- De er siktet for mer enn golfturer

Korrupsjonssaken dreier seg om betydelig større beløp enn det som er kjent, bekrefter Økokrim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du tips om korrupsjonsskandalen? Ta kontakt med Dagbladet på telefon 24 00 00 00, epost 2400@dagbladet.no, sms til 2400 eller ring journalist direkte på 412 15 090. Vi garanterer hundre prosent anonymitet.

(Dagbladet.no): Etter det Dagbladet.no forstår må flere av de totalt 15 forsvarstoppene, selskapene og sivile som er siktet for korrupsjon svare for langt mer enn sponsede golfturer.

Blant de siktede er sjefen for Fellesoperativt hovedkvarter, viseadmiral Jan Reksten; tidligere konsernsjef i Siemens Hans Lødrup og den suspenderte kontreadmiralen Atle Karlsvik, som for et år siden ble frikjent for grovt bedrageri i Bergen tingrett.

Større beløp

I Økokrims etterforskningsmateriale ligger det flere andre saker enn den såkalte golftursaken, og disse omfatter mye høyere pengebeløp enn gratisreisene til Spania. Golfturene i 2003 og 2004 skal ifølge Reksten  ha kostet rundt 6200 kroner per person.

- Det er riktig at siktelsene omfatter flere forhold, så blir det opp til andre å vurdere om disse andre forholdene er mer alvorlige eller ikke, sier statsadvokat Geir Kavlie til Dagbladet.no.

Han legger imidlertid ikke skjul på at korrupsjonen det skal være snakk om etter Økokrims oppfatning er betydelig mer omfattende enn det som har blitt kjent i media i dag.


- Dreier dette seg om kontrakter inngått i kjølvannet av de omtalte turene eller andre typer gaver til de involverte?

MASSIV ETTERFORSKNING: Statsadvokat Geir Kavli i Økokrim koordinerer korrupssjonssaken som foreløpig omfatter 15 personer og selskaper.
MASSIV ETTERFORSKNING: Statsadvokat Geir Kavli i Økokrim koordinerer korrupssjonssaken som foreløpig omfatter 15 personer og selskaper. Vis mer

- Jeg vil foreløpig ikke ikke kommentere hva vi mistenker.

- Er alle sakene knyttet til korrupsjon?

- Ja, dette dreier seg om korrupsjonslignende forhold.

- Undersøker politiet nå private bankkonti eller pengeoverføringer?

- Det vil jeg ikke kommentere.

- Hvilke beslag har blitt gjort?

- Vi har tatt både data- og dokumentbeslag, noe som er vanlig i denne typen saker.

- Er grunnlaget for siktelsene godt nok til å ta så drastiske skritt mot forsvarstoppene?

- De er siktet for mer enn golfturer

- Vi har fått rettens kjennelse for dette, konstaterer Kavlie.

- Ingen sammenheng med Siemens-bot

Statsadvokaten vil ikke gå inn på hvor mange selskaper som nå er under etterforskningen, eller hvor mange av de 15 siktelsene som er rettet mot enkeltpersoner i eller utenfor Forsvaret.

I går formiddag, før den massive aksjonen mot de korrupsjonssiktede ble kjent, offentliggjorde Økokrim at Siemens Business Services AS er ilagt et forelegg på 9 millioner kroner for bedrageri mot Forsvaret. Selskapet overfakturerte for mer enn 60 millioner kroner i forbindelse med leveranser.

Selv om Siemens nå også er involvert i den nye korrupsjonsskandalen, benekter statsadvokaten at avgjørelsen i overfakturerringssaken var med på å utløse gårsdagens synkroniserte politiaksjon.

- Det har ingen sammenheng, sier Kavlie til Dagbladet.no.

- Toppen av isfjellet

Generalsekretær Jan Borgen i Transparency International Norge uttaler i dag at han mener korrupsjonen i Forsvaret har større omgang enn det som er kommet fram til nå.

- Jeg tror vi bare har sett toppen av isfjellet, og at det vil dukke opp flere korrupsjonssaker i Forsvaret. I slike saker er det min erfaring at man gjerne begynner på toppen og så jobber seg nedover i systemet, sier Borgen til Nettavisen.

Borgen mener at tilliten til Forsvaret er svekket etter at det er kommet fram at Økokrim har gått ut med 15 siktelser for korrupsjon med tilknytning til Forsvaret.

- En skikkelig opprydding i denne og i andre saker som jeg gjetter vil dukke opp, er veldig viktig for styrke tilliten til Forsvaret, sier Borgen ifølge NTB.