Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De er ikke muslimer. De dreper sine egne brødre og søstre

Prjin (16) fra Stavanger tar til motmæle mot Den islamske stat.

MOTMÆLE MOT IS: Prjin Atrushi (16) har deltatt i demonstrasjoner og holdt appeller mot islamistene, og driver aktivt motstandsarbeid på nettet og ute på gata blant ungdom. Foto: Carina Johansen
MOTMÆLE MOT IS: Prjin Atrushi (16) har deltatt i demonstrasjoner og holdt appeller mot islamistene, og driver aktivt motstandsarbeid på nettet og ute på gata blant ungdom. Foto: Carina Johansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - De er ikke muslimer, sier Prjin Atrushi (16) til Dagbladet.

- De dreper sine egne brødre og søstre. Det er det som fikk meg til å gå imot dem.

Det var våren 2014 at engasjementet ble vekket i skoleeleven fra Stavanger. Nå har 16-åringen markert seg kraftig med sitt kraftige engasjement mot terrorgruppa Den islamske stat og sitt aktive motstandsarbeid mot gruppas rekruttering i Norge.

Konfronterer - Da IS kom til Irak begynte først kurdiske soldater å bistå de irakiske styrkene som kjempet mot dem — før IS tok seg inn i Kurdistan og angrep våre byer. Jeg satt her oppe mens de der nede gjorde alt de kunne for å stå imot. Da måtte jeg gjøre noe, sier Atrushi.

Hun har deltatt i demonstrasjoner og holdt appeller mot islamistene, men hun driver også aktivt motstandsarbeid på nettet og ute på gata blant ungdom.

- Jeg vet om en god del ungdom som støtter IS, og mange av dem har snakket om å reise til Syria. Det er mange også her i Stavanger. Jeg har kontaktet flere av dem og forsøkt å stoppe dem. Det svaret jeg får er at «dette er islam, vi må følge religionen vår».  Men det er ikke sant — islam er ikke terror, islam er en religion som du tror på, noe du har inni deg selv, i hjertet. Islam handler ikke om at du skal gå og halshugge folk. Det eneste de gjør er å skitne til islams navn, sier Atrushi.

Militæraksjon - Jeg prøver også å være aktiv på Twitter, Facebook og spesielt på Instagram, for å spre bilder og informasjon. Det er skremmende å se hvordan IS også bruker sosiale medier. Bare få minutter etter en terroraksjon finnes det  bilder og video av grusomhetene på nettet.

- Det er nødvendig med militær inngripen. Det er umulig å stoppe dem med møter eller på sosiale medier — det må militære styrker til, sier Atrushi.

- Jeg vurderer å melde meg inn i et parti, men vil ikke bli avhengig av noe parti før jeg selv vet hva jeg hører til og hva jeg vil.
Noe sånt kan ikke skremme verken meg eller andre ungdommer. Det jeg håper er å få ungdom til å være mer synlige.

Synlige Oppmot 100 unge nordmenn har reist til Syria for å verve seg til terrorgrupper som IS eller al-Nusra. Aldri tidligere har en konflikt skapt en slik type engasjement blant unge nordmenn — der unge setter livet på vent for å potensielt ta menneskers liv i religionens navn.

- Det religiøse aspektet gjør at ungdom i vesten reiser, tror Prjin Atrushi.

- Mange av dem mener at dette er den rette islam. Men spesielt kurdiske ungdommer har nå stått opp og sagt at nei, dette aksepterer de ikke. Jeg føler det burde bli gjort mye mer for å stoppe rekrutteringen, og for at ungdom kan bli mer synlige og si sine meninger uten at andre står i veien for dem. Vi er en ny generasjon som ikke er redd for å si sine meninger.

Ikke redd Etter en tale Sandnes 16. august fikk Atrushi sin første trussel på e-post. Seinere er det blitt flere — som hun forteller at har kommet fra både Pakistan, Syria og Saudi-Arabia.

- Det får meg egentlig bare til å bli mer motivert til å jobbe mer for saken, sier Prjin Atrushi.

- Er du redd?

- Jeg bor i Norge og er ikke redd for min egen del — men jeg er redd for folket mitt. Det er de som lider.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling