TUNGT MØTE: Sven Mollekleiv var på Utøya i går, sammen med 90 frivillige fra Røde Kors. De møtte de pårørende allerede torsdag kveld og gikk sammen med dem på den vanskelige turen. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
TUNGT MØTE: Sven Mollekleiv var på Utøya i går, sammen med 90 frivillige fra Røde Kors. De møtte de pårørende allerede torsdag kveld og gikk sammen med dem på den vanskelige turen. Foto: Anita Arntzen/DagbladetVis mer

- De er ikke syke, de er bare fulle av sorg

Det ble et verdig møte med Utøya for de om lag 500 etterlatte som besøkte øya i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LIEN GÅRD, HOLE (Dagbladet): Som den sjebnessvangre fredagen for snart en måned siden, lå regnet tungt over Tyrifjorden da de etterlatte besøkte Utøya i går.

Rundt 500 personer hadde takket ja til tilbudet om å komme til øya.

- Det ble et verdig møte med stedet der barna deres skulle hygge seg, men i stedet ble det forferdelige stedet der barna deres ble drept, sier president i Røde Kors, Sven Mollekleiv til Dagbladet.

Han var selv på Utøya i går, sammen med 90 frivillige fra Røde Kors. De møtte de pårørende allerede torsdag kveld og gikk sammen med dem på den vanskelige turen.

Fellesskap De etterlatte reagerte ulikt i møte med det siste stedet barna deres var i live, forteller Mollekleiv.

- Noen hadde lyst til å være der veldig lenge, andre i kortere tid. Vi er forskjellige, sier han.

Likevel var det godt for de pårørende å være sammen i sorgen, mener han.

- De ble en form for fellsskap på øya, som så ut til å virke godt. Det var en stryrke for dem at de var flere i samme situasjon, sier han og legger til:

-  Veldig mange av dem gir uttrykk for at vi er ikke syke, vi er bare fulle av sorg, og vi har behov for at medmennesker forstår det, og er der for oss.

Brutal virkelighet På Utøya ble de etterlatte møtt av polititjenestemenn fra Kripos, som har deltatt i beredskapsarbeidet fra dag en. Politidirektør Øystein Mæland forteller at Kripos selv hadde uttrykt et ønske om å få være med under arrangementet i går.

- Kripos ville være tilstede fordi de opplevde det som meningsfylt, forteller han.

Også de etterlatte satte pris på politiets tilstedeværelse. Poliitkritikken som i det siste har dominert mediebildet var ikke et samtaleemne, ifølge Mæland.

- Flere familier uttrykte takknemlighet og sa at de stite seg uforstående til kritikken, sier han.

Mange av de pårørende ønsket å vite mest mulig om hva som hadde skjedd med sine. På øya fikk de gå sammen med politiet til plassen der deres kjære ble funnet drept.

- Vi forsøkte å gi dem all den informasjonen vi kunne. Vi kan vise dem hvor de ble funnet, men det er vanskelig å gi informasjon utover dette. Fortsatt gjenstår det over hundre vitneavhør, sier Øystein Mæland.

Hjelp i sorgen Selv om virkeligheten er brutal, kan den hjelpe de pårørende i arbeidet med å komme videre i sorgen.

Erfaringsmessig blir sorgen enklere å takle for de etterlatte, når de får svar på sine spørsmål, mener psykiater ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, Trond Heir.

- Det er lettere å forholde seg til virkeligheten enn å forholde seg til fantasi og uvisshet, selv om virkeligheten er brutal. Fantasier kommer kastende på, og kan anta elle mulige slags former. Virkeligheten er i motsetning relativt entydig og kan bearbeides, sier han. 

Også han var på Utøya i går, for å bistå de sørgende. Han forteller at reaksjonene var mange, men sier han tror besøket vil styrke dem på sikt.

- Ved alle slike markeringer går de fleste inn i sorgen, og når de trekker seg tilbake vil de oppleve en lettelse, nesten som etter en begravelse, sier han.

Mens øya i går var åpen for de etterlatte, frigjøres den i dag for de overlevende etter massakren 22. juli.

FULGTE DE PÅRØRENDE: Landsrådsleder i Røde Kors, Jahn Petter Berentsen og president i Røde Kors, Sven Mollekleiv. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
FULGTE DE PÅRØRENDE: Landsrådsleder i Røde Kors, Jahn Petter Berentsen og president i Røde Kors, Sven Mollekleiv. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet Vis mer