- De er opprørte og veldig trette nå

McCann-ekteparet nekter all skyld, og vil hjem. Men det er ventet flere avsløringer i Madeleine-saken innen kort tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LUZ (Dagbladet.no): En representant for McCann-familien har nå gitt pressen i Luz, den lille ferielandsbyen Madeleine forsvant fra, en forklaring om hvordan ekteparet forholder seg til mistanken mot dem.

- De er opprørte og veldig trette nå. De er utrolig lei seg for at Madeleine fortsatt er savnet, sier en talskvinne til Dagbladet.no og de andre mediene som er samlet utenfor et hotell i byen.

Familien avviser alle anklagene som er kommet fram mot dem.

- De frykter at den siste utviklingen i saken skaper problemer for søket etter henne, sier talskvinnen.  

Kate og Gerry McCann skulle egentlig dra hjem søndag denne uka. Avreisen er nå utsatt.

- Det er et mysterium for alle som kjenner dem at de er mistenkt. De er så hjertelige foreldre. De kan ikke stå bak dette, sier talskvinnen.

Det er ikke avgjort om det vil bli nye avhør i saken i løpet av helga eller om foreldrenes status vil endres. Men etterforskingen i saken fortsetter også denne helga, etter den dramatiske utviklingen de siste dagene.

- De vil dra hjem. De vil dra hjem med Madeleine, sier talskvinnen.

NEKTER SKYLD:  Foreldrene til Madeleine McCann frykter den siste utviklingen i saken vil skape problemer for søket etter henne, sier en talskvinne for familien. Det er ventet at flere avsløringer om saken vil bli kjent om kort tid. Politet konsentrerer seg nå om de siste tre timene før Madeleine ble meldt savnet. Foto: Torbjørn Grønning
NEKTER SKYLD: Foreldrene til Madeleine McCann frykter den siste utviklingen i saken vil skape problemer for søket etter henne, sier en talskvinne for familien. Det er ventet at flere avsløringer om saken vil bli kjent om kort tid. Politet konsentrerer seg nå om de siste tre timene før Madeleine ble meldt savnet. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

Kilder med kjennskap til saken sier det kan komme mer, svært overraskende informasjon i løpet av de neste dagene.

- Dramatisk utvikling de neste dagene

- Folk vil bli overrasket over det som vil komme ut. Politiet konsentrerer seg om de tre timene før Madeleine ble meldt savnet, opplyser kilden.

I løpet av de to siste dagene har både Kate og Gerry McCann fått status som mistenkte i forsvinningen til deres egen datter.

Politiet tror, ifølge Daily Mail, at Kate McCann er den hovedmistenkte, blant annet fordi en likhund skal ha markert på noen av hennes klær. Gerry skal være mistenkt for å ha hjulpet henne med å dekke over hendelsen.

Inntil torsdag gjentok politiet gang på gang at foreldrene bare hadde status som vitner. Men nå kommer det ut at ekteparet har blitt etterforsket av portugisisk politi i over en måned.

- Etter en treg start, har politietterforskningen blitt mer fokusert og profesjonell, sier en britisk politikilde til Daily Mail.

- Nå er det et utstrakt samarbeid mellom britisk og portugisisk politi. Det vil sannsynligvis bli en videre dramatisk utvikling de neste dagene. Mange vil bli overrasket over det som vil komme ut, sier kilden.

- De er opprørte og veldig trette nå

De biologiske sporene, blant annet i familiens leiebil, som til slutt førte til at foreldrene fikk status som mistenkte, ble analysert ved et labratorium i Birmingham.

Over 50 britiske etterforskere skal være involvert i saken. Etterforskerne ønsker nå blant annet å finne ut mer om tilstandene i McCann-parets samliv og forholdet mellom de to.

Det er ikke fastslått når Madeleine sist ble sett på et offentlig sted. Hun ble fotografert ved bassengkanten klokka 14.29 samme dag som hun ble meldt savnet, men det er ingen beviser for at hun er blitt sett etter det, ifølge Daily Mail.

De tre timene

Madeleine ble savnet omtrent klokka 22.00 3. mai i år. De tre timene før moren Kate McCann angivelig fant ut at datteren hadde forsvunnet fra rommet, er nå i sentrum for politiets etterforskning, ifølge den engelske avisa.

McCann-ekteparet har ikke redegjort offentlig for hva de gjorde i timene før det skjedde, med henvisning til portugisisk taushetslovgivning. Derfor har politiet heller ikke gått ut med dette.

Men noe er kjent gjennom mediene, blant annet etter politilekkasjer.

Ekteparet la tvillingparet og Madeleine til å sove omtrent klokka 19.00 i leiligheten i Praia da Luz, på samme tidspunkt som de hadde pleid hele ferien.

En halv time senere skal de ha gått til tapasbaren som ligger omtrent 70 meter fra leiligheten.

Ekteparet spiste middag med de sju vennene fra England som de hadde dratt på ferie sammen med. Hvert enkelt par hadde ansvar for å sjekke sine egne barn, men gruppemedlemmene skal også ha tatt runder for å sjekke alle barna.

Tok runder på tur

Det er uklart hva som skjedde mellom klokka 19.30 og 21, ifølge avisa, men Gerry McCann har sagt at han tok en sjekkerunde klokka 21.05, og fant blant annet en dør han trodde skulle være lukket i leiligheten åpen, uten å reagere videre på det, siden alle barna hans ifølge ham selv lå og sov.

Et kvinnelig medlem av gruppa tok en runde ti minutter senere. Hun har forklart at hun så en mørkhåret mann bære på et barn i nærheten av leilighetene, uten at hun reagerte på det da.

21.45 skal et mannlig medlem av gruppa tatt tur for å sjekke barna.

Det er blitt spekulert om noen av de voksne ikke så etter om barna faktisk sov, bare hørte etter lyder fra utsiden.

Til slutt, klokka 22.00, skal Kate McCann ha sjekket barna, og hun slo da alarm og ropte at datteren var forsvunnet.

Hun har forklart at Madeleine må ha blitt kidnappet og ikke gått av sted på egenhånd, fordi favoritt kosebamsen hennes lå i leiligheten.

Ifølge Daily Mail skal det nå ha kommet flere forklaringer som spriker med det McCann-gruppa har forklart. Blant annet skal en ansatt ved tapasrestauranten ha sagt at den eneste mannen i gruppa satt ved bordet hele kvelden. En lærer som snakket med ekteparet samme kvelden skal ha forklart at ingen forlot bordet mellom 21.30 og 22.00.

Fikk sovepiller?

En rekke medier melder at politiets hovedteori nå er at Madeleine McCann døde ved et uhell, muligens som følge av at hun fikk sovepiller.

Politiet har i avhørt forhørt Kate McCann om hun pleide å gi barna sovemidler.

Ekteparet nekter for at de skal ha gjort dette.

Politiets mistanke bygger også på blodsporene i familiens leiebil. Venner av ekteparet sier at de to mistankene ikke henger sammen. Hvorfor skal det være blodspor hvis hun døde etter en ulykke, spør de seg. De stiller også spørsmål med hvordan de skal ha klart å gjemme datteren og flytte henne, mens hele verden har fulgt dem gjennom mediene hver dag.

De stiller også spørsmål ved om en likhun faktisk kan markere funn etter tre måneder.

Gerrys søster, Philomena McCann, sier.

- Vi er oppgitt over at etterforskningen har ført til dette, når den som virkelig står bak kidnappingen går fritt rundt og kanskje slår til igjen.