Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De er krigs-fanger

SHANGHAI (Dagbladet): Statsminister Kjell Magne Bondevik tar nå endelig bladet fra munnen og sier til Dagbladet at USAs politikk overfor Taliban-fangene på Cuba er «kritikkverdig».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det vi så langt kjenner til, gir grunn til bekymring og er kritikkverdig. Men den endelige dommen får vente til Røde Kors avgir sin endelig rapport etter å ha besøkt fangeleiren, sier Bondevik.

Statsministeren er på offisielt besøk i Kina, og rettet i går også sterk kritikk mot vertslandets omgang med menneskerettighetene.

Humant krav

Etter møtet med president Jiang Zemin spurte Dagbladet Bondevik om hvorfor Norges kritikk mot USA kommer så seint at den nærer opp om mistanken om at vi er svært forsiktige med å kritisere amerikanerne.

- Det er det ikke grunn til. Utenriksministeren sa i Stortingets spørretime nylig at det var grunn til bekymring, og at USA må holde seg til internasjonale konvensjoner - og at krigsfanger har krav på human behandling.

- Men USA sier de ikke er krigsfanger...?

- Ja. Og det stusser vi veldig over.

- Stusser? Bør dere ikke kritisere det?

- Jo. Det har jeg ingen problemer med. Og jeg gir uttrykk for at det er kritikkverdig.

- Ikke udyr

- Norge betrakter altså alle fangene på Guantanamo-basen som krigsfanger - også de som ikke er talibanere, men al-Quaida-folk?

- Jeg kan vanskelig forstå det på annen måte enn at de alle er krigsfanger. Vi har også to ganger bedt om amerikanernes forklaring på hvorfor de oppfatter det annerledes, sier Bondevik.

- Vil du protestere mot de omstridte militærdomstolene?

- Vår holdning er helt avhengig av regelverket, som ikke er ferdig utformet ennå. Vi krever at fangene skal få rettssaker i åpenhet, med appellmulighet.

- Hva synes du om forsvarsminister Donald Rumsfeld, som kaller fangene «udyr»?

- Jeg liker det ikke. De har begått noen forferdelige ugjerninger, som vi fordømmer. Men vi skal ikke kalle dem dyr, sier statsminister Bondevik.

OMSTRIDT FANGELEIR: Amerikansk militærpoliti fører en av fangene til cellen sin i den sterkt kritiserte Guantanamo-leiren. Statsminister Kjell Magne Bondevik benekter at Norge er seint ute med å kritisere amerikanernes behandling.
Hele Norges coronakart