- De er politikkens supernerder

TV2s kommentator Stein Kåre Kristiansen slår tilbake mot kritikken av den politiske journalistikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Kristiansen, du er en av flere politiske kommentatorer som i går ble pekt ut av Lysbakken og Isaksen som del av kommentatorveldet som ødelegger norsk politisk debatt. Hva har du å si til det?

Kommentatordebatten

Les Audun Lysbakkens og Torbjørn Isaksens «Kommentariatets diktatur»

- Det er en betimelig debatt de reiser. Men hensikten med kommentatorvirksomheten er å gjøre det lettere for folk å forstå politikk, og på en god dag mener jeg at jeg klarer det. I en situasjon der medietempoet bare øker, øker også behovet for løpende politisk analyse. Vi trenger mer kommentering, ikke mindre.

- Lysbakken og Isaksen mener det har blitt altfor stort fokus på det politiske spillet, på bekostning av en reell debatt om innholdet i sakene. Det er vel vanskelig å være uenig i det?

- Ja, det er mye fokus på spillet og på personer, og kanskje har de et poeng i at terningkastanmeldelser av politikere etter tvdebatter er overflatisk. Men disse to unge politiske supernerdene - politikkens svar på Beavis og Butthead - prøver å innbille folk at politikere vil ha en renslig og åpen debatt, der argumenter sandblåses i elegant diskusjon. De framstiller seg som noble riddere som vil redde den ærlige meningsutvekslingen. Men politikk er noe langt mer, det er spill og løgn og til dels ganske skittent. Og selv om det er ubehagelig for politikerne er det journalister og kommentatorers oppgave å avsløre når det pågår skittent spill og løftebrudd.

- Er det avslørende journalistikk når du og dine kolleger kommenterer politikere på direkten og forteller oss hva de egentlig nettopp sa? Krysser dere ikke grensene og blir politiske aktører?

- Det synes jeg ikke. Men det er et problem at vi ofte har veldig få sekunder til rådighet, vi skal gi en såkalt analyse på 1 minutt, og det medfører nødvendigvis forenkling. Jobben min er ofte å stable tre VG-overskrifter oppå hverandre, altså tre tabloide setninger som skal dekke alt.

- Bør avisene kutte ut terningkast på politikere?

- Nei, det er bare en liten del av den politiske dekningen og det har underholdningsverdi. Underholdningsverdi er viktig. Disse to gutta er født 20 år for seint og husker ikke hvordan politiske debatter på tv var før. Da satt en liten elite på NRK og diskuterte greier som var helt fjernt for folk flest. Så kom TV 2 og våre debattprogrammer og folkeliggjorde alt sammen.

<strong><b>KOMMENTATORDEBATTEN:</strong></b> Audun Lysbakken og Torbjørn Røe Isaksen er politikkens svar på Beavis og Butthead, mener TV 2s Stein Kåre Kristiansen som ikke kjøper kritikken av «kommentariatets diktatur». Bjørn Langsem/ Dagbladet
KOMMENTATORDEBATTEN: Audun Lysbakken og Torbjørn Røe Isaksen er politikkens svar på Beavis og Butthead, mener TV 2s Stein Kåre Kristiansen som ikke kjøper kritikken av «kommentariatets diktatur». Bjørn Langsem/ Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer