- De er tryggere i fengsel

Over 200 sinte aksjesparere møtes i Oslo i kveld.

- MILLIONBEDRAGERI: Fra denne bygningen, som også huser Latvias ambassade, styrte Per Sten Andersen (69) og Eva-Karin Haugen (51) aksjeklubben TA-Invest. Foto: Geir Bølstad
- MILLIONBEDRAGERI: Fra denne bygningen, som også huser Latvias ambassade, styrte Per Sten Andersen (69) og Eva-Karin Haugen (51) aksjeklubben TA-Invest. Foto: Geir BølstadVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Over 200 bekjente og sparekunder til de bedragerisiktede aksjeforvalterne Per Sten Andersen (69) og Eva-Karin Haugen (51) samles på Thon Hotel Opera i Bjørvika i Oslo for å finne et svar på hva som har skjedd med sparepengene deres.

De fleste har millionbeløp til gode i aksjepareklubben TA-Invest. Ingeniør Steinar Øyhaugen (67) i Horten har tatt i mot påmeldingene til kveldens møte. Han får vite at det bedragerisiktede paret nettopp er blitt varetektsfengslet i 10 dager mens han pratet med Dagbladet.

-    Ja, de er nok tryggere i fengsel enn utenfor. Det kommer mange i kveld som har tapt sparepengene sine og som er opprørte, sier Øyhaugen til Dagbladet.

En million
Han vil ikke si hvor mye penger han har tapt selv, annet enn at han gikk inn med minimumsbeløpet på en million kroner i 2000 og at det har gått penger ut og inn av hans konto i TA-Invest siden den tid.

-    Ja, dere må gjerne skrive at jeg har vært naiv. Og sett tre streker under naiv, sier Øyhaugen, som har innstilt seg selv på at hans egne penger har forsvunnet ut i det store, sorte hullet.

Ordfører i fella
Mange av de forsmådde investorvennene på kveldens oppvaskmøte kommer fra Vestfold og Trøndelag. Aksjeklubbestyrer og tidligere matematikklærer Per Sten Andersen kommer fra Nøtterøy, og Eva-Karin Haugen med arbeidsbakgrunn fra meglerselskapet Fearnley kommer fra Trondheim.

Innskyterne er venners venner av det bedragerisiktede paret. Nøtterøy-ordfører Roar Jonstang er blant innskyterne. Overfor Tønsbergs Blad i dag vil han ikke si hvor mye penger han risikerer å tape.

Herregård og Brasil
Et selvoppnevnt arbeidsutvalg på seks av de forsmådde aksjesparerne har forsøkt å finne ut før kveldens møte hvor det er blitt av de 535 millionene som er slutt inn i TA-Invest — slike de foreløpige oversiktene viser.

-    Det stemmer som media har funnet ut at paret åpenbart har investert i 48 eiendommer, mange i Oslo og de fleste med Eva-Karin Haugen som registrert eier. Selv har vi funnet ut i tillegg at de har eiendommer i Brasil og en herregård i Sverige, i Arvika-området.

I følge kjennelsen fra Oslo tingrett, som avviste varetektsfengsling første gang, har paret opplyst til politiet at de eier 20-30 utleieleiligheter i Trondheim.

-    Men det forteller oss foreløpig ingenting om hvor det er blitt av innskuddspengene. De fleste eiendommene er jo belånt til langt over pipa, sier Øyhaugen.

En eiendom i Olav Kyrres gate i Oslo med Eva-Karin Haugen som forrige eier, ble nylig solgt for 15 millioner kroner. Den var pantsatt for 22 millioner, skriver Dagens Næringsliv.

Oppdiktede rapporter
Hver innskyter har fått punktlige månedsrapporter om saldoen i TA-Invest.
-    Det har aldri stått noe om i hvilke aksjer pengene har vært investert, men alt virket tilforlatelig fram til i fjor høst. Nå ser vi at hver eneste månedsrapport sannsynligvis er oppdiktet. Jeg får snakke for egen del, og det er jo utrolig at så store beløp har vært i bevegelse uten at noen har bedt om kontroll. Til sammenligning har jeg vært med i styret i idrettslag, der vi hadde to revisorer til å vurdere frimerkeforbruket i en årsomsetning på 60.000 kroner, reflekterer talsmannen foran kveldens møte.

Selv beskriver han sin økonomiske situasjon slik:

-    Jeg startet med to tomme hender som 26-åring, og fikk noen penger til overs da jeg solgte et hydraulikkfirma på Gjelleråsen. Det skal nok gå greit videre, men dette røsker såpass opp på kontoen at jeg lar være å dra til et bryllup i Østerrike til helgen.

Da tidligere firmaeier Steinar Øyhaugen skulle sikre alderdommen i 2000, kostet det minimum en million kroner å bli medlem i TA-Invest.

- Våre undersøkelser de siste dagene tyder på at paret er blitt så desperate at de har senket innskuddsgrensen ned mot 150.000 kroner. Det er mange triste skjebner blant småsparere som har tatt kontakt, sier talsmannen.