De er Norges fasteste leger

De møttes som unge legestudenter, har aldri vært syke og holder fortsatt sammen etter 30 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Fem leger ved Risvollan legesenter er de fasteste fastlegene i landet.

-  Mosjon og godt humør er det viktigste når det gjelder å bevare helsa, mener spesialistene i allmennmedisin, som har jobbet sammen i 30 år.

Møttes i Tyskland

Så nevner de, slik leger gjerne gjør, stikkord som riktig kosthold og kroppsvekt - måtehold, men ikke nødvendigvis forsakelser.

-  Det er viktig å mestre hverdagen og se positivt på livet, mener legene, som kan markere et jubileum få kan vise maken til.

-  Vi har nesten ikke én fraværsdag på grunn av sykdom, forteller Jon M. Block, opprinnelig fra Fredrikstad.

I 1965, som ung legestudent i Mainz i Tyskland, ble han kjent med Aage Bjertnæs fra Vardø, Per-Erik Hafstad fra Trondheim og Ingard Ottemo fra Narvik. Oslo-gutten Martin Holthe, som studerte i Münster, ble også med i vennegjengen.

I løpet av 1974 var fire av studiekameratene på plass ved nye Risvollan legesenter. Den femte (Ottemo) kom til året etter, og her har de holdt til siden.

I 1985 fikk de selskap av Ketil Arne Espnes fra Frøya.

Sammen har legene gitt bydelen Risvollan et stabilt helsetilbud mange i Norge kan misunne dem.

Felles opplevelser

De innførte blant annet fastlegeordning på egen hånd, lenge før resten av landet. Pasientene fikk krysse av på et skjema: Velg din faste lege.

-  Hvordan har dere greid å holde sammen i tretti år?

-  Jeg tror det er kjemien, at vi kjenner hverandre fra tidligere og er jevngamle. Opplevelser i ungdomstida gjør dessuten at du blir mer tolerant overfor ting seinere i livet. Vi har vært uenige om mye, men har klart å ro tingene i land og vært flinke til å se de sterke sidene i kollegene, i stedet for å henge oss opp i det som mangler, mener Bjertnæs.

-  Det å spille hverandre gode, har vi vært flinke til. Og så må vi ikke glemme personalet, mange av dem har jo også vært her i mange år, legger Block til.

VENNER FOR LIVET: Aage Bjertnæs (59) leker pasient og blir undersøkt av Martin Holthe (59). De andre legene er (f. v.): Per-Erik Hafstad (59), Ingard Ottemo (60), Ketil Arne Espnes (43) og Jon M. Block (59). De fem eldste er studiekamerater og har vært 30 år ved samme legesenter.
DEN GANG DA: I 1986 er legene ved Risvollan legesenter i Trondheim midt i karrieren. Fra venstre Martin Holthe, Per-Erik Hafstad, Aage Bjertnæs, Ingard Ottemo og Jon M. Block.