- De er nesten ikke utenfor laboratoriet

Det unge forskerekteparet visste tidlig hva de ville forske på, og nektet å la seg stanse. Men i Oslo fikk de ikke jobb.

LAB-ROTTER: Edvard og May-Britt Moser har bygget opp seg opp til å bli verdens ledende på hjerneforskning fra sitt laboratorium i Trondheim. I dag ble de belønnet med nobelprisen i medisin.
LAB-ROTTER: Edvard og May-Britt Moser har bygget opp seg opp til å bli verdens ledende på hjerneforskning fra sitt laboratorium i Trondheim. I dag ble de belønnet med nobelprisen i medisin. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ekteparet May-Britt og Edvard Moser er tildelt årets nobelpris i medisin for sin hjerneforskning.

Per Oskar Andersen (84) var norges ledende hjerneforsker da de to unge studentene begynte å interessere seg for hjerneforskning.

I 1988 satt det unge ekteparet på Andersens kontor ved Universitetet i Oslo, og insisterte på at de måtte få forske sammen med ham.

- Vi satt der i timesvis. Han klarte ikke å få oss ut av kontoret, sa May-Britt Moser til New York Times i fjor.

- Ingen av oss kommer fra akademiske familier eller akademiske steder På våre hjemsteder var det ingen med universitetsutdannelse, og ingen å spørre til råds. Det var ingen oppskrift på hvordan man gjør ting, sier Edvard Moser.

- Eller hvordan man er høflig, sier May-Britt.

Driftige Per Oskar Andersen, husker at det nå nobelprisvinnende ekteparet kom og ville jobbe med ham.

- Forskning er ikke noe man kan lære så lett på skoler. Man lærer det ved å jobbe med andre forskere. Det var det de ville. De hadde begynt sammen med en annen forsker, men de syntes progresjonen var for dårlig. Så da ville de jobbe med meg, ved mitt institutt, sier Andersen til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer