- De er låst inne i egen by, og alle som forsøker å komme seg inn står i fare for å bli drept

Røde Kors slipper ikke inn i Homs i Syria.

RYSTET: Røde Kors' president, Sven Mollekleiv, ber instendig om hjelp fra norske og internasjonale myndigheter for å få roet ned situasjonen i Homs, Syria. Foto: Røde Kors / AFP PHOTO/HO/SHAAM NEWS NETWORK/NTB Scanpix
RYSTET: Røde Kors' president, Sven Mollekleiv, ber instendig om hjelp fra norske og internasjonale myndigheter for å få roet ned situasjonen i Homs, Syria. Foto: Røde Kors / AFP PHOTO/HO/SHAAM NEWS NETWORK/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Situasjonen i Homs i Syria, hvor de dødelige kamper pågår på ellevte døgnet, er nå så alvorlig at en hel bydel står uten tilgang til mat, vann eller medisiner, fordi hjelpepersonellet står i fare for å bli drept dersom de beveger seg inn på området.

Det opplyser Røde Kors overfor Dagbladet.

Organisasjonens frivillige president, Sven Mollekleiv har selv besøkt Damaskus, en drøy halvannen time unna Homs. Han unner ingen det han så.

- Det er full krig i store deler av Syria hver dag. Man ser store bombenedslag som regelrett tar livet av lokalbefolkningen. Man ser små, traumatiserte barn, og vi ser kollegaer fra Syria Røde Halvmåne bli drept. Bare siden kampene startet er 20 personer fra vår søsterorganisasjon drept mens de står og hjelper folk i nød. Å være vitne til noe slikt... sier han.

- Låst inne i egen by Han forteller at hjelpeorganisasjonene ikke kommer seg inn i gamlebyen i Homs i det krigsherja landet. Han frykter for lokalbefolkningen, som heller ikke kommer seg verken inn eller ut av bydelen.

- Det er en meget alvorlig og meget kritisk situasjon inne i den gamle bydelen i Homs. Akkurat nå er tusenvis av mennesker fanget, og de kommer seg ikke ut. De er rett og slett låst inne i sin egen by, og alle som forsøker å komme seg inn står i umiddelbar fare for å bli drept, sier Mollekleiv til Dagbladet.

Han forteller at det er «lite» organisasjonen kan gjøre, når de er stengt ute av byen. Han etterlyser mer hjelp fra norske myndigheter, som han sier har gjort mye, men ikke nok.

- FULL KRIG: Sven Mollekleiv påpeker at krigen i Syria «aldri tar ferie», og at myndighetene derfor heller ikke bør stoppe opp i hjelpearbeidet. Foto: Røde Kors
- FULL KRIG: Sven Mollekleiv påpeker at krigen i Syria «aldri tar ferie», og at myndighetene derfor heller ikke bør stoppe opp i hjelpearbeidet. Foto: Røde Kors Vis mer

- Norske myndigheter har vært flinke til å støtte, men må legge større press og benytte seg av de midlene de har, slik at vi kan hjelpe folk å hjelpe, sier han til Dagbladet.

- Det er utrolig å være vitne til at det internasjonale samfunnet ikke får til å legge press på myndighetene, men bare sitter og ser på at mennesker lider hver eneste dag. Det blir verre og verre for hver time som går. Krigen i Syria tar ikke ferie, sier Mollekleiv.

- Må få komme seg vekk Han forteller at Røde Kors stiller konkrete krav til syriske myndigheter:

- Fram til det skjer en politisk løsning, hvilket er det eneste som kan løse konflikten, krever vi at det skaffes beskyttelse til de sivile i byen, slik at de ikke blir angrepet. Vi ser at de lider, sier han.

- Deretter må de få slutt på kampene og få folk i trygghet. Folk som vil ut, må få komme seg vekk.