- De er ikke tiggerbander eller kriminelle

Norsk forsker mener kriminaliteten til de rumenske tiggerne er fabrikkert. De er i all hovedsak fattige familiegrupper, sier hun.

TIGGERE I OSLO: Fire kvinner med utenlandsk utseende på rad på fortauet i Oslo sentrum med en tiggerkopp foran seg. Dette bildet ble tatt i juni 2010. Foto: Lise Åserud / Scanpix
TIGGERE I OSLO: Fire kvinner med utenlandsk utseende på rad på fortauet i Oslo sentrum med en tiggerkopp foran seg. Dette bildet ble tatt i juni 2010. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Drøyt to uker etter at det på Høyres landsmøte ble flertall for å forby tigging, kommer et nytt forskningsnotat om sigøynerne som tigger i Oslo og andre norske byer. Datainnsamlingen er i hovedsak foretatt i Oslo.

- Det er ikke belegg for å si at sigøynerne fra Romania og Bulgaria som tigger i Norge generelt er tiggerbander eller har kriminelle bakmenn. Myten stemmer ikke, sier Ada Ingrid Engebrigtsen, sosialantropolog og forskningsleder for seksjon for migrasjon og transnasjonalitet på Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA).

Fattige familiegrupper Over flere år har Engebrigtsen hatt samtaler med tiggere på gata, deltatt i internasjonale seminarer og intervjuet folk som har jobbet med tiggere for å avdekke deres bakgrunn. Dette arbeidet er blitt til forskningsnotatet som hun fremlegger på et seminar på NOVA i dag under tittelen «Tiggerbander og kriminelle bakmenn eller fattige EU-borgere?»

- Sigøynerne som kommer til Norge fra Romania og Bulgaria for å tigge er i all hovedsak fattige familiegrupper som migrerer for å bedre sine levevilkår, sier Engebrigtsen som tidligere har skrevet en doktorgrad om rumenere.

Tiggerne som kommer hit er som oftest arbeidsledige i hjemlandet.

- Det er nesten ikke jobber å få i Romania, og der er det nesten umulig å få jobbe hvitt, forteller Engebrigtsen.

- Fabrikkert kriminalitet Hun mener den negative tonen i debatten rundt tiggere dreier seg om et ønske om å rydde gaten for tiggere.

- Enkelte har fabrikkert en kriminalitet for å legitimere slike tiltak mot tiggerne, sier Engebrigtsen.

Tidligere lederen av Oslo Høyre, Michael Tetzschner, var en av pådriverne bak Høyres forslaget om å forby tigging. Etter voteringen var han svært fornøyd og uttalte dette til NTB:

- Dette er et klart signal om at vanlige folk kan ta plasser og torg tilbake.

Minimumstilbud Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon har uttalt at Oslo kommune må sørge for et minimumstilbud til tiggerne. Dette har fått Oslos ordfører, Fabian Stang, til å reagere.

- Vi er kommet i en situasjon hvor mange reiser til Oslo for å livnære seg på tigging, og vi kan ikke redde all verdens folk her i Oslo. Hvis vi skal hjelpe mennesker som har det vanskelig, må vi hjelpe dem der de bor, har Stang tidligere sagt til Aftenposten.no.

FORSKER: Ada Ingrid Engebrigtsen er sosialantropolog og forskningsleder for seksjon for migrasjon og transnasjonalitet på NOVA, Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring. Foto: NOVA
FORSKER: Ada Ingrid Engebrigtsen er sosialantropolog og forskningsleder for seksjon for migrasjon og transnasjonalitet på NOVA, Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring. Foto: NOVA Vis mer

Han ønsker at politiet får en hjemmel som gjør at de kan bortvise tiggere.

Engebrigtsen har ingen tro på løsningen om å sende rumenerne og bulgarerne hjem for så å hjelpe dem i hjemlandet.

- Disse landene er gjennomkorrupte. Eventuelle midler som sendes dit kommer i liten grad disse fattige menneskene til gode, sier Engebrigtsen.

Moralsk tvil Ifølge sosialantropologen representerer tiggerne først og fremst et estetisk problem for mange.

- Mange synes det er ubehagelig å se folk som er så fattige. Man blir i moralsk tvil om hva som er riktig å gjøre, sier hun.

Engebrigtsen peker på at flere opplever tiggerne som skjemmende for gatebildet med avføring og den slags som følger med. Hun synes derfor det er vanskelig å avgjøre hva man bør gjøre med dette.

Bor på jordgulv Sigøynerne kommer som oftest til Norge med buss, og representerer et økonomisk mellomsjikt i hjemlandet.

- De har ikke flislagt bad og dusj hjemme, men bor gjerne på jordgulv og uten innlagt vann, sier Engebrigtsen.

De aller fattigste har ikke råd til bussbilletten som koster fra 100 til 200 dollar tur/retur. De som kommer hit må ha en slekt som kan samle inn penger til reisen som de må tilbakebetale etterpå, forteller sosialantropologen.

Engebrigtsen anslår at tiggere vanligvis tjener rundt 300 kroner dagen på tigging i Norge og bruker nesten ikke penger på mat mens de er her. Mange av dem bor på gaten dersom de ikke tjener nok til å få overnatte på en madrass på et gulv.

Gatearbeid Engebrigtsen mener det selvsagt kan eksistere tiggerbander og kriminelle rumenerne og antakelig tilfeller av menneskehandel, men at dette ikke har gitt utslag i hennes studier.

VIL HA DEM BORT: Ordfører i Oslo, Fabian Stang, ønsker at politiet skal ha hjemmel til å bortvise tiggere. Foto: Jo Straube / Dagbladet
VIL HA DEM BORT: Ordfører i Oslo, Fabian Stang, ønsker at politiet skal ha hjemmel til å bortvise tiggere. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer

- De aller fleste gjør det samme her som de gjør i Romania: De samler flasker og ting i containere, de spiller på gaten og de selger ting. Dette må sees på som et slags gatearbeid og ikke som noe kriminelt, sier Engebrigtsen.

Det har så langt i dag ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Oslo-ordfører Fabian Stang og fra Michael Tetzschner (H) i forbindelse med denne saken.

VIL HA DEM BORT: Høyres Michael Tetzschner ønsker også at politiet skal ha mulighet til å bortvise tiggere. Han var pådriver for Høyres forslag om å forby tigging. Her er Tetzschner på vei inn til Stortingsmiddagen på Slottet.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
VIL HA DEM BORT: Høyres Michael Tetzschner ønsker også at politiet skal ha mulighet til å bortvise tiggere. Han var pådriver for Høyres forslag om å forby tigging. Her er Tetzschner på vei inn til Stortingsmiddagen på Slottet. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer