SLO TILBAKE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu slo fast at de som sto bak gårsdagens grufulle terrorangrep i Eilat-området, ikke lenger er blant oss. Foto: Oren Ziv/EPA/Scanpix
SLO TILBAKE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu slo fast at de som sto bak gårsdagens grufulle terrorangrep i Eilat-området, ikke lenger er blant oss. Foto: Oren Ziv/EPA/ScanpixVis mer

- De er ikke lenger blant de levende

Israel har utført sin hevn etter terrorangrepene, men ble i natt angrepet av en rekke raketter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spenningsnivået mellom Israel og Egypt er på sitt høyeste på flere tiår etter de koordinerte terrorangrepene på ferieidyllen Eilat i går. Terroristene kom seg inn i Israel fra Egypt og utført en rekke angrep rettet mot sivile, som til nå har kostet åtte mennesker livet og skadet over 30.

Angrepene viser også en annen side av den egyptiske revolusjonen i vår, der Hosni Mubarak ble kastet etter massive og fredelige demonstrasjoner, skriver New York Times. Kairo har en mykere linje overfor Iran og Hamas, samt at det er økt lovløshet på Sinai-halvøya.

Usikkerheten rundt Egypts politiske framtid har gjort Israel nervøse for at sikkerheten deres skal svekkes. Egypts nye ledere har styrket båndene til Hamas og Iran og svekket grepet rundt Sinaiørkenen. Smuglingen fra Egypt og inn på Gaza har også økt dramatisk.

- Ikke blant de levende Israels statsminister Benjamin Netanyahu var kraftig i ordbruken etter terrorangrepene, som er det mest dødelige i hans to og et halvt år lange regjeringstid.

Han sa i en kort tv-tale at hevnen var utført etter flyangrepene som tok livet av fire militante fra gruppa Folkets motstandskomité (PRC). Gruppa står Hamas nær, men handler av og til på egen hånd. Lederen for gruppa, Kamal al-Nairab, skal være blant de drepte, samt to barn, en gutt på tre år og en gutt på 13 år.

- Hvis noen tror at Israel vil gi etter for denne type angrep, må de tro om igjen. Folkene som ga orderen om å drepe vårt folk og gjemme seg i Gaza er ikke lenger blant de levende.

- Jeg har følgende prinsipp: Når noen skader Israels borgere, vi reagerer umiddelbart og med makt, sier Netanyahu ifølge Jerusalem Post.

Forsvarsminister Ehud Barak knytter terrorangrepene til svekkelsen av den egyptiske stat.

- Hendelsene reflekterer svekkelsen av Egypts stilling i Sinai og økningen i aktivitetene til terroristiske elementer, sier Barak til JP.

Oppfordrer Egypt Egyptiske myndigheter benekter at noen av terroristene kom seg inn i Israel via Egypt. Hamas benekter også Israels beskyldninger og kaller dem en «konspirasjon ment å rettferdiggjøre israelsk aggresjon mot Gaza».

ANGREP PÅ KJØRETØY: En rekke koordinerte terrorangrep rystet i går Israel. Angrepene rettet seg mot flere kjøretøy. Terroristene skal også ha hatt selvmordsbelter. Foto: Sassy Horesh/EPA/Scanpix
ANGREP PÅ KJØRETØY: En rekke koordinerte terrorangrep rystet i går Israel. Angrepene rettet seg mot flere kjøretøy. Terroristene skal også ha hatt selvmordsbelter. Foto: Sassy Horesh/EPA/Scanpix Vis mer

Verken Netanyahu eller Barak legger imidlertid skylda for terrorangrepene på den egyptiske overgangsregjeringen.

- Vårt håp er at denne tragedien vil være en drivkraft for egypterne til  å utøve sin suverenitet i hele Sinai og få en slutt på sikkerhetsvakuumet som har begynt å blomstre opp, uttaler en representant for israelske myndigheter til NYT.

Gjengjeldelsesangrep I går kveld og i natt svarte Israel på terrorangrepene slik Netanyahu forespeilet. Sju mål inne på Gaza ble bombet i 12 luftangrep.

En talsperson for det israelske forsvaret (IDF) sier til nyhetsbyrået AP at de blant annet har slått til mot en våpenfabrikk, militære bygninger og tunneler som benyttes til å smugle varer inn til Gaza og som kan ta terrorister inn i Israel.

Israels gjengjeldelsesangrep ble igjen fulgt opp med et svar fra Gaza. I natt ble det skutt fem raketter inn i sørlige Israel.

To mennesker ble skadd i byen Ashdod, som ofte rammes av rakettangrep fra palestinske områder.

LYSER OPP: Det israelske forsvaret skjøt opp bluss i natt for å lyse opp himmelen over israelske landsbyer. I natt ble det skutt minst fem raketter fra Gaza og inn i Israel. Foto: Amir Cohen/Reuters/Scanpix
LYSER OPP: Det israelske forsvaret skjøt opp bluss i natt for å lyse opp himmelen over israelske landsbyer. I natt ble det skutt minst fem raketter fra Gaza og inn i Israel. Foto: Amir Cohen/Reuters/Scanpix Vis mer