- De er genetisk svake analfabeter

Historiker og professor Nils Rune Langeland får så ørene flagrer etter innvandringsutspill.

PROFESSOR: Nils Rune Langeland ser i ettertid at påstanden om at innvandrere fra Punjab var genetisk svake analfabeter, var svært flåsete og uriktig. Foto: Lars EIvind Bones/Dagbladet
PROFESSOR: Nils Rune Langeland ser i ettertid at påstanden om at innvandrere fra Punjab var genetisk svake analfabeter, var svært flåsete og uriktig. Foto: Lars EIvind Bones/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På sin offentlige facebookprofil skrev historikeren, professoren og forskeren ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Nils Rune Langeland, at innvandrere fra Punjab var genetisk svake analfabeter.

«La meg gjøre ein enifalt døme på demokrati: Kven er for innvandring frå genetisk svake analfabetar frå Punjab»

Utspillet får nestleder for Antirasistisk Senter, Mari Linløkken, til å reagere kraftig.

- Dette minner meg om andre nettdebatter som ikke har historikere og professorer som deltakere, sier hun.

- Skremmende
Linløkken mener Langelands måte å formulere seg på, er skremmende.

Til studentavisen Universitas sier professor i avdeling for medisinsk genetikk ved Universitetet i Oslo, Dag Erik Undlien, at Langelands utspill er helt uten vitenskapelig belegg.

- Med alle mulige forbehold om at dette er et løsrevet sitat, som er tatt ut av sin sammenheng, så synes jeg det høres tullete ut. Det høres ikke ut som et vitenskapelig fundert resonnement, sier Undlien.

- Ikke satt meg inn i Til Dagbladet sier Langeland at han baserte utspillet på en statistikk fra Folkehelseinstituttet. På forespørsel om han kunne konkretisere hvilke undersøkelser i regi av Folkehelseinstituttet han baserte seg på, er svaret vagt.

- Det jeg viste til med genetikk, det har jeg ikke satt meg inn i skikkelig. Det var noe med Folkehelseinstituttet, genetikk og Camilla Stoltenberg som ble skrevet en gang, tror jeg, sier Langeland.

- At han som professor viser til en statistikk fra Folkehelseinstituttet som ikke finnes, er faktisk et falsum, sier Linløkken ved Antirasistisk Senter.

Ment som spissformuleringer
Langeland sier til Dagbladet at han angrer dypt på sitt utspill, som han mener bare er fragmenter i en opphetet debatt.

- Jeg står ikke inne for tolkningen, dette var en spissformulering som jeg mener ikke er så veldig interessant, sier han og legger til:

- Selvsagt var det dumt av meg å skrive dette, og jeg forstår det kan virke støtende. Jeg har ikke noe i mot folk fra Punjab og jeg mener heller ikke, at de som er der ifra, er genetisk et eller annet, så jeg går tilbake på det jeg har ytret og vil være klinkende klar på at jeg ikke kobler etnisitet og genetikk, sier han.

Langeland mener han brukte harde ord, siden han selv har blitt utskjelt av andre debattanter. Han beskriver utspillet som et forsøk på å skape litterære bilder.

- Dette er ikke ment som politiske ytringer, det er litterære bilder. Det er urettferdig å trekke fram fragmenter fra meg, uten å ta meg utskjellingen av meg fra motsatt hold, sier han.

Dagbladet fikk i går ikke kontakt med rektor Kari Toverud Jensen eller direktør Ann Elisabeth Wedø ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

LITTERÆRE BILDER: Mener Nils Rune Langeland hans debattinnlegg bør kategoriseres som. FOTO: Skjermdump
LITTERÆRE BILDER: Mener Nils Rune Langeland hans debattinnlegg bør kategoriseres som. FOTO: Skjermdump Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer