Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De er ikke mange, men de gjør mye av seg

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) mener mange islamister kan være ute av de ekstreme miljøene innen få år.

2012: Profetens Ummah, her med Arfan Bhatti (t.h.) i forgrunnen, er blant de 30 norske ekstremistene Dagbladet har kartlagt. - Bhatti er nok en av de som alltid vil være ekstrem, men andre kan fort hoppe av, sier forskere. Foto: Sara Estiri / Dagbladet
2012: Profetens Ummah, her med Arfan Bhatti (t.h.) i forgrunnen, er blant de 30 norske ekstremistene Dagbladet har kartlagt. - Bhatti er nok en av de som alltid vil være ekstrem, men andre kan fort hoppe av, sier forskere. Foto: Sara Estiri / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helga presenterte Dagbladet de 30 mest ekstreme islamistene i Norge. - Det er mange av dem som kan komme til å fortsatt være ekstreme om noen år, men mange som ikke vil være det, sier Brynjar Lia.

Han er historiker og senior terrorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

- Det er derfor det er så viktig å ikke svartmale dem alle helt, sier han.

- Gjør mye av seg De mest ekstreme Dagbladet har omtalt, 29 menn og én kvinne, følges tett av norske og utenlandske sikkerhetstjenester. Blant dem er flere uidentifiserte, deriblant en narkodømt mann i 20-åra, opprinnelig fra Algerie og bosatt i Oslo, og Mohyeelden Mohammed (27), som ble rikskjent da han truet Norge med Allahs hevn under en tale på Universitetsplassen.

- Det finnes rundt 200 personer i Norge som regnes som ekstreme islamister. Er tallet høyt?

- Nei, det er ikke mange, satt opp mot at vi er cirka fem millioner mennesker, sier han. - Men, de gjør mye av seg - litt fordi dere skriver om dem.

- Utenfor norske grenser Lias kollega, Petter Nesser, er Midtøsten-ekspert hos FFI, og har skrevet flere bøker om blant annet militant islamisme. Han er usikker på nøyaktig hvor stor trussel de norske, ekstreme islamistene utgjør.

- Ekstremistene har i mediene og på nett kommet med truende uttalelser mot Norge og norske myndigheter, men hva som konkret ligger i dette, vet vi for lite om, sier han.

- Brorparten av aktivitetene miljøene bedriver, har fokus utenfor de norske grensene - de mobiliseres først og fremst rundt konflikten i Syria, sier han til Dagbladet.

FORSKER PÅ TERROR: Brynjar Lia i FFI forsker på terror, og har tidligere ledet forskningsinstituttets terroravdeling. Foto: FFI
FORSKER PÅ TERROR: Brynjar Lia i FFI forsker på terror, og har tidligere ledet forskningsinstituttets terroravdeling. Foto: FFI Vis mer

- Har ekstremismen blant de ekstreme og radikale norsk-islamistene økt med åra?

- Det er vanskelig å si. Retorikken til ekstremistene har blitt hardere og de knyttes oftere til terror-relaterte hendelser i Norge og utlandet enn før. Utviklingen er imidlertid ikke ny, for eksempel har personer med tilknytning til Al-Qaida oppholdt seg i Norge, og det har blitt forsøkt rekruttert fremmedkrigere til Irak herfra i 2004. Det har også vært andre tilfeller av støttevirksomheter for gerilja- og terrorgrupper i utlandet, sier Nesser.

- Mer enn «bare» islam Brynjar Lia i FFI har også lest helgas Dagbladet-saker. Han mener det er problematisk å sette alle de 30 personene i samme kategori.

- Det er flere miljøer, mange av dem er helt forskjellige. De har mange interesser, og interesser seg for mye annet enn «bare islam», sier han. - Personer som Arfan Bhatti vil trolig alltid være blant de ekstreme, men mange av de andre kan fort hoppe av, mener Lia.

Bhatti sitter i dag fengslet i Pakistan. I 2002 uttalte han til Dagbladet at han «lever for islam, og hater norske verdier».

- Hvor ekstreme er disse norske islamistene?

- For oss, som forskere, er det umulig å gjøre annet enn å observere personene. Da ser man at de interesserer seg for mye forskjellig, sier han.

- Lett påvirkelige, unge menn Mange av de ekstreme islamistene blir rekruttert fra Oslo-området. Drammen, Fredrikstad, Sarpsborg, Larvik, Skien og Porsgrunn peker seg også ut.

Personene Dagbladet omtaler har PST ingen kommentar til.

30 NAVN: 29 MENN, ÉN KVINNE: Det finnes 200 personer i Norge som betegnes som ekstreme islamister. Dagbladet har kartlagt de 30 mest ekstreme, noen med navn og bilde - og andre uten kjent identitet.
30 NAVN: 29 MENN, ÉN KVINNE: Det finnes 200 personer i Norge som betegnes som ekstreme islamister. Dagbladet har kartlagt de 30 mest ekstreme, noen med navn og bilde - og andre uten kjent identitet. Vis mer

- Men PST kan bekrefte at det finnes flere ekstreme islamske miljøer i Norge, sa Martin Bernsen, informasjonssjef i PST i helga.

- Disse personene har forskjellige roller i miljøene. Mange av dem er unge menn som er lett påvirkelig. En annen gruppe er de ideologiske pådriverne. Vi har også en liten gruppe som organiserer og legger til rette for reiser til blant annet Syria, sa han.

- Bekymrer oss - Er de lukkede islamske ekstremist-miljøene vanskelig å ha oversikt over?

- Utfordringene er at disse ekstremistiske islamske miljøene vokser raskt, og at radikaliseringen skjer veldig fort. Det bekymrer oss, sa Bernsen.

- VANSKELIG: Petter Nesser er seniorforsker ved FFI, og sier til Dagbladet at det er vanskelig å si hvor farlig ekstrem og radikal islamisme er. Han mener det ikke alltid er enkelt å vite hva som ligger i truende uttalelser. Foto: FFI
- VANSKELIG: Petter Nesser er seniorforsker ved FFI, og sier til Dagbladet at det er vanskelig å si hvor farlig ekstrem og radikal islamisme er. Han mener det ikke alltid er enkelt å vite hva som ligger i truende uttalelser. Foto: FFI Vis mer