«De er lykkelige. De ønsker bare martyrdom»

Militante islamister barrikaderer seg i Den røde moské.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) - De er lykkelige. De ønsker bare martyrdom. De vil ikke gå hjem, sier Maryam Qayyeum (15) til Associated Press (AP).

Hun er en av hundretalls tilhengere av de radikale imamene ved Lal Masjid (Den røde moskéen) som i dag har overgitt seg til pakistanske regjeringsstyrker. I går ble minst 16 mennesker drept i beleiringen av moskéen.

Pakistanske myndigheter har bedt islamistene i den radikale moskéen om å legge ned våpnene og overgi seg innen dagry i dag, etter gårsdagens sammenstøt mellom islamister og regjeringsstyrkene som har beleiret dem.

Amnesti

Alle kvinner og barn som overgir seg vil få amnesti, men mannlige islamister som har deltatt i skytingen vil bli stilt for retten sammen med imamene, uttalte assisterende informasjonsminister Tariq Azim i dag.

- Tidsfristen har nå utløpt, men vi vil ikke aksjonere umiddelbart. Vi ønsker ikke blodbad. Vi er ganske sikre på at fornuften vil seire, sier Islamabads sikkerhetsjef Khalid Pervez til AP.

- Vi vil fortsette å forsvare oss, sa moskéens assisterende leder Abdul Rashid Ghazi da tidsfristen gikk ut.

15-åringen Qayyeum sier at imamene ved moskéen ikke hindrer de studentene som ønsker å overgi seg.

- De forsøker å skape opptøyer, sier hennes mor som kom til moskéen for å hente datteren hjem.

Selvmordsbombere

Ifølge Reuters har nå rundt 700 islamister, blant dem over ett hundre kvinner og jenter, overgitt seg fra moskéen. Ingen vet hvor mange som er igjen, men nyhetsbyrået anslår at alt fra noen hundre til flere tusen kan være igjen.

- Det var skyting i hele natt. Jeg reiser, hva annet kan jeg gjøre, jeg ønsker ikke å bli drept. Jeg har ikke våpen. Jeg vet ikke en gang hvordan jeg skal bruke dem, sier 18-åringen Wahid til Reuters.

Johar Ali (20) kom til moskéen for flere dager siden for å støtte islamistene. Han sier til AP at flere hundretalls fremdeles er på innsiden, men han har ikke sett noen selvmordsbombere slik imamene har hevdet.

Ghazi sier til AP at tjue av hans studenter er drept av sikkerhetsstyrker under beleiringen det siste døgnet. Blant de drepte er to studenter som klatret til toppen av moskéen for å forrette morgenbønnen i dag. En ung kvinne ble ifølge moskélederen skutt og såret etter å ha stått på taket av koranskolen for jenter.

- Hun ble skutt av snikskyttere. De skjøt direkte på oss, sier han over telefon til AP.

Taliban-kampanje

Assisterende innenriksminister Zafar Warriach sier i dag at myndighetene har innført portforbud i området rundt moskéen. Han sa myndighetenes tålmodighet med moskéen nå er slutt etter en seks måneder lang strid med de radikale imamene.

- Regjeringen har besluttet at folkene fra moskéen som ødelegger Pakistans og Islams omdømme nå vil få en operasjon, sier Warriach.

Det siste halve året har imamene ved moskéen utfordret pakistanske myndigheter ved å sende studenter fra moskéen ut for å kidnappe angivelig prostituerte i en talibanliknende kampanje for offentlig moral. Det toppet seg på kvelden 27. mars, da de kidnappet Shamim Fatima og to av hennes kvinnelige slektninger.

- Vi gråt og ba om at de måtte slippe oss. De holdt oss i to dager, har Fatima fortalt Dagbladet.no.

Også platebutikker i Islamabad er blitt angrepet i kampanjen.

Etter beleiringen av moskéen i går, har radikale religiøse partier arrangert masseprotester i byene Lahore og Quetta.

STUDENETER: Kvinnelige studenter ved moskéen bevæpnet med bambusstokker.
OVERGA SEG: Tilhengere av de radikale imamene overga seg til pakistanske sikkerhetsstyrker i dag.
PROTESTER: En demonstrant i Lahore protesterer mot beleiringen av Den røde moské.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer