Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De er ikke foreldrene mine. De er kidnappere

Maria ble stjålet og adoptert bort under den skitne krigen i Argentina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - De er ikke foreldrene mine. De er kidnappere, sier Maria Eugenia Sampallo, ifølge BBC.

Hun ble født i 1978 i Argentina. Tre måneder tidligere hadde de biologiske foreldrene hennes, de politiske fangene Mirta Mabel Barragan og Leonardo Ruben Sampallo, blitt kidnappet av militærregimet i landet.

Maria ble tatt fra moren rett etter fødselen, og adoptert bort til det nå skilte ekteparet Osvaldo Rivas og Maria Cristina Gomez.

De behandlet Maria som deres egen datter, og skjulte bakgrunnen hennes, melder nyhetsbyrået AP.

De to er nå dømt til åtte og sju år i fengsel for å ha forfalsket dokumenter og å ha lurt datteren, mens Enrique Berthier, en tidligere kaptein i militæret, er dømt til ti år i fengsel for å ha kidnappet jenta og gitt henne til paret.

Maria Eugenia Sampallos forsvarere hadde lagt ned påstand om 25 års fengsel.

Den nå 30 år gamle kvinnen er en av anslagsvis 500 barn som ble tatt fra par som var motstandere av militærregimet i Argentina under den såkalte skitne krigen i landet mellom 1976 og 1983.

Organisasjonen Mødrene på Maiplassen har klart å spore opp 88 av disse barna, og det var de som i 2001 tok kontakt med Maria Eugenia Sampallo for å fortelle at paret hun hadde vokst opp hos kanskje ikke var hennes virkelige foreldre.

image: - De er ikke foreldrene mine. De er kidnappere

Hun tok en DNA-test som avslørte sannheten.

Maria Eugenia Sampallo er den første i Argentina som har vunnet en rettssak mot sine adoptivforeldre på bakgrunn av kidnappingene under den skitne krigen.

Mødrene på Maiplassen mener Osvaldo Rivas og Maria Cristina Gomez hadde fortjent strengere straff.

- Vi er ikke enige i dommen. I USA og andre land tilsvarer det å stjele et barn det samme som mord. Her er det ingenting, sier Rosa de Roisinblit, nestleder i organisasjonen, til AP.

Kvinnens advokat, Tomas Ojea Quintana, sier hun vurderer å anke dommen i et håp om at de skal få strengere straffer.

Ingen av de tiltaltes advokater har kommentert kjennelsen.

Det nå dømte parets advokat, Victor Enrique Valle, sa under rettssaken at de ikke kunne vite hvor jenta kom fra.

Enrique Berthiers advokat, Alejandra Maria Macedo Rumi, sa ifølge AP under rettssaken at det ikke var noen beviser for at Maria Eugenia Sampallo faktisk var blitt kidnappet, og at saken mot klienten hans var en del av en konspirasjon mot militæret.

VANT I RETTEN: Men Maria Eugenia Sampallo mener adoptivforeldrene hadde fortjent strengere straff. Foto: Enrique Marcarian/Reuters/Scanpix
VANT I RETTEN: Men Maria Eugenia Sampallo mener adoptivforeldrene hadde fortjent strengere straff. Foto: Enrique Marcarian/Reuters/Scanpix Vis mer
DEN FØRSTE: Maria Eugenia Sampallo er det første adoptivbarnet som har vunnet en sak av denne typen.
DØMT: Osvaldo Rivas ble dømt til åtte år i fengsel, ekskona ble dømt til sju år.
FORELDRENE: Maria Eugenia Sampallo viste fram bilder av de biologiske foreldrene Mirta Mabel Barragan og Leonardo Ruben Sampallo under rettssaken.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media