BLODIG: Bakbundne og henrettete personer utenfor hovedkvarteret til islamistgruppa ISIL i den syriske byen Aleppo i januar. Gruppen har den siste tiden erobret store områder i Irak, og bruker så brutale metoder at selv al-Qaida angivelig tar avstand. Foto: AFP / NTB Scanpix
BLODIG: Bakbundne og henrettete personer utenfor hovedkvarteret til islamistgruppa ISIL i den syriske byen Aleppo i januar. Gruppen har den siste tiden erobret store områder i Irak, og bruker så brutale metoder at selv al-Qaida angivelig tar avstand. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

De er så brutale, at selv al-Qaida har tatt avstand fra dem

Obama «utelukker ikke noe» i kampen mot ISIL-islamistene i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den militante ekstremistgruppa ISIL — Den islamske staten i Irak og Levanten — har på kort tid inntatt og tatt kontroll over store områder i Irak, nå sist storbyen Mosul. Gruppen sier nå de skal marsjere mot Bagdad, som ledd i sitt mål om en islamsk stat, et sunnimuslimsk kalifat, på tvers av dagens etablerte landegrenser.

Til tross for at de tidligere har hatt nære bånd, er framgangsmåten så brutal at selv al-Qaida og deres leder Ayman al-Zawahiri har tatt avstand fra dem, ifølge The Guardian.

Rene henrettelser og amputasjon av lemmer er blant metodene som benyttes mot de som ikke slutter seg til saken. Byer som nå har havnet under ISIL-kontroll får innført streng sharialovgivning.

- Forlat postene og angre, eller møt døden, sies det i en uttalelse rettet mot sunnimuslimer innen politiet og militæret.

- Dette er den islamske statens æra, heter det videre, ifølge CNN.

USA: - Utelukker ikke noe ISIL ledes av Abu Bakr al-Baghdadi, en hemmelighetsfull skikkelse som det bare finnes to kjente bilder av. Han tok over gruppa i 2010, da den het al-Qaida i Irak (AQI). De siste tre åra har de stått bak angrep i både Irak og Syria, og amerikanerne har utstedt en pris på opptil 10 millioner dollar for hodet hans.

President Barack Obama sier i ettermiddag at de ikke utelukker noe i kampen mot gruppen.

- Vi må forsikre oss om at disse jihadistene ikke får fotfeste i verken Irak eller Syria, sier Obama ifølge tv-kanalen ABC.

Det irakiske flyvåpenet bombet torsdag opprørsstillinger i både Mosul og Tikrit, mens kurdiske styrker tok kontroll over Kirkuk. Samtidig meldes det at radikale islamister har omringet landets største oljeraffineri og tatt tusenvis av soldater til fange, skriver NTB.

MEKTIGST: Dette skal være de to eneste bildene av ISIL-leder Abu Bakr al-Baghdadi. Bildet til venstre er frigitt av irakiske myndigheter, mens bildet til høyre er utgitt av amerikanske myndigheter. Foto: NTB Scanpix
MEKTIGST: Dette skal være de to eneste bildene av ISIL-leder Abu Bakr al-Baghdadi. Bildet til venstre er frigitt av irakiske myndigheter, mens bildet til høyre er utgitt av amerikanske myndigheter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Torsdag kom det flere meldinger om at landets sjiadominerte regjering forsøker å slå tilbake opprørerne med flyangrep.

- Hørte masse skyting Flere tusen er nå på flukt fra kamphandlingene i Irak, sier norske Tiril Skarstein til Dagbladet. Hun er medierådgiver for Flyktninghjelpen, og dro i dag til grensepasseringen mellom Mosul og den kurdiske byen Erbil.

- Jeg vet ikke hva som har skjedd etter at islamistene kom til byen. Vi hørte masse skyting, og turde ikke annet enn å flykte fra byen, sier en rekke Mosul-innbyggere til norske Skarstein.

Alle flyktningene er veldig overrasket over angrepet, som heller ikke politi, etterretning eller sikkerhetsstyrker klarte å fange opp på forhånd.

Tvillingmora Sued Muhsin forteller at situasjonen i Mosul nå er «fryktelig». Stadig flere av innbyggerne flykter byen.

- Vi flyktet da vi plutselig hørte lyden av skudd som ble avfyrt. Vi måtte flykte og hadde ikke tid til å ta med oss annet enn noen få eiendeler. Vi vet ikke hvem som dreper hvem. Vi var veldig redde, sier hun.