene skjer jo også midt på dagtid, slik som ranet av 88-åringen torsdag?

- Ja, det er unntakene. Men er du 1.96 meter høy, og går forholdsvis målrettet framover, så blir du ikke ranet. Disse ranerne går på de svakeste, de som enten er barn eller eldre. Kommer det fem, seks mann mot én person, så er det sjakk matt, sier han.

Ransforsøk med luftvåpen Fire ungdommer forsøkte også å rane en kvinne med luftvåpen i Vika, torsdag.

Operasjonsleder i Oslo politiet Even Jørstad sier de anser det som grovt ran selv om de fire ungdommene benyttet luftvåpen.

- To unge gutter og to unge jenter i alderen 14-15 år forsøkte å rane en kvinne ved hjelp av et luftvåpen inne på et toalett på kjøpesenteret House of Oslo i Ruseløkkveien i Vika. Ungdommene var maskert, men kvinnen rev av munnbindet på den ene raneren slik at alle fire løp fra stedet, sier Jørstad til NTB.

- Ranet på tirsdag, løslatt torsdag På tirsdag ranet tre menn en Gullsmed i Larvik i Vestfold. To dager seinere ble alle løslatt, fordi det ikke er plass til dem i fengsel.

- Det er fryktelig. Vi må kunne verne innbyggerne mot sånne folk, sier Hildbjørg L. Henriksen, innehaver av urmakeren Gran og Ljosland i Larvik, til Dagbladet.

Like etter klokka 6 om morgen rygget en bil inn i inngangsdøra. Tyvene fikk med seg forskjellige klokker og verdisaker. Senere samme dag pågrep politiet i Larvik tre lokale menn for innbruddet. De erkjente forholdet. I dag er de ute på gata igjen, skriver Østlands-Posten i dag.

Avisa skriver at det er ikke fengsler i området til å huse de kriminelle. Fengslene i Vestfold, Buskerud og Telemark tyter snart over av mennesker som ifølge politi og rettsvesen har gjort noe ulovlig.

- Så lenge det ikke finnes tilstrekkelige fengselsplasser, er vi bundet på hender og føtter, sier politiinspektør Magnar Pedersen ved Larvik politistasjon til Østlands-posten.

INNBRUDD TIRSDAG: Tirsdag ble urmakeren til Hildbjørg L. Henriksen i Larvik utsatt for et sjokkbrekk. Samme dag tre menn arrestert. Torsdag ble de løslatt igjen. Henriksen og kollega Vibeke Abrahamsen Tutvedt fortviler. Foto: Peder Gjersøe
INNBRUDD TIRSDAG: Tirsdag ble urmakeren til Hildbjørg L. Henriksen i Larvik utsatt for et sjokkbrekk. Samme dag tre menn arrestert. Torsdag ble de løslatt igjen. Henriksen og kollega Vibeke Abrahamsen Tutvedt fortviler. Foto: Peder Gjersøe Vis mer