De er hengt, skutt og forgiftet

Tre familiemedlemmer drept og en død under mystiske omstendigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RAWALPINDI (Dagbladet.no): - Hun var en veldig karismatisk person. Hun kom fra den beste pakistanske familie og de har alltid vært veldig populære, sier politisk kommentator Atilla Amir Iftikha til Dagbladet.no.

Iftikha er bosatt i den pakistanske hovedstaden Islamabad og kommenterer den politiske situasjonen i landet for Deutsche Welle Qantara.

Benazir er ikke den eneste i Bhutto-familien som har blitt drept. Både hennes far og en hennes yngste bror har lidd samme skjebne.

Benazirs far, Zulfikar Ali Bhutto, grunnlegger av Pakistan People\'s Partys (PPP), og tidligere statsminister, ble dømt til døden i 1977 for å ha planlagt å drepe en annen politiker, Ahmed Raza Kasuri.

Selv om det var mange som reiste kraftig tvil om beskyldningene og selv om en rekke utenlandske ledere ba myndighetene om at han måtte benådes, ble han hengt 4. april 1979.

Gir sympati

Mir Murtaza Bhutto, den eldste av Zulfikar Ali Bhuttos to sønner og Benazirs yngre bror, ble skutt og drept sammen med seks tilhengere under et sammenstøt med politiet 20. september 1996 mens søsteren hans var statsminister i Pakistan.

Ifølge politiet hadde Murtaza og tilhengerne hans nektet å la dem ransake bilene deres. De hevdet også at det var Murtaza og tilhengerne som hadde åpnet ild først.

De er hengt, skutt og forgiftet

Politimannen som var involvert i hendelsen ble skutt i foten. Han tok senere sitt eget liv.

Den yngste broren til Bhutto, Shahnawaz Bhutto, ble funnet død i leiligheten sin i Frankrike i juli 1985 bare 27 år gammel. Det er rapporter på at han døde som følge av narkotika, men Bhutto-familien insisterer på at han ble forgiftet.

- På grunn av disse hendelsene har folk veldig sympati for Bhutto og hennes tilhengere. I dag er folk i sorg. Dette er en veldig trist dag for Pakistan og demokratiet i landet, sier han.

Rolig i hovedstaden i kveld

Det har vært opptøyer i byen Rawalpindi der attentatet mot Bhutto skjedde i dag. Iftikha befinner seg i hovedstaden Islamabad i kveld. Han forteller at situasjonen er relativt rolig.

- Det har vært sporadiske opptøyer i flere byer. Jeg var ute i et par timer i stad. Det var rolig, men det er tryggest å holde seg innendørs i kveld og i natt, sier han.

Ville vunnet valget
Iftikha er skråsikker på at Bhutto ville ha vunnet det forestående valget 8. januar neste år.

- Dersom det ikke hadde blitt preget av valgfusk hadde hun vunnet valget. Det er det folket, politiske eksperter og analytikere her i Pakistan mener nå, sier han til Dagbladet.no.

Etter drapet i dag skal det diskuteres om valget skal utsettes eller ikke. Iftikha tror Bhuttos parti vil tjene på å la valget gå som normalt.

- Jeg tror det er veldig avhengig av hva partiet hennes vil gjøre nå de neste dagene. Folkepartiet har to valg. De kan velge å boikotte valget. Det er en reel fare for valgfusk. Eller de kan være med på å gjennomføre valget. Jeg tror de vil tjene på det. Sympatien til Bhutto og hennes parti vil garantert øke etter dagens attentat. Og de har andre ledere enn Bhutto som kan bli gode statsministere for Pakistan, sier han.

TALTE TIL FOLKET: Her taler Benazir Bhutto til folket i Rawalpindi - bare timer før hun ble skutt og drept.
FAR OG DATTER: Dette bildet er tatt i India i 1972 da Zulfikar Ali Bhutto møtte indias statsminister Indira Ghandi. Til høyre ser vi en ung Benazir Bhutto med på bildet.
KOMMENTERER DRAPET: Politisk kommentator Atilla Amir Iftikha.