GODT LIKT: Avdøde Jonna Rask (26) får de beste skussmål av venner. Mange har lagt ned blomster utenfor Fredensborgveien 14, der hun ble drept natt til tirsdag. Foto: JOHN T. PEDERSEN / DAGBLADET
GODT LIKT: Avdøde Jonna Rask (26) får de beste skussmål av venner. Mange har lagt ned blomster utenfor Fredensborgveien 14, der hun ble drept natt til tirsdag. Foto: JOHN T. PEDERSEN / DAGBLADETVis mer

- De er i sjokk og dyp sorg

Knivdrepte Jonna Rasks familie er kommet til Oslo. De fire siktede mennene ble fengslet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - De er i sjokk og dyp sorg. Det er ikke sikkert det er gått helt opp for dem hva som er skjedd, sier advokat Birgit Vinnes til Dagbladet.

Vinnes er bistandsadvokat for familien til Jonna Rask (26), som ble knivdrept natt til tirsdag. Far, mor og Rasks to yngre søsken er kommet fra Skåne til Oslo for å ha samtaler med politietterforskerne og for å delta i minnestunden som tidligere i dag ble holdt for henne.

Familien blir imidlertid ikke lenge i Oslo.

- De ønsker først og fremst å dra hjem igjen så fort som mulig, slappe av og være for seg selv, sier bistandsadvokaten.

De får ikke med seg datteren hjem; liket blir holdt tilbake av etterforskningsårsaker enda noen dager.
 
- Skulle holdes i sjakk I dag er de fire mennene som er siktet i saken, framstilt for fengsling. Alle er fengslet i fire uker, hvorav to uker i full isolasjon. For en av dem, en 26-årig svensk mann, er imidlertid drapssiktelsen frafalt, og han er isteden siktet for grovt ran eller medvirkning til det - i likhet med de tre andre, som har fått ranssiktelsen lagt til i dag.

- Vi har hatt en intens etterforskning med mange vitneavhør. Det har ledet fram til at vi har endret siktelsen mot ham, opplyser påtaleansvarlig, politiadvokat Tina Bjarkø Helleland, til Dagbladet.

- Han er lettet over ikke å være siktet for drap lenger, sier hans forsvarer Jens-Ove Hagen til Dagbladet.

Hagens klient nekter imidlertid straffskyld for grovt ran, og hevder han ikke engang var på åstedet i Fredensborgveien drapsnatta. Han vedgår imidlertid å ha kjent til at det var planlagt et innbrudd hos Rask og hennes samboer - «for å holde dem i sjakk».

Kniv, øks og brekkjern Tidligere i dag ble en 18-årig norsk kvinne løslatt av politiet. Hun er siktet for å ha skjult en av de drapssiktede.

- Vi kom til at det ikke er nødvendig å holde på henne, sier etterforskningsleder Grete Lien Metlid til Dagbladet.

Kvinnens 25-årige bror har forklart at hadde med seg øks og brekkjern til leiligheten i Fredensborgveien, mens en annen av de siktede bar kniv. Dette, og at han prøvde å stikke av fra åstedet, styrker politiets oppfatning av at han var delaktig i drapet.

MINTES: Mange var møtt opp i Oslos svenske kirke Margaretakyrkan for å minnes avdøde Jonna Rask (26) i dag. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET
MINTES: Mange var møtt opp i Oslos svenske kirke Margaretakyrkan for å minnes avdøde Jonna Rask (26) i dag. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET Vis mer

- Det er en alvorlig siktelse, og han forstår at politiet trenger tid til å etterforske, sier hans forsvarer Vibeke Hein Bæra til Dagbladet.

Oslo-søsknenes yngre bror på 20 år er også blant de siktede; han var den første som fikk avsagt kjennelsen i dag.

De to brødrene jobber henholdsvis i møbelbutikk og på kontor. Den 26-årige svensken jobber i en hageforretning.

Bekrefter narkoetterforskning Dagbladet har tidligere skrevet at et narkooppgjør skal ligge til grunn for drapet. Politiadvokat Helleland bekrefter at narkotikakoblingen er blant faktorene de etterforsker. Det er imidlertid uklart hvorvidt avdøde Rask hadde noen befatning med ulovlige stoffer.

Hennes 28-årige samboer ble også knivstukket i angrepet natt til torsdag, og ligger hardt skadd på Ullevål sykehus.

- Han er sterkt preget, opplyser hans bistandsadvokat Trond Eirik Aansløkken til Dagbladet.

En 28-årig svensk mann er den siste av de fire siktede mennene. Han har imidlertid allerede samtykket til fengslingen, etter at han onsdag tilsto knivdrapet.

- FORSTÅR: Vibeke Hein Bæras klient, en 25-årig norsk mann, sier han skjønner at politiet må få ro til å etterforske drapssaken han er siktet i. I likhet med de tre andre siktede mennene ble han fengslet for fire uker, hvorav to i full isolasjon. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
- FORSTÅR: Vibeke Hein Bæras klient, en 25-årig norsk mann, sier han skjønner at politiet må få ro til å etterforske drapssaken han er siktet i. I likhet med de tre andre siktede mennene ble han fengslet for fire uker, hvorav to i full isolasjon. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer