- De er nettopp blitt reddet av staten

Ordfører forbauset over Dnb NOR-søksmål.

<strong>VÆRT GJENNOM MANGE MØTER:</strong> Ordfører Asgeir Almås i Hattfjelldal har hatt en travel tid siden den såkalte Terra-saken kom fram i lyset i sommer. Her er han på vei til møte i departementet som kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa hadde med representanter fra de åtte kommunene som er rammet av risikoinvesteringer i amerikanske verdipapirer via det nå konkursslåtte meglerselskapet Terra Securities. Foto: Scanpix
VÆRT GJENNOM MANGE MØTER: Ordfører Asgeir Almås i Hattfjelldal har hatt en travel tid siden den såkalte Terra-saken kom fram i lyset i sommer. Her er han på vei til møte i departementet som kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa hadde med representanter fra de åtte kommunene som er rammet av risikoinvesteringer i amerikanske verdipapirer via det nå konkursslåtte meglerselskapet Terra Securities. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Ordføreren i én av de sju rammede Terra-kommunene fikk i dag - via en journalist - vite at DnB NOR varsler søksmål.

- Jeg har ikke sett noe til søksmålet, og da er det jo vanskelig å kommentere noe ytterligere om saken, sier Asgeir Almås til Dagbladet.no.

- Har det vært noen kontakt mellom dere ordførerer og kommunen?


- Nei, det har ikke vært noen kontakt. Men - når to parter er uenige, forsøker en gjerne å komme sammen og ha dialog før en går til eventuelt søksmål. Det ser nå ikke ut til å være praksis hos DnB NOR, sier Almås videre.

Kjell-Idar Juvik, ordfører i Hemnes, reagerer også på søksmålet fra DnB Nor.

- Vi er forbauset over at de går direkte til stevning, og at de ikke har gått i dialog med oss.  De er tross alt Norges største bank og har nettopp blitt reddet av staten, sier Juvik til Dagbladet.no.

- Det er feil å si at en gleder seg til en mulig rettssak, men vi ser fram til det. Vi håper på framdrift i saken og mener vi har en god sak. Det er snakk om et ulovlig lån som er i strid med kommuneloven., sier han.

- Følger våre rutiner
Trond Bentestuen, konserndirektør for kommunikasjon i DnB NOR, sier til Dagbladet.no at kommunene behandles på lik linje med alle kunder når de misligholder sine avtaler.

- Kommunene valgte i høst å slutte og betale sine månedlige terminbeløp. Da må man gå ut fra at de visste hva de gjorde. Derfor synes jeg det er rart at et søksmål plutselig kommer som en overraskelse. Særlig siden kommunene selv har uttalt at de ønsker en rettslig prosess i denne saken, sier Bentestuen.

Han sier at DnB NOR har gyldige låneavtaler med disse kommunene, og når disse blir misligholdt er det vanlig prosedyre å gå til inndrivelse av hele beløpet.

- Disse avtalene er godkjente av kommunaldepartementet, sier Bentestuen.

- Skuffende
Ordfører Almås antar at noen av kommunens rådgivere og folk i DnB NOR har snakket sammen underveis. Noen kontakt mellom ordførerne og DnB NOR har det imidlertid ikke vært den seinere tida.

- Det er skuffende. Det er en vanskelig og kompleks sak og jeg har flere ganger gitt uttrykk for at jeg ønsker dialog med DnB NOR, men det har ikke kommet noen reaksjoner, sier Almås, og fortsetter:

- Men det er aldri for seint og sette seg sammen hvis noen parter ønsker det, sier Almås.

Han og kollegene i Hattfjelldal jobber nå med budsjettet for 2009.

- Der har vi store utfordringer, avslutter Almås.

- Har god sak
Ifølge NRK, mener tre av ordførerene at de fortsatt har en god sak. Ordførerne har ikke fått stevningen, og ønsker dermed ikke å kommentere denne ytterligere akkurat nå.

- Det er for tidlig å si hvilke konsekvenser dette får. Jeg har enda ikke fått lest stevningen, sier ordfører Geir Waage i Rana til NRK.


Gjelda vokser

DnB NOR krever nå at Terra-kommunene betaler tilbake lån med renter - akkurat som andre bankkunder.

Kommunene Hattfjelldal, Hemnes, Rana, Narvik, Vik, Bremanger og Kvinesdal mener de er ført bak lyset av DnB NOR i forbindelse med Terra-saken. Derfor besluttet de i september at de ikke vil betale tilbake lån på i overkant av en milliard kroner.


Når kommunene ikke betaler gjelda si, vokser denne i rask fart fra dag til dag. Banken krever nemlig også morarenter, som er vanlig når du misligholder lån.


- Per i dag skylder de sju kommunene tilsammen cirka 970 millioner kroner - hvis vi ser bort fra morarenter. Men så lenge lånet forfaller vil det løpe morarenter på 12.75 prosent. Da kan man selv regne hva beløpet vil bli hvis saken ruller i rettsapparatet i flere år, sier Trond Bentestuen i DnB NOR.


Strid om avtaler

Kommunene valgte å stoppe sine innbetalinger til DnB NOR fordi de mener banken ikke fulgte loven når de inngikk de såkalte rentebytteavtalene - som går ut på at kommunene får kapital i bytte mot framtidige kraftinntekter.


- Vi har inngått gyldige avtaler med disse kommunene. DnB NOR har heller ikke fungert som rådgivere når det gjelder de investeringene kommunene har gjort. Her er det Terra som har gitt råd, og det kan ikke vi stå inne for, sier Bentestuen til Dagbladet.no.


Fakta om Terra-saken

• Meglerhuset Terra Securities har solgt investeringsprodukter satt sammen av Citigroup, til en rekke norske kraftkommuner. Investeringene ble svært risikable fordi de var høyt belånte nesten åtte ganger det opprinnelige innskuddet.

• De siste investeringene ble gjort i sommer, like før kollapsen i det amerikanske kredittmarkedet. Det førte til at investeringene falt dramatisk i verdi. Kommunene ble nødt til å stille mer penger i sikkerhet.

• De fire nordlandskommunene Hattfjelldal, Hemnes, Narvik og Rana gjorde felles front mot Terra. Senere fikk de med seg Bremanger, Vik, Haugesund og Kvinesdal. De bruker advokatfirmaet Lund & co. og meglerhuset Pareto Securities som rådgivere.

• Kommunene krever pengene sine tilbake. Tapet deres kan bli oppimot trekvart milliard kroner. Terra Securities tilbød seg å dekke 150 millioner av kommunenes tap, noe kommunene avslo. Sparebankene i Terra-Gruppen, som eier to tredeler av meglerhuset Terra Securities, nekter å bidra med penger til kommunene.

• 29. november ble Terra Securities slått konkurs , etter at Kredittilsynet trakk konsesjonen deres tilbake fordi de avdekket grove og systematiske feil hos Terra Securities.

• 4. januar forkastet Oslo byfogdembete begjæringen fra kommunene om å ta arrest i eksmeglerne Knut Anders Opstad og Harald Norbergs eiendeler. Dommeren mener krav må rettes mot selskapet og ikke de ansatte.

• 6. mai kom bostyrets rapport. Terra-kommunene får tilbake 434,8 millioner kroner som stammer fra tvangssalget av kommunenes obligasjoner, samt tilleggssikkerheter som kommunene har betalt inn.

• Det fremgår også at boet krever penger tilbake fra ansatte i Terra Securities, samt vurderer søksmål mot Citigroup.
Kilder: DN, Atekst, bostyret

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer