Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«De er Latin-Amerikas Israel»

Venezuelas president trapper opp mot Colombia og sender horder av stridsvogner, fly og marinefartøy til grensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Venezuelas president Hugo Chavez har i dag sendt 10 stridsvognbataljoner støttet av infanteri, marinefartøyer, fly og helikoptre til landets grense mot Colombia.

Chavez-kontrollert tv viste onsdag  bilder av kolonner med stridsvogner som ruller mot nabolandet. Den frittalende presidenten har tidligere antydet mulige angrep med sine russiskbygde jagerfly.


- Det må være sagt: De, imperiet og deres lakeier, er krig. Vi vil ha fred. Vi er veien til fred, sa Chavez i en tv-sendt tale i kveld, med adresse til Colombia og USA - konsekvent omtalt som «imperiet».

EU ba i dag de tre involvert nabolandene om å vise tilbakeholdenhet og om å unngå ytterligere eskalering av krisen, ifølge nyhetsbyrået AP

Latinamerikas Israel

President Chavez har også utvist Colombias ambassadør, mens Venezuelas konsulat i Bogota er stengt..

Ifølge New York Times kaller Chavez nå Colombia for «Latinamerikas Israel», fordi begge de to landene ifølge ham bomber og invaderer sine naboer med en påstått rett til å forsvare seg som begrunnelse.

Også Ecuador har nå tusenvis av soldater stående ved grensa til Colombia.

FULL MOBILISERING: Venezuela har sendt tusenvis av soldater til grensa mot Colombia. Her et sjekkpunkt med venezuelanske soldater ved Paraguachon. Foto: ISAAC URRUTIA / REUTERS
FULL MOBILISERING: Venezuela har sendt tusenvis av soldater til grensa mot Colombia. Her et sjekkpunkt med venezuelanske soldater ved Paraguachon. Foto: ISAAC URRUTIA / REUTERS Vis mer

Onsdagens dramatiske militære opptrapping fra Venezuelas side er ifølge Chavez en støtte til Ecuador etter et colombiansk militærraid som drepte FARC-geriljaens nestleder og 23 andre geriljasoldater mens de var på ecuadoriansk jord sist lørdag.

Operasjonen ble i Ecuador oppfattet som en krenking av landets selvstendighet, og skjedde midt i de langvarige forhandlingene om å få løslatt gisler som er i FARCs vold.

Colombias ambassadør Camilo Ospina i Organisasjonen for Amerikanske Stater har avvist på det sterkeste at colombianske styrker brukte militærmakt på bakken på ecuadoriansk side av grensa. Ospina hevder det kun var luftfartøy som skjøt inn i landet fra Colombia, før bakkestyrker tok seg inn i FARC-leiren for å undersøke den.

Oppsiktsvekkende info på bærbar pc

Men Colombia gjør ikke mye for å trappe ned den diplomatiske krisen. Venezuelas naboland vil nå stevne Chavez inn for den internasjolae krigsforbryterdomstolen, fordi de beskylder presidentent for å samarbeide med FARC-geriljaen i Colombia.

Bakgrunnen er informasjon de hevder å ha funnet på den bærbare PCen til Raúl Reyes, geriljalederen som ble drept under den militære razziaen. Der skal det ifølge Colombias visepresident Francisco Santos framgå at Chavez har overført 300 millioner dollar, over 1,5 milliarder kroner til FARC.

På den samme datamaskinen skal det være bevis for at FARC var inne i forhandlinger om kjøpe 50 kilo uran fra en ukjent svartebørshandler. Materialet skulle de angivelig bruke til å lage såkalte skitne bomber - sprengladninger som sprer dødelig radioaktivitet i et stort område (uten å skape en kjernefysisk eksplosjon).

- Det finnes ikke det minste tvil om at myndighetene i Venezuela og Ecuador har forhandlet med terrorister. Å la terroristgrupper beholde leire på deres territorum der de planlegger og utfører terrohandlinger er kriminelt og et klart brudd på internasjnale traktater, mener ambassadør Ospina.

image: «De er Latin-Amerikas Israel»

- Ikke terrorister

Menneskerettighetsgrupper, USA og EU mener FARC er en terrororganisasjon som finansierer virksomheten sin med storstilt kokainsalg og bruker ulovlige landminder og drap på sivile som virkemidler.

Venezuelas president  har et annet syn.

I sitt ukentlige famøse talkshow «Aló, Presidente» holdt Chavez sist søndag ett minutts stillhet for den drepte geriljalederen. Samtidig ba han andre land om å fjerne FARC fra lista over terrororganisasjoner og å i stedet anerkjenne dem som en politisk opprørsbevegelse.


Chavez har lagt skylda på «USA-imperiet» for Colombias grenseoverskridelse, og framstiller landet som en amerikansk marionett. Han sikter til at Colombia siden 2001 har mottat rundt 600 millionar dollar i året fra USA til oppbygningen av militæret
.

Landet er med sine over 260 000 soldater bedre rustet enn de to nabolandene som nå rasler med sablene.

Bush på Colombias side

USA har på sin side også blandet seg inn i ordkrigen, med uttalt støtte til Colombia.

- Jeg har fortalt den colombianske presidenten at USA støtter deres demokrati fullt ut, og at vi er sterke motstandere av alle aggressive handlinger som kan destabilisere regionen, sa George W. Bush på en pressekonferanse i dag, ifølge New York Times.

Han benytter den diplomatiske krisen til å presse Kongressen til å godkjenne en ny stor handelsavtale med Colombia.

Avtalen har så langt har vært trenert av demokrater som er bekymret over Colombias brudd på menneskerettighetene.

Chavez med skjult agenda?

Den voldsomme militære opptrappingen i Colombias grenseområder skjer i et område som både er befengt med uoversiktlige grupper bevæpnede narkokriminelle og opprørssoldater, og mange eksperter frykter at en liten feilvurdering fra en av sidene i den stadig mer opphetede konflikten kan utløse et stort militært sammenstøt.

- Denne mobiliseringen er ikke rettet mot det colombianske folk, men mot imperiets ekspansjonistiske framtidsplaner, uttaler Venezuelas forsvarsminister Gustavo Rangel Briceno på statlig tv ifølge Bloomberg.

Den tidligere forsvarsministeren Raul Baduel, som ikke lenger støtter Chavez, mener imidlertid troppeforflytningen har innenrikspolitiske årsaker, og at Chavez nå prøver å øke sin fallende popularitet i Venezuela.

Ekstrem inflasjon og matmangel preger oljenasjonen, og i fjor mislyktes presidenten å få flertall for en grunnlovsendring som ville gitt ham enda videre fullmakter og lengre levetid i palasset i Caracas.

<B>OPPTRAPPING PÅ TO KANTER:</B> Ecuadorianske spesialstyrker er nå svært mannsterke i grenseområdet.
<B>KAOTISK:</B> Den diplomatisk krisen har også fått konsekvenser for handelen mellom landene. «Beklager, vi har ingen bensin», sto det på dette skiltet i grensebyen San Antonio de Tachira i Venezuela i dag.
<B>ORDKRIG:</B> Foreløpig har det ikke kommet til militære trefninger mellom Venezuela eller Ecuador og Colombia, men Hugo Chavez bruker som vanlig svært sterke ord.
<B>SPENT STEMNING:</B> Colombias ambassadør Camilo Alfonso Ospina Bernal under et møte i Organisasjonen for Amerikanske Stater i dag.
<B>KOKAINGERILJA:</B> Raúl Reyes var inntil han ble drept 1. mars regnet som nestlederen i FARC - «Colombias revolusjonære væpnede styrker». Det er ei marxist-leninistisk gruppe som er kjent for blant annet narkotrafikk, kokainhandel, kidnappinger og bombeangrep.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media