Klimatoppmøtet i Madrid: COP25

- De er helt frakoblet virkeligheten

Over 40 000 politikere og delegater ble flydd til Madrid og har bidratt med enorme karbonutslipp - og tidenes dårligste resultat.

FERDIGE: To uker med klimatoppmøte i Madrid førte mest til skuffelse, frustrasjon og sinne. I hvert fall for folk flest. Bildet er fra i dag, etter at forhandlerne satte seg på flyene hjem, nær to døgn på overtid. Foto: Christina Quicler / Afp / NTB Scanpix
FERDIGE: To uker med klimatoppmøte i Madrid førte mest til skuffelse, frustrasjon og sinne. I hvert fall for folk flest. Bildet er fra i dag, etter at forhandlerne satte seg på flyene hjem, nær to døgn på overtid. Foto: Christina Quicler / Afp / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De skulle redde verden, men klarte ikke å bli enige om noe. Målet var å få til et detaljert regelverk for kvotehandel. Det gikk ikke. Ei heller mål nummer to: Å legge en konkret plan for hvordan hjelpe de fattige landene, som er de som rammes hardest av klimaendringer.

Klimatoppmøtet i Madrid - COP25 - er nå over, flere døgn på overtid. Og slaktes over hele verden.

- Tømmer Paris-avtalen

Vi starter med kritikken fra Norge:

- Møtet har vært virkelighetsfjernt og langt på vei tømt Paris-avtalen for mening, sier Gina Gylver i Natur og Ungdom, som sjøl understreker at hun var på klimatoppmøtet, men at hun reiste dit med tog.

- Vi er vant med at FNs klimaprosesser går i sneglefart, men møtet i Madrid er verre en noengang, sier Gylver før hun legger til at «det er frustrerende å se at Norge bidrar til at avtalen utvannes istedenfor å styrkes».

Verdens naturfond, WWF, mener klimakonferansen ble holdt som gissel av verdens største forurensere, og framhever her USA, Australia, Kina, India, Brasil og Saudi Arabia.

- Noen mektige land setter profitt foran klimakrisa, og lar det være viktigere enn fremtiden til dagens barn og ungdom. Med unntak av EU, viste ingen av de store utslippslandene at de tar sitt ansvar på alvor, sier Inga Fritzen Buan, seniorrådgiver i WWF.

- Er enighet

Norges utsending i Madrid, klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V), er ikke enig i at partene ikke ble enige om noe.

- Det er bra vi nå fikk på plass et tydelig vedtak som ber landene skjerpe sine klimamål i året som kommer, sier Elvestuen i en pressemelding.

Men legger til:

«Resultatet er ikke i nærheten av å være tilstrekkelig for å nå målet om å holde den globale oppvarmingen ned mot 1,5 grader. Vi er i en klimakrise, og vedtakene på dette klimatoppmøtet svarer ikke på den radikale omstillingen verdens land må ta ansvar for».

- Skamløst

Svenske Greta Thunberg synes også å ha fått nok, og er nå på vei hjem med tog: «Det synes som at #cop25 i Madrid mislykkes akkurat nå. Vitenskapen er klar, men ignoreres», tvitrer hun

SKJERP DERE: Mens delegatene inne på klimatoppmøtet i Madrid synes å mislykkes, er demonstrantene i gatene flere enn noen gang, med over en halv million mennesker i Madrids gater. - Nå må Norge og andre industriland bidra mer. Ellers er det de fattige landene i sør som blir verst rammet, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet. Foto: Oscar Del Pozo / Afp / NTB Scanpix
SKJERP DERE: Mens delegatene inne på klimatoppmøtet i Madrid synes å mislykkes, er demonstrantene i gatene flere enn noen gang, med over en halv million mennesker i Madrids gater. - Nå må Norge og andre industriland bidra mer. Ellers er det de fattige landene i sør som blir verst rammet, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet. Foto: Oscar Del Pozo / Afp / NTB Scanpix Vis mer

Og får støtte fra sin amerikanske tenårings-klimakjempe, Alexandria Villaseñor: «Mange COP-veteraner sier de aldri har opplevd at forhandlingene faller så voldsomt sammen. En enorm fiasko».

FRUSTRERTE: Mens klima-delegatene ikke klarte å enes, har aktivistene utenfor kommet med en rekke kraftfulle beskjeder som viser deres sinne og frustrasjon over handlingslammede ledere. Foto: Manu Fernandez / Ap / NTB Scanpix
FRUSTRERTE: Mens klima-delegatene ikke klarte å enes, har aktivistene utenfor kommet med en rekke kraftfulle beskjeder som viser deres sinne og frustrasjon over handlingslammede ledere. Foto: Manu Fernandez / Ap / NTB Scanpix Vis mer

At politikerne skuffer når det kommer til klima er ikke noe nytt. Men utenfor de godt bevoktede klimatoppmøte-lokalene kommer stadig flere demonstranter til, for å vise sin frustrasjon og forakt mot politikere og delegater som, nok en gang, ikke klarer å levere.

«Uansett hva som skjer, vil vi ikke gi opp. Vi har akkurat begynt», skriver TIMEs viktigste person i år, Greta Thunberg.

To uker med forhandlinger i en verden fylt av ekstremvær og klimakriser har ikke ført fram. Forhandlerne fra nær 200 land skulle få ned klimagassene og komme med en plan for hjelpe de fattige landene, som er de som rammes hardest av klimaendringene.

- Jeg synes dette er katastrofalt og veldig stressende. Forslaget som ble lagt på bordet av presidentskapet er skamløst og helt uakseptabelt, sier Mohamed Adow, direktør i Power Shift Africa group, ifølge Al Jazeera.

«Fantasi-land»

«Vi er i et fantasiland her» , sier Alden Meyer, strategisk og politisk direktør for fagforeningsgruppa Union of Concerned Scientists, som er i Madrid, ifølge Al Jazeera.

- Jeg har vært med på disse klimaforhandlingene siden de startet i 1991. Men jeg har aldri opplevd at forhandlingene er så frakoblet hva vitenskapen og menneskene i verden forlanger enn her, under COP25, sier han.

Og fortsetter ifølge BBC:

- Planeten vår brenner og det blir verre og verre for oss å redde den, jo lengre vi venter med å handle. Ministrene her i Madrid må styrke den endelige teksten for å få gjort noe med de stadig større klimaendringene som er katastrofale for mange samfunn og økosystem over hele verden.

- Verre enn før

Meyer er langt fra alene: De fleste COP-veteranene Al Jazeera har pratet med sier de aldri har opplevd et klimatoppmøte ende opp i en så stor fadese.

De får ei heller hjelp av de største forurenserne, herunder USA, Brasil og India, som ikke ser noen grunn til å endre sin klimapolitikk.

- Dette blir enda verre enn COP København, som ikke var bra. Ambisjonene som har kommet de siste dagene er enda svakere enn de har vært før og er veldig dårlig nytt for miljøet, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

Når verdens miljøledere nå synes å mislykkes på nok et toppmøte, er det ifølge Lundberg og andre eksperter opp til hvert enkelt land å gjøre mer for å unngå en verden i fullstendig klimakrise.

Danskene går foran

For en drøy uke siden ble det klart at et overveldende flertall i det danske Folketinget satte seg et av verdens mest ambisiøse klimamål: Utslippene skal ned med 70 prosent innen 2030.

«Dette er avgjørende lederskap. Jeg hadde en veldig positiv samtale med miljøminister Dan Jørgensen og lærte om hvordan Danmark vil gjøre det», skriver Al Gore, tidligere visepresident i USA og Nobels fredsprisvinner i 2007, sammen med FNs klimapanel.

- Det danskene gjør er kjempeambisiøst og bra. De er i en helt annen liga enn oss og ser på helhetlige utslipp, mens Norge bare ser på halvparten, sier Lundberg.

Norge høster kritikk

Lundberg er ikke alene om å kritisere Norge. Klimaorganisasjonen Germanwatch skriver i en rapport at Norge har en «konstruktiv rolle år det gjelder internasjonale forhandlinger», men at de har en vei å gå når det gjelder «å nå målene satt i Paris-avtalen».

«Aller mest kritiserer eksperter Norges mangel på exit-strategi når det gjelder utvinning av olje og gass. De er også bekymret over at Norge planlegger en ny topp i sin produksjon av olje og gass i 2023, og at deres statlige oljeselskap Equinor er med på en rekke kontroversielle prosjekter i verden, inkludert i Australia».

- I norsk klimapolitikk er det olje- og gasspolitikken som legger føringen for klimapolitikk, mens det burde vært motsatt. Norge burde ikke lete og stadig sette i verk nye olje- og gassfelt i produksjon, sier Lundberg.

Hun mener Norge burde satse mer på jernbane og la bilistene betale mer for å kjøre bil.

- De siste seks årene har regjeringen fredet bilistene. De er blitt en hellig ku med Frp, sier Lundberg.

Øker utslipp

Danskene har store mål for framtida, men har også gått foran når det gjelder kutt i utslipp siden 1990, viste en fersk gjennomgang fra Teknisk Ukeblad.

I 1995 hadde danskene høyest utslipp blant en rekke europeiske land, mens Danmark i dag ligger nest nederst av de samme landene. Norge, lurer du kanskje?

- Norge har redusert klimautslippene noe de siste tre årene, men har fortsatt høyere utslipp enn i 1990, som eneste europeiske land. Samtidig har Danmark og Sverige fått ned utslippene sine med mer enn 20 prosent i samme periode, sier Lundberg.

Hun mener at det snart avsluttede klimatoppmøtet bidrar til at tilliten mellom de ulike partene svekkes.

- Noe av det viktigste framover vil være at hvert enkelt land går i bresjen for å kutte mest mulig siden det ikke blir noen stor avtale som kan fikse den globale klimapolitikken. Da er vi helt avhengig av at Norge tar mer ansvar enn hittil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer