Klimatoppmøtet i Madrid: COP25

- De er helt frakoblet virkeligheten

Over 40 000 politikere og delegater ble flydd til Madrid og har bidratt med enorme karbonutslipp - og tidenes dårligste resultat.

FERDIGE: To uker med klimatoppmøte i Madrid førte mest til skuffelse, frustrasjon og sinne. I hvert fall for folk flest. Bildet er fra i dag, etter at forhandlerne satte seg på flyene hjem, nær to døgn på overtid. Foto: Christina Quicler / Afp / NTB Scanpix
FERDIGE: To uker med klimatoppmøte i Madrid førte mest til skuffelse, frustrasjon og sinne. I hvert fall for folk flest. Bildet er fra i dag, etter at forhandlerne satte seg på flyene hjem, nær to døgn på overtid. Foto: Christina Quicler / Afp / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De skulle redde verden, men klarte ikke å bli enige om noe. Målet var å få til et detaljert regelverk for kvotehandel. Det gikk ikke. Ei heller mål nummer to: Å legge en konkret plan for hvordan hjelpe de fattige landene, som er de som rammes hardest av klimaendringer.

Klimatoppmøtet i Madrid - COP25 - er nå over, flere døgn på overtid. Og slaktes over hele verden.

- Tømmer Paris-avtalen

Vi starter med kritikken fra Norge:

- Møtet har vært virkelighetsfjernt og langt på vei tømt Paris-avtalen for mening, sier Gina Gylver i Natur og Ungdom, som sjøl understreker at hun var på klimatoppmøtet, men at hun reiste dit med tog.

- Vi er vant med at FNs klimaprosesser går i sneglefart, men møtet i Madrid er verre en noengang, sier Gylver før hun legger til at «det er frustrerende å se at Norge bidrar til at avtalen utvannes istedenfor å styrkes».

Verdens naturfond, WWF, mener klimakonferansen ble holdt som gissel av verdens største forurensere, og framhever her USA, Australia, Kina, India, Brasil og Saudi Arabia.

- Noen mektige land setter profitt foran klimakrisa, og lar det være viktigere enn fremtiden til dagens barn og ungdom. Med unntak av EU, viste ingen av de store utslippslandene at de tar sitt ansvar på alvor, sier Inga Fritzen Buan, seniorrådgiver i WWF.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer