- De er ikke psykopater

Aktorene i NOKAS-saken får ingen hjelp fra rettspsykiaterne. I går slo de fast at verken Thomas Thendrup eller Ridvan Halimi har psykopatiske trekk, som kan gi gjentakelsesfare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): - Dette underbygger at det ikke er grunnlag for forvaring av min klient, sier Thendrups forsvarsadvokat, Ellen Holager Andenæs.


Statsadvokatene har varslet at det kan bli lagt ned påstand om forvaring for fem av de tiltalte. En forvaringsdom innebærer at man ikke slipper ut av fengsel så lenge myndighetene finner grunn til frykte nye alvorlige lovbrudd.

Rettspsykiaterne Steinar Hauge og Pål Abrahamsen presenterte i går sin rapport om Thomas Thendrup (34).

De slår fast at tiltalte ikke har psykiatrisk diagnose eller lider av personlighetsforstyrrelser.

- Han scorer heller ikke positivt på psykopati-testen, sa Abrahamsen i retten.

Ingen forklaring

Ifølge psykiaterne gir 34-åringen «spontant uttrykk for anger» i forhold til ranet han var med på i 2001.

Da slo han seg gjennom ruta til en filial av DnB NOR i Oslo og ranet en pengetransport sammen med blant andre Metkel Betew.

- De ansatte der må ha opplevd det som forferdelig truende, sa Thendrup til psykiaterne.

Erklæringen fra de tre rettspsykiaterne ble imidlertid ikke stående uimotsagt i går. Rettpsykiatrisk kommisjon er kritisk både til arbeidsmetoder og vurderinger som er gjort.

Blant annet mener kommisjonen at psykiaterne har undervurdert risikoen for psykopati i sin vurdering av Thomas Thendrup. Dette avviste Steinar Hauge i retten.

Lange rulleblad

Psykopati er ifølge spesialistene den eneste diagnosen som medfører dokumentert fare for gjentakelse av kriminelle handlinger.

Dermed fins det i hvert fall ikke noe medisinsk grunnlag for å frykte at de vil begå nye lovbrudd i framtida.

Statsadvokatene kan likevel hevde at det fins andre forhold som gir fare for gjentakelse, og derfor må dømmes til forvaring. Det gjelder ikke minst de tiltaltes rulleblad. Thomas Thendrup er dømt seks ganger tidligere, Ridvan Halimi fire.

Sistnevnte er heller ikke psykopat, ifølge ekspertene. Likevel regner de med at kriminelle venner vil forsøke å verve ham til nye lovbrudd når han slipper ut av fengsel.

TILTALT: Ridvan Halimi.
TILTALT: Thomas Thendrup.