Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«De er helt gale!»

JERUSALEM (Dagbladet): - Jeg kan ikke forstå hvorfor de er så fulle av hat at de sprenger seg sjøl i lufta for å drepe flest mulig uskyldige, sier Jacov Cohen. 18-åringen ligger skadd på sykehuset, mens hans venn døde i selvmordsaksjonen forrige lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Vårt eneste håp»

De to selvmordsbomberne og kompisene sprengte seg sjøl med få sekunders mellomrom i den populære utestedsgata Ben Yahoda. Gågata var stappfull av unge israelske ungdommer og kan i norsk målestokk likne på Karl Johan.

Ti israelske ungdommer i alderen 14 til 20 år mistet livet, og mer enn 170 personer ble skadd. Med unntak av en mann i 40-åra var alle de skadde ungdommer under 20 år. Fremdeles ligger rundt 80 av disse på sykehus. Jacov er en av dem.

- Vi var bare 7- 8 meter fra den første bombemannen. Etter det første smellet kom, var vi i sjokk og bare få sekunder etter smalt det igjen. Deretter var det bare flammer, sirener og blod, sier Jacov.

Blodet rant

Han trodde først han var uskadd og sprang bort fra åstedet, men så oppdaget han at blodet rant fra begge beina, venstre arm og bryst. En rekke muttere og stålgjenstander var gått inn i kroppen hans.

- Jeg sover knapt om natta. Heretter kommer jeg ikke til å være mye hjemme. Vi er alle veldig redde nå, fordi de kommer ikke til å stoppe. Det hjelper ikke å snakke. De forstår bare makt, sier 18-åringen.

Vil hjelpe andre

Jacov gruer seg til å komme ut fra sykehuset. Skolen hans ligger like ved selvmordsåstedet, og han må gå forbi området hver dag. Det gjør ham engstelig.

- Jeg er ikke for vold, men de er gale. Sinnssyke. Hvordan kan de la seg bli trent opp til å slakte andre mennesker? sukker han.

På et annet sykehus ligger 20-årige Ariella Feinstein fra Los Angeles. Hun studerer judaisme i Israel og var ute og gikk sammen med en venninne da selvmordsbomberne gikk i lufta. En mutter suste gjennom lufta og inn i Ariellas kjeve. En annen jerndings kylte seg inn i låret hennes.

- Jeg takker Gud for at jeg har fått en ny sjanse til å leve. Dette er mitt land, og det er forferdelig at folk skal være redde for å gå ut for å kjøpe iskrem, sier Ariella.

Hun lurer på hva som får et menneske til å gå i gata sammen med mange mennesker, for så å sprenge seg i lufta.

Mange av hennes israelske venner lurer på hvorfor hun velger å være igjen i Israel. Sjøl har de lyst til å forlate landet. Men Ariella er krystallklar.

- Vil ha hevn

- Vi kan ikke finne oss i å være redde. Både vi og palestinerne har det fælt, men det er mulig å få fred. Alle mødre ønsker at deres barn skal få kjøpe iskrem uten å være redde for å dø, sier hun.

I Ben Yahoda-gata i Jerusalem sentrum har de laget to minnesteder hvor israelere kommer for å tenne lys, be og hedre de drepte ungdommene. Yaakov Uzan (30) er innom minnestedet hver dag.

- Her ber vi og kaster lys ned i denne flammen for å minne de døde. Vi hjelper dem med å få sjelefred, sier han. Uzan var sjøl i Ben Yahoda-gata bare 15 minutter før selvmordsaksjonene. Han takker Gud for at han bestemte seg for å gå hjem.

SOVER DÅRLIG: Jacov Cohen (18) ligger skadd på sykehuset, mens hans venn døde i selvmordsaksjonen. - Jeg er redd, sier han.Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN
Hele Norges coronakart