NOBELPRIS: Nobelinstittutets direktør Geir Lundestad (t.v.), og Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland deler i dag ut Nobels fredspris. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
NOBELPRIS: Nobelinstittutets direktør Geir Lundestad (t.v.), og Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland deler i dag ut Nobels fredspris. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.Vis mer

- De er totalt uskikket til å dele ut fredsprisen

Norsk fredsaktivist støtter Michael Nobel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Professor Michael Nobel, oldebarn til den ene av Alfred Nobels to brødre, mener Nobelkomiteen opptrer i strid med Nobels testamente.

Det skriver han i en kronikk som er publisert i Aftenposten i dag.

I kronikken nevner han den norske juristen og fredsaktivisten Fredrik S. Heffermehl. Sistnevnte har tidligere gått hardt ut og kritisert Nobelkomiteen og de siste års tildelinger.

- Glimrende. Veldig bra. Jeg har sagt dette i fire og et halvt år, og det er fantastisk flott at noen fra familien kommer på banen, sier Heffermehl.

Mot Nobels vilje Han mener Michael Nobel treffer spikeren på hodet i det som er problematisk med Nobels fredspris.

- Dagens utdelinger er i strid med Nobels vilje og hans store fredsvisjon. Det er en stor tragedie, sier han.

- Det Nobel ønsket var at prisen skulle gå til fredsforkjempere som tok en aktiv rolle i å motvirke kapprustningen. Det er mer aktuelt enn noensinne. Dagens teknologi har gjort at vi har slike våpen som Nobel snakket om allerede i 1890-årene - så kraftige og uhyrlige at man bare må legge ned våpnene og forsøke å samarbeide, sier Heffermehl.

Ødelegger prisen Han mener komiteen i flere tiår har sett bort fra Nobels testamente, og at den nåværende praksisen er i ferd med å utvanne og ødelegge Nobelprisen.

- Den store overskriften over Norges arbeid med prisen er at de er absolutt uinteressert i Nobel, og desto mer lystne på å sole seg i glansen fra prisvinnerne og den internasjonale oppmerksomheten. Det er et svik mot Nobel.

Heffermehl ser ikke direkte for seg at Norge kan miste retten til å dele ut Nobels fredspris slik Michael Nobel advarer. Istedet mener han den sittende Nobelkomiteen må gå av, og at de nye medlemmene må velges ut blant dem som har samme visjon som Alfred Nobel.

Plikter å gå av - Nobelkomiteen er totalt uskikket til å dele ut prisen. Først må man spørre seg: hva er det prisen går ut på. Deretter kan man finne ut hvem som er best til å sitte i komiteen. De som sitter der må jo være folk som ønsker det samme som Alfred Nobel, sier Heffermehl.

- Nobelstiftelsen har plikt til å passe på at alle komiteene, også den norske, respekterer hva Nobel ville med sine priser. Hvis det ikke skjer så kan de gripe inn. Det er helt opplagt. Komiteen plikter å gå av. Med en gang norske lovgivere retter seg etter loven og velge personer som stemmer med hva nobel ville. Da vil problemet være løst, sier han.

- Er det riktig av Michael Nobel å publisere denne kronikken samme dag som prisen deles ut?

- Ja. Det er i dag folk er interessert i dette, sier Heffermehl.

MOT NOBELS VILJE: Fredsaktivist Fredrik S. Heffermehl har tidligere kritisert utdelingen av fredsprisen og Nobelkomiteens arbeid.
MOT NOBELS VILJE: Fredsaktivist Fredrik S. Heffermehl har tidligere kritisert utdelingen av fredsprisen og Nobelkomiteens arbeid. Vis mer