- De er mistenkt for heleri av Snapchat-bildene, ikke selve hackingen

Kripos aksjonerte i Oslo og Lillestrøm.

SNAP: Mange har fått sine snap på avveie etter hackingen. Foto: AFP / LIONEL BONAVENTURE / NTB scanpix
SNAP: Mange har fått sine snap på avveie etter hackingen. Foto: AFP / LIONEL BONAVENTURE / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kripos aksjonerte i går mot flere adresser i Oslo og Lillestrøm i Snapchat-saken.

- De er ikke mistenkt for selve hackingen, men for å ha spredd materiale fra et datainnbrudd, sier Eiliv Ofigsbø, leder for Avdeling for teknologi og operative tjenester ved Kripos, til Dagbladet.

Dagbladet avslørte fredag i forrige uke at hackere hadde fått kontroll på over 200 000 private snapchat-filer etter et datainnbrudd hos den danske pirattjenesten Snapsaved. Siden har nyheten gått verden rundt.

Vil stoppe spredningen Ofigsbø i Kripos sier de aksjonerte etter at de så en økning i spredningen av bildene fra datainnbruddet. De klarte å spore IP-adresser knyttet til dette til fysiske adresser i Oslo og Lillestrøm.

- Vi forsøker å bidra til å stoppe spredningen av bildene, sier Ofigsbø.

Kripos har beslaglagt datautstyr, men vurdert at det så langt ikke er grunnlag for pågripelse eller fengsling.

Selve datainnbruddet etterforskes i Danmark.

- Vi har gjort ransakinger på bakgrunn av mistanke om heleri av stjålne bilder. Spredningen av disse har tiltatt veldig den siste tiden, sier Ofigsbø.

Advarer Kripos utelukker ikke nye aksjoner.

- Vi følger med på hva som skjer videre.

De legger nå ut følgende beskjed på steder der de ser at bildene spres: «Deling av materiale som er fremskaffet ved datainnbrudd er å anse som informasjonsheleri og kan straffes med bøter eller fengsel (...) Vi oppfordrer alle på det sterkeste til å avstå fra slik deling. De som fortsatt deler slike bilder, risikerer straffeforfølgning og inndragning av datautstyr».

Som Dagbladet tidligere har skrevet -tilhører svært mange av de lekkede bildene norske ungdommer. Snapsaved skriver i en facebookmelding om datainnbruddet at «de fleste av våre kunder er nordmenn, svensker og amerikanere.»