- De er genetisk svake analfabeter

Historiker og professor Nils Rune Langeland får så ørene flagrer etter innvandringsutspill.

PROFESSOR: Nils Rune Langeland ser i ettertid at påstanden om at innvandrere fra Punjab var genetisk svake analfabeter, var svært flåsete og uriktig. Foto: Lars EIvind Bones/Dagbladet
PROFESSOR: Nils Rune Langeland ser i ettertid at påstanden om at innvandrere fra Punjab var genetisk svake analfabeter, var svært flåsete og uriktig. Foto: Lars EIvind Bones/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På sin offentlige facebookprofil skrev historikeren, professoren og forskeren ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Nils Rune Langeland, at innvandrere fra Punjab var genetisk svake analfabeter.

«La meg gjøre ein enifalt døme på demokrati: Kven er for innvandring frå genetisk svake analfabetar frå Punjab»

Utspillet får nestleder for Antirasistisk Senter, Mari Linløkken, til å reagere kraftig.

- Dette minner meg om andre nettdebatter som ikke har historikere og professorer som deltakere, sier hun.

- Skremmende Linløkken mener Langelands måte å formulere seg på, er skremmende.

Til studentavisen Universitas sier professor i avdeling for medisinsk genetikk ved Universitetet i Oslo, Dag Erik Undlien, at Langelands utspill er helt uten vitenskapelig belegg.

- Med alle mulige forbehold om at dette er et løsrevet sitat, som er tatt ut av sin sammenheng, så synes jeg det høres tullete ut. Det høres ikke ut som et vitenskapelig fundert resonnement, sier Undlien.

- Ikke satt meg inn i Til Dagbladet sier Langeland at han baserte utspillet på en statistikk fra Folkehelseinstituttet. På forespørsel om han kunne konkretisere hvilke undersøkelser i regi av Folkehelseinstituttet han baserte seg på, er svaret vagt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer