- De er ikke alltid åpne om hva de foretar seg

PST må svare på påstander om ulovlig kartlegging.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politisk kommentator John Olav Egeland i Dagbladet kommenterer i videoen over, saken der PST-informant Christian Høibø hevder å ha overlevert medlems- og avisabonnentslister til PST.

- Det er ingen tvil om at det alvorligste punktet i denne saken er en eventuell innsamling eller oversending av lister og avisabonnenter, sier Egeland.

Kartlegging kan være ulovlig
Kartlegging av personer på bakgrunn av politisk tilknytning er ulovlig i henhold til PSTs instruks, der det står følgende:

«Opplysninger om en person kan ikke behandles kun på bakgrunn av hva som er kjent om personens etnisitet eller nasjonale bakgrunn, politisk, religiøs eller filosofisk overbevisning.»

Justisminister Grete Faremo (Ap) sier til Dagbladet at hun vil ha svar fra PST i løpet av dager.

- Jeg vil ha avklart helt påstandene om registrering av opplysninger på bakgrunn av tilknytning til organisasjoner.

PST har overfor Dagbladet tidligere bekreftet at Høibø har gitt dem opplysninger.

Tidligere kontroll avdekket feil
EOS-utvalget, Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste, skal hvert år sende en melding til Stortinget om sin virksomhet.

I utvalgets forkortede årsmelding for 2011 står det at utvalget har vært opptatt av at EOS-tjenestenes inngrep i retten til privatliv skal være klart hjemlet i lovverkets vilkår og prosedyrer.

Kontrollen har vist og viser at inngrep overfor norske borgere uten slik hjemmel fortsatt forekommer.

Flere overvåkingsskandaler
Norge har vært preget av flere overvåkningsskandaler gjennom tidene, blant annet på midten av 90-tallet. Da gransket Lundkommisjonen påstander om ulovlig overvåking, noe som endte i den kritiserende Lund-rapporten. Rapporten kritiserer flere forhold knyttet til de hemmelige tjenestene. Blant disse var angivelig registrering på bakgrunn av "gamle forestillinger" og angivelig instruksstridig registrering.

Ketil Lund ledet Lundkommisjonen på 90-tallet, og har uttalt at han mener PSTs infiltrering av venstreradikale miljøer i Norge virker grunnløs.

PST-informanten Christian Høibø har hevdet at han kastet Breivik ut av NDL. Nå kan Høibø bli kastet ut av Journalistlaget.