- De er ikke tiggerbander eller kriminelle

Norsk forsker mener kriminaliteten til de rumenske tiggerne er fabrikkert. De er i all hovedsak fattige familiegrupper, sier hun.

TIGGERE I OSLO: Fire kvinner med utenlandsk utseende på rad på fortauet i Oslo sentrum med en tiggerkopp foran seg. Dette bildet ble tatt i juni 2010. Foto: Lise Åserud / Scanpix
TIGGERE I OSLO: Fire kvinner med utenlandsk utseende på rad på fortauet i Oslo sentrum med en tiggerkopp foran seg. Dette bildet ble tatt i juni 2010. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Drøyt to uker etter at det på Høyres landsmøte ble flertall for å forby tigging, kommer et nytt forskningsnotat om sigøynerne som tigger i Oslo og andre norske byer. Datainnsamlingen er i hovedsak foretatt i Oslo.

- Det er ikke belegg for å si at sigøynerne fra Romania og Bulgaria som tigger i Norge generelt er tiggerbander eller har kriminelle bakmenn. Myten stemmer ikke, sier Ada Ingrid Engebrigtsen, sosialantropolog og forskningsleder for seksjon for migrasjon og transnasjonalitet på Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA).

Fattige familiegrupper Over flere år har Engebrigtsen hatt samtaler med tiggere på gata, deltatt i internasjonale seminarer og intervjuet folk som har jobbet med tiggere for å avdekke deres bakgrunn. Dette arbeidet er blitt til forskningsnotatet som hun fremlegger på et seminar på NOVA i dag under tittelen «Tiggerbander og kriminelle bakmenn eller fattige EU-borgere?»

- Sigøynerne som kommer til Norge fra Romania og Bulgaria for å tigge er i all hovedsak fattige familiegrupper som migrerer for å bedre sine levevilkår, sier Engebrigtsen som tidligere har skrevet en doktorgrad om rumenere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer