Riksrettssaken mot Donald Trump

- De er ikke nøytrale

Slik blir fredagens forsvar av tidligere president Donald Trump i riksrettssaken, ifølge USA-ekspert.

FORSVARSTEAM: USA-korrespondent Vegard Kvaale om dagens prosedering fra Trumps forsvarsteam. Video: Vegar Kvaale Vis mer
Publisert

Torsdag avsluttet aktoratet sin prosedyre i riksrettssaken mot Donald Trump i USA. Fredag er det Trumps forsvarsteam som skal presentere sine argumenter for at han må frikjennes.

Bare timer før Trumps forsvarsteam holder sitt åpningsinnlegg i riksrettssaken, er de republikanske senatorene Lindsey Graham, Ted Cruz og Mike Lee i samtaler med forsvareren David Schoen.

Ifølge CNN ble senatorene observert gående inn på bakrommet der forsvarsteamet forbereder sine argumenter.

På spørsmål om det er passende for en forsvarer å møte senatorer, som seinere skal stemme for å dømme Trump for anklagene han står overfor eller ikke, svarte Schoen.

- Ja, jeg tror det er vanlig i slike saker. Det er heller ingenting ved denne saken som er rettferdig, sa han.

- Ikke nøytrale

De republikanske senatorenes møte med Trumps forvarer skal ha fått flere demokrater til å reagere, ifølge CNN.

Den republikanske senatoren Ted Cruz sier til kanalen at de benytter sjansen til å komme med innspill til strategien til forsvarsteamet.

USA-forsker Hilmar Mjelde ved forskningsinstituttet Norce sier til Dagbladet at det ikke er noe poeng i å late som at senatorene er nøytrale.

- De er ikke nøytrale, og hvorfor late som noe annet, sier han og legger til:

- Riksrett er en politisk prosess i et juridisk språk. Vi bør ikke tenke på det som en rettssak, hvor vanlige rettsstatlige prinsipper gjelder.

STORMINGEN AV KONGRESSEN: Nye bilder viser fluktruta til daværende visepresident, Mike Pence. Video AP. Vis mer

To hovedargumenter

Trumps forsvarere forventer å være ferdige med sine prosedyrer i riksrettssaken innen fredag kveld, sier to kilder til CNN.

- Vi kutter for å gjøre saken kortere, bekrefter advokat Bruce Castor i Trumps forsvarergruppe.

Forsvarerne har i utgangspunktet 16 timer til rådighet, men vil ikke bruke så lang tid på å legge fram sine to hovedargumenter: rettssaken er i seg selv i strid med grunnloven fordi Trump ikke lenger er president, og hans ord - selv om de var provoserende - faller inn under ytringsfriheten.

- Trumps vil si at han ikke kan knyttes til stormingen av Kongressen. At Trump også sa at tilhengerne måtte «marsjere fredelig» ned til Kongressen. Kort sagt at Trump bare brukte metaforisk retorikk om «å kjempe» og at Demokratene tar ting ut av sin sammenheng, sier Mjelde.

Trumps allierte er spente på hvordan forsvaret av den tiltalte ekspresidenten skal gå fordi forsvarerteamet er så uorganisert, ifølge CNN.

- Støtende og absurd

Møtet mellom de republikanske senatorene og Trumps advokater skjer etter at flere av Trumps partikollegaer og støttespillere ikke var imponert over forsvarernes, først og fremst Bruce Castors, innsats under den innledende debatten tirsdag, som de kalte ufokusert og dårlig forberedt.

- Det vi så fra Trumps første advokat på tirsdag, er typisk det man ser når noen ikke har fått tid nok til å forberede seg, eller ikke har noe substansielt å si, sier Mjelde.

Graham, Cruz og Lee har alle markert seg som Trump-vennlige i Kongressen de siste åra. Seinest etter at aktoratet onsdag la fram en rekke rystende videoer fra stormingen 6. januar, sa førstnevnte at siden som støtter Trump vil vokse etter riksrettssaken.

- Jeg tror de fleste republikanerne i Senatet synes at demokratenes presentasjon var støtende og absurd, sa senatoren fra South-Carolina.

Skal Trump dømmes, må 17 republikanere stemme for at han er skyldig, i tillegg til alle demokratene i Senatet.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer