- De er svært opptatt av profitt

Politiets gjengjegere er bekymret over Red Dragons framvekst.

SYMBOLSK: Symbolene de unge mennene bruker er annerledes fra de andre kjente miljøene i Oslo. Flere personer som skal ha tilknytning til miljøet har tatoveringer der en drage er i ferd med å spise en tiger.
SYMBOLSK: Symbolene de unge mennene bruker er annerledes fra de andre kjente miljøene i Oslo. Flere personer som skal ha tilknytning til miljøet har tatoveringer der en drage er i ferd med å spise en tiger.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Utenfor offentlighetens søkelys har gjengen Red Dragon vokst seg store i Oslos underverden, som Dagbladet kunne avsløre i dag.

Eirik Jensen, lederen for Oslo-politiets gjengprosjekt, er bekymret for utviklingen.

Internt har Oslo politidistrikt tatt initiativet til et møte mellom politiet og kommunens forebyggende tjenester.

- Vi trenger å få bedre oversikt og bedre koordinering av det forebyggende arbeidet mot gjengrekruttering av ungdom, sier Jensen.

- De kjente gjengmiljøene har vi god oversikt over, og vi vet i stor grad hva de driver med. Men nå er det noen andre miljøer som er utfordrende, sier Jensen til Dagbladet.


Knyttes til andre byer

Selv om Red Dragon har sin base i Oslo, har de også forgreininger til grupperinger i andre byer.

Dagbladet har opplysninger om at miljøet også er aktive i Drammen og på Romerike.

- Vi kjenner til det som skjer i Oslo. Vi kjenner også til noen navn som kan knyttes til Drammen. Samtidig er vi ukjent med at det er et miljø som er i vekst i Drammen. Vi har mer erfaring med at noen av våre folk trekker inn til Oslo, sier Kari Benjaminsen, leder på forebyggende avsnitt på Drammen politistasjon, til Dagbladet.

Heller ikke på Romerike har de detaljkunnskap om miljøet.

- Vi driver med en kartlegging av gjengmiljøer, og kjenner til navnet Red Dragon. Men vi kjenner ikke til at det er et aktivt miljø med det navnet hos oss, sier politioverbetjent Bjørn Teigen.

- Opptatt av profitt

De siste årene har det til dels vært en gatekrig mellom de forskjellige pakistanske gjengmiljøene i Oslo, med flere drap og drapsforsøk. Red Dragon har etter det Dagbladet kjenner til ikke havnet i tilsvarende konflikter med andre gjenger.

En av årsakene til det er at de selv ikke ønsker konflikter. Da slipper de søkelys på gjengen, og de kan heller bruke kreftene på å tjene mest mulig penger, ikke på å krige med andre eller holde seg skjult for politiet.

- De er svært opptatt av profitt, sier en kilde.

- De er ikke som A- og B-gjengen som lager overskrifter i media. Men i det vietnamesiske miljøet lager disse gutta overskrifter. Det skjer mye i det vietnamesiske miljøet som nordmenn og pressen aldri får høre om. De jobber planlagt og holder ting internt, sier en annen kilde.

Dagbladet får opplyst at gjenglederne ikke kjører ikke dyre biler, og at de heller ikke bruker dyre klokker og store smykker. I stedet bruker de for eksempel penger ved å investere i fine leiligheter og dyrt inventar, og de skiller seg derfor fra de kjente gjengmiljøene, som til tider vært svært synlige i bybildet i Oslo.

- Krever inn gjeld

Flere av personene som knyttes til nettverket, har vært involvert i grove voldssaker.

Enkelte av sakene skal ha rent personlige motiv, men noe av voldsbruken skal også være motivert i å spre frykt og vise styrke. Det er også godt kjent at spillavhengighet er et problem i visse vietnamesiske miljøer. Dermed blir det et marked for innkreving av spillegjeld.

Og da brukes det ikke bare rå makt. Det skal være tett mellom knivene i miljøet. I tillegg har flere skaffet seg skytevåpen, selv om de for eksempel ikke kjører rundt med dem i bilene til vanlig.

Gjengmedlemmene mener for øvrig at politiets beskrivelse er basert på usanne rykter.

- Red Dragon er en gruppe, men ingen kriminell organisasjon, sa kilden som kjenner miljøet svært godt til Dagbladet i går.

Han hevder at voldshendelsene og narkotikaforbrytelser som knyttes til gjengen har oppstååt som følge av enkeltstående tilfeldigheter.

GJENGJEGER: Eirik Jensen, lederen av Oslo-politiets gjengprosjekt. Foto: Øistein Norum Monsen
GJENGJEGER: Eirik Jensen, lederen av Oslo-politiets gjengprosjekt. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer