REISTE I GÅR: Her er Kongo-fangene Joshua French og Tjostolv Moland på vei fra Kisangani til Kinshasa i går formiddag. Foto: Claude Nzunzu  /Dagbladet
REISTE I GÅR: Her er Kongo-fangene Joshua French og Tjostolv Moland på vei fra Kisangani til Kinshasa i går formiddag. Foto: Claude Nzunzu /DagbladetVis mer

- De er selvsagt ikke fornøyd med situasjonen

UD kom med toalettsaker, myggnett, håndklær og mat til Moland og French i det nye fengselet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): Alida Endresen fra den norske ambassaden til Angola var i dag den første som har sluppet inn til dødsdømte Joshua French og Tjostolv Moland etter overflyttingen til det militære Ndolo-fengselet i Kinshasa.

Besøket ble avsluttet ved 15-tiden i ettermiddag, norsk tid. Den norske diplomaten var svært ordknapp etter møtet, men antyder at de norske Kongo-fangene har hatt et tøft møte med de nye omgivelsene.

- Det er aldri greit å komme til et nytt fengsel, sier hun til Dagbladet.

- Har de det bra?

- De har så de klarer seg, men er selvsagt ikke fornøyd med situasjonen, svarer Endresen.

- Har de det bedre enn forholdene var i Kisangani?

- Det vet jeg ikke. Det spurte jeg ikke om, svarer hun.

Redd sykdom
Kari Hilde French, moren til Joshua French, har fått en redegjørelse fra Endresen etter besøket.

- Hun forteller at de bor på en celle med tre andre kongolesiske fanger. Det er de ikke er så fornøyde med, sier moren.

Moren forteller at diplomaten kjøpte toalettsaker, myggnett, håndklær og mat for å ta med inn på cella.

- Maten de får servert i fengselet vil de ikke spise. De er redd for å bli syke av den, sier French.

Overført i går Torsdag kveld fikk de dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French beskjed av ledelsen i sentralfengselet i Kisangani om å pakke sakene. Rundt klokka 10 norsk tid i går morges forlot de fengselet, og startet på reisen som ved 19-tiden i går kveld endte i militærfengselet Ndolo i hovedstaden.

Det var i september under et møte i New York at utenriksministeren i Den demokratiske republikken Kongo formidlet flyttebeskjeden direkte til utenriksminister Jonas Gahr Støre - tidfestet til «i løpet av desember i år».

Britiske myndigheter er også involvert i fangetransporten fordi Joshua French har britisk far og dobbelt statsborgerskap.

Nytt hjem: Joshua Frensh og Tjostolv Moland ble i går flyttet til Ndola-fengselet i hovedstaden Kinshasa.Inngangen til fengselet er døra til venstre for trestammen.
Nytt hjem: Joshua Frensh og Tjostolv Moland ble i går flyttet til Ndola-fengselet i hovedstaden Kinshasa.Inngangen til fengselet er døra til venstre for trestammen. Vis mer