SV-DRONNING FREMDELES:  Trampeklapp og entusiasme preget SV-landsmøtet da Kristin Halvorsen talte til delegatene i kveld. Kunnskapsministeren gikk kraftig ut mot Høyres skolepolitikk i kveld. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
SV-DRONNING FREMDELES: Trampeklapp og entusiasme preget SV-landsmøtet da Kristin Halvorsen talte til delegatene i kveld. Kunnskapsministeren gikk kraftig ut mot Høyres skolepolitikk i kveld. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

- De er sure og meggete

SV-Kristin hardt ut mot Høyre og Venstre i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): Det er liten tvil om at dronningen i SV fremdeles heter Kristin Halvorsen. Hun entret podiet på Thon-hotellet i Lillestrøm til stående applaus i kveld.

- Jeg er glad jeg kan komme hit og snakke litt om gamle dager, sier Halvorsen til enda mer klapping. Og latter.

Kristin Halvorsen trekker fram gamle valgseiere- og tap. Som valget i 1989, da Erik Solheim var partileder. Da klarte SV å gå fra fem til ti prosents oppslutning på få ukers valgkamp.

- Så var det min Libresse-med-vinger-turné i 1997. Da gikk vi fra fire til seks prosent Også det på få uker, sier Halvorsen.

Håp om ny gullalder Så kom topplåret 2001, der SV fikk 12 prosent. Siden den gang har det bare gått nedover. Men Kristin Halvorsen har langt fra mistet håpet om et SV et godt stykke over sperregrensa på fire prosent.

- Mellom 1989 og 2001 er det 12 år. Og mellom 2001 og 2013 er det...

- 12 år, svarer SV-landsmøtet energisk.

- 12 år, ja. Jeg er glad for realfagskunnskapen her, smiler kunnskapsministeren.

- Det er ikke en forutbestemt syklus at vi gjør et godt valg. Men det er fullt mulig hvis vi slåss for hva vi tror på, sier Halvorsen.

Sure Høyre Så går hun hardt ut mot Høyre.

- Det er verre å gå inn i valgkampen og vite at resultatene på meningsmålingene neppe holder til mål. Høyre er sure allerede, og vi har ennå seks måneder igjen til valget, sier Halvorsen.

Hun viser til at hun er sjefen for nåtida - og framtida: For de 300.000 barna som går i barnahagene. For de 800.000 elevene på skole - og de 250.000 studentene.

- SV er det eneste partiet som har høyere troverdighet i skolepolitikken enn gallupen sier. Venstre har samme troverdighet som på gallupen - selv om de har vært sure og meggete i åtte år, sier Halvorsen.

Så roser kunnskapsministeren skole- og barnehagepolitikken som har blitt gjennomført under den rødgrønne regjeringen. Og viser til at resultatene for norske elever stadig blir bedre.

- Høyre vil gjøre som i Sverige. Men det er ikke noe å lære av Sverige i utdanningspolitikken. Med Høyre vil det bli privatisering av skolevesenet, som fører til at videregående skoler blir nedlagt. De vil ha flere tester i skolen, noe lærerne ikke vil ha. De forsøker også å snikinnføre karakterer i barneskolen, selv om ingen i skolen mener dette er oppskriften, tordner Halvorsen.

Hører ikke på lærer'n For et par år siden sang Erna «forelska i lærer'n», sier Halvorsen, før hun raljerer enda mer over Høyres skolepolitikk.

- Men hvis Høyre var forelska i lærern, må de høre på hva han har å si. De må høre på lærerne. Men dere, alle damer vet at hvis en er forelska, og ikke hører hva du sier, da er han ute etter noe annet, sier Erna og fortsetter:

- Noen gang tenker jeg at vi kanskje bare skulle la dem få prøve å styre i 14 dager, men det går ikke. Derfor må vi fortelle folk om konsekvensene av Høyres politikk før valget og ikke etter, sier Halvorsen.