- De er internasjonale leiemordere

Overlevende etter Nesodden-oppgjøret føler seg lurt av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ASKIM/OSLO (Dagbladet): Natt til fredag 18. juli ble en 28-årig mann fra Litauen knivstukket fem ganger på Hauketo, i Oslo. Dagen etter gikk samme gjerningsmenn til angrep på hans kamerater i ei hytte i Nordre Frogn. En 24-åring ble drept, og to ble grovt mishandlet. En finger ble skåret av, og en arm ble forsøk skåret av på to av mennene.

De overlevende mener gjerningsmennene var innleid for å drepe, og frykter nye angrep.

I bytte mot sikkerhet ga 28-åringen, kjæresten og de to andre overlevende litauerne, politiet verdifull informasjon om gjerningsmennene. Nå anklager de politiet for å ha lurt dem.

I etterkant har sikkerhetstiltakene uteblitt.

- Politiet burde fulgt opp sine lovnader om beskyttelse, sier litauernes advokat, Eva Frivold.

- Disse mennene er leiemordere, de er drapsmaskiner innleid for et oppdrag. Det var ingen tvil om hva deres oppdrag var, de kom midt på dagen i et boligområde og slaktet folk med kniv, sier kjæresten til 28-åringen som ble knivstukket på Hauketo.

Prostitusjonsmiljø

Etterforskningsledelsen i Follo politidistrikt mener at litauerne har fått nødvendig beskyttelse, sier politiadvokat Nina Prebe.

ÅSTEDET: Her ble en 21 år gammel mann fra Litauen ble drept med kniv og balltre. Drapet skjedde 19. juni. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
ÅSTEDET: Her ble en 21 år gammel mann fra Litauen ble drept med kniv og balltre. Drapet skjedde 19. juni. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer

Tre litauiske menn er varetektsfengslet for drapet. Ytterligere tre litauere er fortsatt på frifot, og politiet har etterlyst mennene igjennom Interpol. Etterforskningsledelsen har tidligere bekreftet at de jobber ut fra at drapet var et oppgjør i et organisert kriminelt miljø.

Etter det Dagbladet erfarer skal angrepene ha tilknytning til prostitusjonsmiljøet i Oslo.

Fortsatt truet

Den eneste sikkerheten litauerne har fått, er en voldsalarm som virker dårlig innendørs. Frivold har søkt om vitnebeskyttelse for sine klienter, men fått avslag.

- Det vil være krise for etterforskningen hvis det skjer noe med vitnene, sier Frivold.

Av hensyn til egen sikkerhet og etterforskningen kan ingen av de involverte i saken kan si noe om motiv eller bakgrunn for angrepene. 28-åringen forteller at han ikke vet om gjerningsmennene vil komme tilbake for å fullføre oppdraget sitt eller ikke. Han føler seg fortsatt truet.

- Det gjelder å ha en kniv under puta, å ta dem først, før de rekker å ta deg, sier han.

Etter knivstikkingen har ikke litauerne våget å gå tilbake til sitt arbeide. De tør heller ikke returnere til leilighetene de bodde i, i frykt for flere angrep. Tilbake står litauerne uten penger til mat eller bensin, og uten bolig. De kan heller ikke reise tilbake til Litauen i frykt for represalier, og fordi politiet har ønsket at de blir i Norge.

- De er internasjonale leiemordere

Åpne sår

Hittil har litauerne bodd i biler og hos venner, men vennene er nå redde for hva som kan skje ved å beskytte dem. Også den medisinske oppfølging har vært mangelfull. En av de overlevende fra Frogn, en 36-åring, lå flere dager i koma, likevel ble han sendt ut fra sykehuset etter fire dagers opphold. 36-åringen har i dag åpne sår i bryst, buk, skade i lever, brudd i skallen og sår i hode og i øye, men er uten medisinsk tilsyn.

Litauerne mener norsk politi er for naive, og har manglende erfaring med så brutale miljøer.

- Selv i østeuropeiske land ville vi ha blitt tatt på alvor og gitt beskyttelse, sier 28-åringen.